Wist je dat?

Vele zaken die met carnaval plaats vinden zijn wel bekend, maar lang niet alles. Zoals leuke feitjes, weetjes en andere dingen. Vandaar; wist je dat?

Op deze pagina kan natuurlijk nooit alles staan. Heel veel dingen zijn mij ook niet bekend. Dus…..mocht jij iets weten en wil je dat delen met de lezers van deoptocht.nl dan mag je dit natuurlijk doorgeven. Liefst met foto en/of filmpje. Stuur je berichtje naar: info@deoptocht.nl. Ik ben er blij mee.

En da ge bedankt bent da witte!

Wist je dat carnavalsvereniging Lochte Klocht de hoogste nieuwe binnenkomer bij de wagens was?

Tijdens de optocht van 1989 deed Lochte Klocht voor de eerste keer mee en pakten een derde plaats.
Een jaar later, in 1990, werden ze zelfs eerste.

Hoogste nieuwe binnenkomer Lochte Klocht

Wist je dat Carnavalsvereniging Auwzum en Asjemenou ooit exact dezelfde wagen hebben gebouwd?

In 1987 liepen ze samen de optocht. Beide wagens waren hetzelfde alleen gespiegeld. Asjemenou had als idee “Wij hebben schik om hun” en Auwzum “En wij hebben schik om hullie”.

Wel een vreemde uitslag, Asjemenou werd 5e en Auwzum 7e!

Carnavalsvereniging Auwzum en Asjemenou ooit exact dezelfde wagenCarnavalsvereniging Auwzum en Asjemenou ooit exact dezelfde wagen

Wist je dat er in 1985 een sneeuwwagen mee heeft gedaan aan de Moeslandse optocht?

De Loltrappers behaalde er zelfs een 8ste plaats mee.
Idee van de wagen: “Koning Winter” Naar mijn idee, de meest originele wagen ooit!

Sneeuwwagen van de Loltrappers

Wist je dat er in 1987 carnavalswagens vast zaten in een gebouw?

In de voormalige sigarenfabriek (de Zwaluw) werd dat jaar door verschillende clubs gebouwd. Niks mis mee, ware het niet dat er te
groot werd gebouwd. Zo groot zelfs dat er een muur uitgeslagen moest worden voor Moesmaandag. Op zich geen probleem, want er zat een grote scheur in de muur. Na afloop van de sloop zagen ze wel dat de scheur nog steeds in de muur zat…

Sloperij Ut Moes Wel zorgde er voor dat deze wagens toch de optocht mee hebben kunnen lopen!

Carnavalswagens vast in de Zwaluw

Wist je dat we in 1986 twee winnaars hadden bij de wagens?

Met de prijsuitreiking op Moesmaandag was Noit Nix nog de winnaar. Als je zwabberdeinsdag wakker wordt dan blijkt toch dat de Bierviltjes gewonnen hadden! Foutje bij het tellen van de punten.

Het foutje kwam aan het licht door Jos Dekkers (en niet Kees zoals eerder vermeld), zoon van Koos en Els Dekkers van de Bierviltjes. Jos kwam er achter dat er iets niet klopte met de punten en heeft dit aangekaart bij zijn vader. De rest is geschiedenis….

Noit Nix, winnaars voor één dag...

Wist je dat er tegenwoordig vele regels zijn om mee te lopen met de optocht?

Nou waren die er vroeger ook wel, maar iets anders zullen we maar zeggen. Dit is de hoogste wagen ooit gebouwd. De wagen van de Dolle Dries en liep meen in de optocht van 1976.

Hoogste wagen uit de geschiedenis van Moesland.

Wist je dat er er zondagnacht wagens verregend waren?

In dat zelfde jaar, 1976, waren clubs niet blij omdat er wagens zondag compleet verregend waren. De leden van de Dolle Dries stonden er zondagnacht bijna bij te huilen. Ze hebben de hele nacht doorgewerkt om Willempie weer een gezicht te geven. Ook de Runzotten hadden regenschade. Beide kregen de pechprijs.

Pechprijs voor Runzotten en Dolle Dries

Wist je dat tijdens de prijsuitreiking van 1996 de beker werd overhandigd aan Bekek ut Mar?

Gedurig Wispelturig had volgens de jury de eerste prijs verdiend. Alleen de aanwezigen in de zaal en Gedurig Wispelturig zelf dacht daar anders over. Het bier was niet aan te slepen. Zoveel werd er gegooid. Bekek ut Mar kreeg de beker vanwege het 11-jarig bestaan van deze club en omdat ze zelf een schitterende wagen hadden gemaakt en daar een 9e plaats mee hadden verdiend.
In de ogen van de meeste clubs veel te laag.

Eerste prijs overhandigd aan Bekek Ut Mar

Wist je dat er tot nu toe vijf prinsen zijn geweest met een 3-jarig ambtstermijn?

  • 1966-1967-1968 Prins Theo I Theo. Welbers
  • 1977-1978-1979 Prins Nico I Nico. v d Bergh
  • 1980-1981-1982 Prins Toon I Ton Griffioen
  • 1999-2000-2001 Prins Peter I Peter. Loeffen
  • 2020-2021-2022 Prins Twan I Twan van Zandvoort
Peter Loeffen is tot nu toe de laatste prins met 3 ambtstermijnen

Wist je dat in 1990 de optocht een week werd uitgesteld vanwege een zware storm op Moesmoandag?

Deze unieke situatie was nodig omdat het onverantwoord was om de optocht te lopen. De optocht werd gelopen op een zondag. Ook toen waaide het behoorlijk. De wagen van Krek Zat was in de sloot gewaaid. En eerlijk is eerlijk, de echte carnavalssfeer die er normaal is, was nu niet echt aanwezig. Jammer.

Optocht Moesland een week uitgesteld.

Wist je dat carnavalsvereniging Gedurig Wispelturig in 1989 een bouwmarathon heeft gehouden?

Er werd door de leden 24 uur aan een stuk gebouwd aan de carnavalswagen. Dit werd gecontroleerd door Stichting Carnaval de Moeslanden door zogenaamde “Steekproeven”. De Stichting kwam ook in de nacht controleren of er wel daadwerkelijk gebouwd werd. Gedurig Wispelturig bouwde destijds bij Jan Janssen aan de Udensedreef in Schaijk.

Optocht Moesland een week uitgesteld.Optocht Moesland een week uitgesteld.

Wist je dat Wendy Spierings de enige vrouw in het Moesland is die 2x achter elkaar tot Moeskoningin werd gekozen?

Wendy had de meeste stemmen in 2004 en 2005 en werd daardoor twee maal Moeskoningin.

Wendy Spierings 2 maal Moeskoningin

Wist je dat Duternietoe in 1993 een wagen had gemaakt die volledig geautomatiseerd was?

De pop werd door ‘PLC-techniek’ bewogen. De fles kwam omhoog, de kurk knalde, er kwamen ballonnen vrij en de clown bewoog. Het was het gesprek van de dag op het Boeremoesplein, zowel na de optocht als op de Goapmerrege.
Uiteindelijk haalde Duternietoe een 12e plaats.

PLC Techniek van DuternietoePLC Techniek van Duternietoe

Wist je dat er een levensgroot bruidspaar is gemaakt voor Bas en Janneke van WD/O2?

In 2009 stapten Bas Keijzer en Janneke Geurts van Kessel in het huwelijksbootje. Bas is één van de fanatiekste bouwers (samen met Schellie) bij carnavalsvereniging WD/O2. Zij vonden het wel gepast om voor het huwelijk een levensgroot bruidspaar te maken. Het zag er schitterend uit en de gelijkenis is treffend 😉

levensgroot bruidspaar is gemaakt voor Bas en Janneke van WD/O2levensgroot bruidspaar is gemaakt voor Bas en Janneke van WD/O2

Wist je dat er tot nu toe 4 mannelijke Moeskoninginnen zijn geweest?

De Moeskoningin is over het algemeen vrouwelijk, de naam zegt het al. Maar in 1984, 2012, 2022 en 2023 was dat anders. In 1984 werd Cor Albers Moeskoningin in 2012 Jan van der Linden, Twan van Hees in 2022 en Sjef Potjes werd Moeskoningin in 2023.

Mannelijke Moeskoningin Cor AlbersMannelijke Moeskoningin Jan van der LindenMannelijke Moeskoningin Jan van der LindenMannelijke Moeskoningin Jan van der Linden

Wist je Moesland op Dumpert heeft gestaan?

Zoals ieder jaar, bij een beetje vorst, begint Nederland weer te zeuren over een Elfstedentocht. En zoals ieder jaar ging deze weer eens niet door. Ik had effe snel een plaatje gemaakt en op social media gezet. De impact was vrij groot. Honderden malen gedeeld en heel veel likes. Ook stond het plaatje op Dumpert. Mensen boven de rivieren weten het verschil niet tussen Limburg en Brabant, maar goed, ze zijn niet wijzer. Hier is de originele link naar het bericht op Dumpert.

Moesland op Dumpert

Wist je dat de hofkapel op een wc muziek heeft gemaakt?

De Hofkapel is niet vies van een weddenschap. Zo ook in 1987. De Hofkapel werd uitgedaagd om een weddenschap aan te gaan. Deze luidde; “Speel met de voltallige hofkapel op de wc van Nieuw Schaijk, met de deur dicht”. Uiteraard is de hofkapel deze weddenschap aangegaan. Of het ook gelukt is, dat is mij niet bekend.

Hofkapel speelt in wc bij Nieuw Schaijk 1987

Wist je dat Vur Mekoar de langste wagen ooit heeft gemaakt?

In 2011 heeft Vur Mekoar de langste wagen ooit gemaakt die mee heeft gedaan aan de optocht van Schaijk. De wagen was maar liefst 32,5 meter lang. Een prachtig gezicht alle kleurrijke en beweeglijke dieren op die wagen. Vur Mekoar pakte in dat jaar dan ook overtuigend de eerste prijs.

Langste wagen optocht Schaijk gemaakt door Vur MekoarLangste wagen optocht Schaijk gemaakt door Vur Mekoar


Wist je dat Nie Gering met een wagen en een loopgroep heeft meegelopen tijdens de optocht?

In 1994 heeft Nie Gering meegedaan aan de optocht met een loopgroep en een wagen. Met de wagens behaalden ze een zesde plaats. Bij de loopgroepen werden ze tweede.

Nie Gering met dewagenNie Gering met de loopgroep

Wist je dat Gek Gekwek een paard van hout heeft gemaakt voor de optocht?

In 2009 heeft Gek Gekwek met een carnavalswagen mee gedaan aan de optocht. Niks aparts zou je zeggen, dat doen er wel meer in Schaijk. Ware het niet dat Gek Gekwek een wagen had gemaakt van papier maché en een wagen van hout. Het paard van Troje. In datzelfde jaar kwam Piet Paulusma ook tv-opnamen maken. Dat werd uiteraard gedaan bij het paard van Troje van Gek Gekwek. Mooi stukje werk.

Hele wagen van hout

Wist je dat Peter Loeffen een levensgrote Abraham heeft gekregen?

In 2013 is Peter Loeffen 50 geworden. Clubs die bij Peter Loeffen bouwen, Maf Mar Moi, Tis Wa, WD/O2 en Klore Kwats, besloten om een Abraham te maken. De kop leek sprekend door de vormkwaliteiten van Eppo Hoogstede. Petje af!

De Abraham werd in 2014, carnavalsdonderdag, geplaatst op het dak bij De Potter. Mede dankzij Kouwenberg Infra werd deze op het dak geplaatst. Peter Loeffen was als bouwouder erg verrast en onder de indruk. Dit werd goed gevierd met de Abraham.

Peter Loeffen als AbrahamPeter Loeffen als Abraham

Wist je dat de Raad van 11 zelf de Prinsenwagen heeft geduwd tijdens de optocht?

In 2007 had Klore Kwats het idee; “De optocht kan stik wa vlotter zonder de kinderlijke regels van dun Potter”. Theo Potjes was destijds voorzitter van Stichting carnaval de Moeslanden en had verschillende regels in het leven geroepen.

Klore Kwats was daar niet zo blij mee en had daar een wagen over gemaakt. De stichting pakte het heel sportief op en ging de prinsenwagen zelf duwen. Erg ludiek!

Peter Loeffen als AbrahamPrinsenwagen zelf door de Raad van 11 geduwd

Wist je dat Maf Mar Moi een schaal voor de wagens in het leven heeft geroepen?

Maf Mar Moi vond het tijd voor een schaal voor de winnaar van de wagens. Een schaal, net zoals bij de Eredivisie voetbal, heeft toch net wat meer als een beker volgens Maf Mar Moi. De stichting stond er achter en in 2015 werd de schaal officieel overhandigd aan Roy van Boekel, René Derks en Prins Joep dun allerurste.

Tijdens de prijsuitreiking van 2015 werd de schaal binnengedragen, onder muziek van Tieske en de Lamme Herders, door de oud-winnaars van de wagens. Toeval of niet, Maf Mar Moi nam hun eigen schaal in ontvangst.

Schaal voor de wagens in 2015Schaal voor de wagens in 2015

Wist je dat er nu ook een schaal voor de individuelen is?

Stefan van Ras, wilde ook graag een schaal voor de individuelen en heeft deze dan ook zelf in het leven geroepen. Deze werd ook binnengedragen door oud-winnaars bij de individuelen. Niet in een prachtige houten kist, maar in een gebaksdoos. Stefan kreeg van Prins Johnny een onderscheiding voor dit mooie initiatief.

Schaal voor individuelen in 2016Schaal voor individuelen in 2016

Wist je dat Gedurig Wispelturig stickers heeft gemaakt tegen Lochte Klocht?

De rivaliteit tussen Gedurig Wispelturig en Lochte Klocht was destijds vrij hoog. Altijd sportief overigens hoor. Vooral veul steuke! Jurgen Wilbers, van Gedurig Wispelturig, kon goed tekenen en had in samenspraak met de club stickers gemaakt tegen Lochte Klocht. Een groot succes! De stickers waren in no-time weg. Overigens kon Lochte Klocht het wel waarderen.

Gedurig Wispelturig heeft stickers gemaakt tegen Lochte Klocht

Wist je dat de optocht in 2016 een dag is uitgesteld?

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het Moesland is de optocht niet op maandag gelopen. De eerste keer, in 1990, werd de optocht een week uitgesteld en op zondag gelopen. Nu werd de optocht uitgesteld naar dinsdag met de carnaval. De Stichting heeft een moeilijke, maar moedige beslissing genomen door de optocht uit te stellen. Het weer op Moesmoandag was zeer slecht en erg gevaarlijk.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het Moesland is de optocht niet op maandag gelopen

Wist je dat WD/O2 een wagen met o.a. pepernoten heeft gemaakt?

WD/O2 is een creatieve club. In 2008 waren ze wel heel creatief bezig. Op de wagen werden pepernoten geplakt die later werden geschilderd. Het mooie is dat ze dan lijken als grote klinknagels. Een prachtig gezicht en een simpele oplossing. Jammer dat de honden bij Peter Loeffen, waar WD/O2 bouwt, de pepernoten ook graag at 😉

WD/O2 maken wagen met o.a. pepernoten

Wist je dat Ut Nauwt Nie een voorbord van vuur heeft gemaakt?

Een creatief jaar; 2008! Carnavalsvereniging Ut Nauwt Nie had dat jaar een prachtig en origineel voorbord. De letters stonden in brand en gaven daardoor een zeer levendig idee. Heel mooi uitgewerkt en super origineel.

Ut Nauwt Nie maakt een voorbord van vuur

Wist je dat bij Vur Mekoar het schip over de kop ging?

Vur Mekoar stak met kop en schouders boven de rest uit. Een prachtige wagen die in 2009 zeer terecht en met overmacht de eerste prijs pakte. Tijdens de optocht zou de boot op de wagen over de kop gaan. Bij de ontbinding van de optocht stonden werkelijk duizenden mensen te kijken of het ging lukken. Helaas…..Maar dinsdag ging de boot over de kop tijdens de goapmerrege. Een super mooi gezicht!

Eerste wagen die over de kop ging in Schaijk

Wist je dat er een speciale onderscheiding is voor de oprichters van Moeslands carnaval?

In 1958 is het Moeslands carnaval opgericht door Ad van Dorst en Jan Kops. Het hele verhaal over het ontstaan van carnaval in Schaijk kun je hier terug lezen. Ad van Dorst en Jan Kops hebben daar een speciale onderscheiding voor gekregen. Dankzij deze mannen hebben we ook carnaval in Schaijk. Gelukkig!

Oprichter Moeslands Carnaval Ad van DorstOprichter Moeslands Carnaval Ad van Dorst

Wist je dat in 1976 twee wagens op de vijfde plaats eindigen?

Tijdens de optocht van 1976 zijn er twee clubs op dezelfde plaats geëindigd. De vijfde plaats was voor Asjemenou en voor de Dorstige Raven.
Zover ik weet, is dit niet meer voorgekomen in de geschiedenis van het Moeslands carnaval.

Oprichter Moeslands Carnaval Ad van DorstOprichter Moeslands Carnaval Ad van Dorst

Wist je dat in 2013 een Raad van 11 pak te koop stond op Marktplaats?

Een opmerkelijk iets. Er staat een Raad van 11 pak te koop op marktplaats. De letterlijke tekst is:
“Wegens het stoppen als lid van de raad van 11 bij Stichting Carnaval de Moeslanden.
Te koop aangeboden: Een complete raad van 11 pak incl. Steek en winterjas. Optioneel zijn een kist met medailles en de Moeslandse sjaal.

Kijkdagen a.s. maandag tijdens de grote Moeslandse optocht, die ok wel de moiste, grootste en de schonste optocht van hiel de wirreld is!

En dinsdagmorgen tijdens de prachtige Goapmerrege waar alle wagens onder het genot van een drankje en hapje nogmaals te bewonderen zijn.”

Ludiek
Een hartstikke mooi en ludiek idee. Tevens een mooi moment om jezelf in te kopen bij de Raad van 11. De onderscheidingen zijn optioneel, dus die zou ik er mooi bij kopen. En dan zit je de komende tijd geramt!

Oprichter Moeslands Carnaval Ad van Dorst

Wist je dat C.I.Remie een groene kwast heeft gekregen als individueel?

Tijdens de prijsuitreiking van 2011 kreeg C.I. Remie een groene kwast overhandigd door Prins Jeroen I. Dit is vrij uniek dat een individueel een groene kwast krijgt. Normaal gesproken wordt dit alleen gedaan bij clubs die voor het eerst meedoen aan de optocht en een wagen maken. Maar wat wil nu het geval…. C.I. Remie deed dit jaar mee als individueel, maar wel bij de categorie wagens. En dat deed hij niet onverdienstelijk, een 19e plaats was zijn beloning. En dat met 22 wagens mag dat best bijzonder genoemd worden. Vandaar dat de groene kwast ook iets groter was als normaal.

Groene kwast voor individueel C.I. Remie

Wist je dat in 1984 voor het eerst de categorie kleine loopgroep in het leven werd geroepen?

Tot aan 1984 waren er drie categorieën: ‘Wagens, Loopgroepen en Individuelen’. In 1984 werd de categorie ‘Kleine loopgroepen’ in het leven geroepen. De ‘Veurtrekkers’ zijn de allereerste winnaars van deze categorie.
In de beginjaren waren er niet zo heel veel deelnemende kleine loopgroepen. Tegenwoordig is dit de best vertegenwoordigde categorie, met ruim 25 kleine loopgroepen.

Het is door deze categorie makkelijker geworden om deel te nemen aan de optocht van Schaijk.

En dat is waar het toch allemaal om draait; mee doen aan de schonste optocht van hiel de wirreld!

Oprichter Moeslands Carnaval Ad van DorstOprichter Moeslands Carnaval Ad van Dorst

Wist je dat in 2005 Moi Gekloi een kopie van de clown van de Petosiestampers heeft gemaakt?

Kopiëren en plakken, tegenwoordig gaat dat heel makkelijk met de computer. Maar om een carnavalspop te kopiëren moet er toch echt wel wat werk worden verzet. In 1990 hadden de Petosiestampers een prachtige clown gemaakt. Moi Gekloi heeft deze nagemaakt in 2005 en, eerlijk is eerlijk, hij lijkt erg goed!

Maar zoals het ook met muziek is, het origineel blijft toch het mooiste 😉

De clown van de PetosiestampersDe clown van Moi GekloiDe clown van Moi Gekloi

Wist je dat in 2017 Ut Lupt als voltallige club Ambassadeurs van het Moesland zijn geworden?

Tijdens de prijsuitreiking op Moesmoandag is er toch wel iets unieks gebeurt. Carnavalsvereniging Ut Lupt kreeg uit handen van Prins Johnny het ‘Ambassadeursschap van het Moesland’ overhandigd.

Dit is de eerste keer dat een complete club deze onderscheiding krijgt. Ut Lupt heeft deze onderscheiding ontvangen voor het vele werk wat zij als club doen voor het Moesland. Meer dan verdiend. Hulde voor Ut Lupt!

Ut Lupt; Ambassadeurs van het Moesland

Wist je dat Marieke Elsinga van Q-music in 2015 bij de Moeslandse optocht was?

Marieke Elsinga, DJ van het bekende radiostation Q-Music, bracht maandagochtend in alle vroegte een bezoek aan Schaijk. Marieke liet zich fotograferen bovenop de fraaie praalwagen van CV Dikke Schik, die maandagmiddag deelneemt aan de grote Moeslandse optocht.

Met haar komst naar het Moesland slaagde Marieke Elsinga glansrijk voor de uitdaging die haar collega-DJ’s Mattie Valk & Wietze de Jager deze ochtend voor haar in petto hadden: ‘Vóór 9 uur vanochtend op een rijdende praalwagen staan’.

Q-Music DJ Marieke Elsinga genoot met volle teugen van de gastvrije ontvangst die zij in het Moesland kreeg. “Wát een warm welkom hier in Schaijk! We hebben zelfs nog even meegewerkt aan de praalwagen.”

Moeslandse optocht bij   DJ Marieke Elsinga op Q-Music

Wist je dat Arno van Kessel zijn vriendin met carnaval ten huwelijk heeft gevraagd?

Zover ons bekend is het nog nooit voorgekomen dat er een huwelijksaanzoek werd gedaan tijdens de start van de Moeslandse optocht. Maar bij carnavalslcub Ut Lupt gebeurde dat op Moesmoandag 2002 om 7.30 uur bij het opbouwen van hun wagen.

Arno van Kessel vroeg, ten overstaan van al zijn carnavalsvrienden zijn Marlie ten huwelijk. En voor de ogen van een overvolle zaal De Raaf werd dat nog eens dunnetjes overgedaan tijdens de prijsuitreiking. Gelukkig was het antwoord ook de 2e maal “Ja” en Lupt Ut huwelijksbootje dit jaar van stapel.

Huwelijksaanzoek op carnavalsmaandag

Wist je dat carnavalsvereniging de Twedde Leg een groene kwast heeft gekregen als kleine loopgroep?

Tijdens de prijsuitreiking van 2018 kreeg cv De Twedde Leg de groene kwast overhandigd door Prins Bart I. Normaal gesproken wordt er bij iedere nieuwe club die deel neemt aan de optocht een groene kwast uitgereikt. Echter, dit is alleen bedoeld voor clubs die een wagen maken.

Dit was Stichting Carnaval de Moeslanden even ontschoten, zij waren in de veronderstelling dat De Twedde Leg bij de categorie wagens mee deden. Zij deden echter mee bij de kleine loopgroepen.

Groene kwast voor kleine loopgroep

Wist je dat Grootvorst Maarten Hendriks altijd gebruik maakt van kaartjes tijdens de prijsuitreiking

Tijdens de prijsuitreiking worden clubs op het podium geroepen in de juiste volgorde van de uitslag.

Dit kun je natuurlijk niet uit je hoofd, daar zijn zgn spiekbriefjes voor. Dit zijn de kaartjes van Grootvorst Maarten Hendriks van de optocht van 2018.


Wist je dat Fons Roelofs twee keer een Zilveren Moestop heeft ontvangen?

Het is naar mijn weten nog nooit voorgekomen; twee keer een Zilveren Moestop voor dezelfde persoon. Maar in dit geval is dat wel heel begrijpelijk. Zoals jullie weten is tijdens de schuurbrand bij Mathijssen veel verloren gegaan. De bus van Lijn 99, oude legervoertuigen van Kuijpers, veel spullen van Van Zummeren en de complete inboedel van Fons en Toos Roelofs. Waaronder dus ook de Zilveren Moestop.

Unieke situatie
Ontzettend vervelend voor de gedupeerden en je kunt natuurlijk een hoop dingen niet meer vervangen. Maar een nieuwe Zilveren Moestop uitreiken dat kan natuurlijk wel. Stichting Carnaval de Moeslanden voegde dan ook woord bij daad en heeft Fons maandag 24 september 2018 wederom een Zilveren Moestop omgehangen.

Prins Bart dun allerurste, met in het bijzijn van Maarten Hendriks, Wouter Spijkers, Mark en Twan van Zandvoort en Egbert Manders namens de Stichting en Toos Roelofs, hing wederom de Zilveren Moestop om de schouders van een zeer verraste Fons Roelofs. Een super gebaar dat zeer werd gewaardeerd.

Tweede Zilveren Moestop voor Fons Roelofs

Wist je dat op de voorpagina van het Moesblad in zowel 2018 als 2019 dezelfde slogan staat?

Normaal gesproken heeft een Prins twee verschillende slogans. Zo ook Prins Bart I. In 2018 was de slogan “Carnaval doe de mi Mekoar en Vur Mekoar”.
In 2019 was de slogan “Carnavalle doe de Vur Mekoar en Mi Mekoar”. Toegegeven er zit weinig verschil in beide slogans, maar het is er wel.

Het minimale verschil in de slogans is ook de commissie krant en de opmaak niet opgevallen. En zo kwam het dat de slogan van 2018 ook op de voorpagina van 2019 stond.
Overigens staat het in het blad zelf wel goed.

Zelfde slogan voor Prins Bart in 2018 en 2019

Wist je dat er in 2019 vijf Ambassadeurs van het Moesland zijn bijgekomen?

Hoogst uitzonderlijk. Zo mag je het wel noemen. Normaal gesproken wordt er één Ambassadeur van het Moesland gekozen per jaar. In 2019 werd daarop een uitzondering gemaakt. Peter, Lisette, Roel, Nicole en Giel Loeffen werden tijdens de prijsuitreiking verrast met deze hele mooie onderscheiding. Een minutenlang applaus vanuit de zaal gaf wel aan dat dit zeer gewaardeerd werd.

Familie Loeffen Ambassadeurs van het Moesland 2019

Wist je dat de sticker van de Pêtosiestampers aangeboden werd op Marktplaats?

Tijdens de Moeslandse optocht in 1988 deelde de Pêtosiestampers stickers uit.  Met het thema “Me un promotie-team vurop, bleft ut Moesland aan de top” werden ze dat jaar tweede.
Op Marktplaats wordt deze sticker te koop aangeboden in 2020. Het gaat om de sticker die bij Nico (de Chinees) op de airco geplakt zit. De advertentie werd aangeboden door iemand uit Eindhoven. De commissie Archief heeft deze sticker gekocht en deze hangt nu, ingelijst, in de vergaderruimte van Stichting Carnaval De Moeslanden.

Sticker Petosiestampers Schaijk

Wist je dat Vur Ut Dord 3 keer op rij eerste is geworden vanaf hun 1e deelname

Vur Ut Urst deed in 1982 voor de eerste keer mee aan de optocht in de categorie Grote Loopgroepen; een eerste plaats. Een jaar later deden ze mee als Vur Ut Twed; een eerste plaats. In 1984 deden ze mee als Vur Ut Dord; een eerste plaats. Dit is naar mijn weten nog nooit eerder gebeurt. Een prestatie van formaat. Een jaar later gingen ze verder onder de naam Vur Sles, toen werden ze tweede.

Vur Ut Dord

Wist je dat Twan van Zandvoort Grootvorst is geweest met de kortste staat van dienst?

Twan van Zandvoort zou als Grootvorst (vanaf 11-11-2019) deze functie van Maarten Hendriks overnemen. Het is de kortste carrière ooit geweest.
Twan is precies 111 minuten Grootvorst geweest tijdens het 11-11-bal in 2019. Dezelfde avond werd Twan gekroond als Prins Twan de Uurste van het Moesland. Is ook een leuke functie 😉

Wist je dat Twan van Zandvoort Grootvorst is geweest met de kortste staat van dienst?

Wist je dat de Moesstekskes in 1980 een schaalmodel van hun wagen hebben gemaakt

Ik heb ze wel eens vaker gezien, schaalmodellen van wagens. Meestal voor een surprise of zo. De Moesstekskes hebben ook een schaalmodel gemaakt van hun wagen uit 1980.
Daarmee werd de derde plaats gehaald. Het idee was: “Onze prins rakt in de war mè schonvaoder as Moesnar“.

Wist je dat de Moesstekskes in 1980 een schaalmodel van hun wagen hebben gemaakt

Wist je dat de Zilveren Moestop in 1983 aan Jan Geurts van Kessel op bed is overhandigd

Jan Geurts van Kessel lag toen drie weken in Veghel in het ziekenhuis vanwege een hernia. Hij zou dat jaar de zilveren Moestop krijgen, vandaar dat dit een paar dagen eerder aan Ellen Gerurts van Kessel meegedeeld werd. Jan wist dus van niets. Na veel overleg met de artsen, is toestemming verleend om met de ziekenwagen ’s avonds naar Schaijk te mogen, Ellen heeft dit zelf bekostigd. Voorwaarde was wel dat er medische zorg aanwezig moest zijn in de Raaf.

Henk Schulte, Jan de Leur en Peter Raaijmakers waren daarom aanwezig. Jan snapte er niets van dat er om 22.00 uur ineens twee verplegers met een brancard naast zijn bed stonden en hij wilde in eerste instantie niet mee. Gelukkig konden ze hem overtuigen dat het belangrijk was….

Na het in ontvangst nemen van de hoogste onderscheiding werd Jan weer in de ziekenwagen “geladen” en naar Veghel terug gebracht. Ellen was toen ruim acht maanden zwanger, dus het was erg belangrijk dat de genezing voorspoedig verliep en Jan op tijd thuis zou zijn voor de bevalling! Opvallend detail: deze foto en het feit dat Jan de zilveren Moestop heeft gekregen is nooit in de carnavalskrant vermeld, hoewel dit een zeer bijzondere uitreiking was!

Ontvanger Zilveren Moestop 1983

Wist je dat Stichting Carnaval de Moeslanden is ingeschreven bij Kamer van Koophandel

Stichting Carnaval de Moeslanden is sinds 1975 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Onder nummer KVK 41080866 en het is een gezelligheidsvereniging volgens de inschrijving.

Stichting Carnaval de Moeslanden is ingeschreven bij Kamer van Koophandel

Wisten jullie dat er in augustus 1995 de eerste Moeslandse trekstangenrace is gehouden?

In augustus 1995 zijn de eerste Moeslandse trekstangenrace is gehouden. Carnavalsvereniging Efkes Anders en Ok Noch Ok hadden dit evenement georganiseerd. Deelnemende clubs waren:

De deelnemende clubs moesten met verschillende spelelementen waaronder de hindernisbaan, het evenwichtsbalspel en gewicht trekken, uitmaken wie het beste met de trekstang overweg kon.

Trekstangenrace SchaijkTrekstangenrace SchaijkTrekstangenrace SchaijkTrekstangenrace SchaijkTrekstangenrace SchaijkTrekstangenrace Schaijk

Wisten jullie dat de eerste Goapmerrege in 1985 werd gehouden?

Vanaf 1985 is de Goapmerrege in het leven geroepen. De Goapmerrege is tijdens carnaval op dinsdagmorgen waar alle wagens nog een keer te bezichtigen zijn. Tegenwoordig worden ook alle jubilerende clubs in het zonnetje gezet door de Prins der Moeslanden en zijn gevolg.

Trekstangenrace Schaijk

Wisten jullie dat er een konijnendekfestijn is georganiseerd door Ok Noch Ok?

Carnavalsvereniging Ok Noch Ok hield in 1999 het eerste ‘Konijnendekfestijn’. Dit was een afgeleide van het bekende ‘Schijt je rijk’ waarbij een veld in vlakken is verdeeld, en een koe over deze vakken loopt. Waar de koe als eerste schijt en het is in jouw vak dan win je een prijs.

Ok Noch Ok deed dit ook, echter met konijnen en waar ze het eerste dekten… afijn je snapt het wel.
Dit was echter niet zonder slag of stoot. De konijnen kregen ook namen van bekende Schaijkenaren zoals pastoor Van Spijk, wethouder Arie de Kleijn en Prins Peter un Urste. Verder werden Anneke van de Boerenbond, Mien van de Wijst (Postduif) en Trees van de pastoor genoemd. Dit schoot in het verkeerde keelgat van de pastoor en een rel was geboren.  Het Brabants Dagblad dook er boven op.

Een foto-overzicht kun je hier bekijken.

Trekstangenrace SchaijkTrekstangenrace Schaijk

Wisten jullie dat Chantal Roelofs de eerste vrouwelijke Adjudant is?

Chantal Roelofs loopt vanaf seizoen 2023-2024 mee als Adjudant en dat is uniek. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke Adjudant in de historie van het Moeslands carnaval. Maar er zit nog iets moois aan deze installatie. Wouter Spijkers, waar Chantal de opvolger van wordt, was destijds de opvolger van Fons Roelofs en Fons is de vader van Chantal. Zo is de cirkel weer rond. Chantal gaat samen met Mark van Zandvoort de rol van adjudanten op zich nemen vanaf seizoen 2024-2025.
Wouter is dit jaar nog Adjudant en blijft ook nog voor 1 jaar streep bij de commissie optocht.

Trekstangenrace Schaijk

Wisten jullie dat er nu een broer en een zus in de Raad van 11 zitten?

Tijdens het 11-11-bal van 2023-2024 (11 -11 – 2023) werd niet alleen Chantal geïnstalleerd als Adjudant, maar ook Jody Sijmens als eerste vrouwelijk lid van de Raad van 11. Daarnaast werd ook broer Roy geïnstalleerd als raadslid. Een unicum in de geschiedenis van het Moeslands carnaval.

Trekstangenrace Schaijk

Wisten jullie dat De Hedde Wellus een 33 uurs bouwmarathon hebben gehouden

Tijd om het record van Gedurig Wispelturig uit de boeken te halen dachten de leden van De Hedde Wellus. En op 28 december om 08.00 uur was het zover. Een delegatie van de club startte met de bouwmarathon. Het verschil met Gedurig is dat deze marathon is opgesplitst, maar dat neemt niet weg dat het een topprestatie is om 33 uur te bouwen. Stichting carnaval de Moeslanden kwam op willekeurige tijdstippen controleren of er daadwerkelijk gebouwd werd. Ook ’s nachts, daar was wel Prins Djarek voor nodig. Hij kwam om 02.35 uur langs en natuurlijk wat confetti achterlaten.

Trekstangenrace SchaijkTrekstangenrace Schaijk