Lasniebokaal Moesland

Lasniebokaal Schaijk

De Lasniebokaal is een ode aan de lassers van de carnavalsclubs in Schaijk. De club met de mooiste beweging krijgt de bokaal overhandigd.

Wie de mooiste beweging heeft? Dat wordt bepaalt door Lasnie.

Hieronder de winnaars van de Lasniebokaal!

Feitjes

  • Maf Mar Moi is de enige club die hem 4x in totaal heeft gewonnen
  • De Wulpse Hertjes hebben de Lasniebokaal drie keer gewonnen
  • Vur Mekoar (2004), de Wulpse Hertjes (2016) en CBC Schôn Gekwakt / Vur Mekoar (2022) hebben de 'dubbel' gewonnen: Eerste prijs wagens en ook de Lasniebokaal
  • In het elfde jaar van de Lasniebokaal is de bokaal overhandigd aan Lasnie zelf
  • In 2021 is er geen optocht gelopen en is er dus ook geen prijsuitreiking geweest
  • Schôn Gekwakt in 2022 voor de eerste keer de Lasniebokaal heeft gewonnen, maar wel als fusieclub met Vur Mekoar

2003 Ut Wurd Wa

Lasniebokaal 2003 Schaijk

2004 Vur Mekoar

Lasniebokaal 2004 Schaijk

2005 Durdouwers

Lasniebokaal 2005 Schaijk

2006 Ut Nauwt Nie

Lasniebokaal 2006 Schaijk

2007 Maf Mar Moi

Lasniebokaal 2007 Schaijk

2008 Zot Gefrot

Lasniebokaal 2008 Schaijk

2009 Roar Mar Woar

Lasniebokaal 2009 Schaijk

2010 Ge Wit Oit Noit

Lasniebokaal 2010 Schaijk

2011 Maf Mar Moi

Lasniebokaal 2011 Schaijk

2012 Maf Mar Moi

Lasniebokaal 2012 Schaijk

2013 André van Thiel

Lasniebokaal 2013 Schaijk

2014 Ût Lûpt

Lasniebokaal 2014 Schaijk

2015 De Mende Nie

Lasniebokaal 2015 Schaijk

2016 De Wulpse hertjes

Lasniebokaal 2016 Schaijk

2017 Makt Me Niks

Lasniebokaal 2017 Schaijk

2018 De Wulpse hertjes

Lasniebokaal 2018 Schaijk

2019 Olling Doll

Lasniebokaal 2019 Schaijk

2020 Maf Mar Moi

Lasniebokaal 2020 - Maf Mar Moi

2021 Geen optocht

Geen optocht in Schaijk door het Coronavirus

2022 CBC Schôn Gekwakt / Vur Mekoar

Lasniebokaal 2022 - CBC Schôn Gekwakt / Vur Mekoar

2023 Ge Kêkt Mar

Lasniebokaal 2023 - Ge Kêkt Mar

2024 De Wulpse Hertjes

Lasniebokaal 2024 - DWSG De Wulpse Hertjes

Het verhaal erachter....

(geschreven door Klore Kwats)

Lasnie is een begrip in Schaijk. Al jaren lang staat hij bekend om z'n mooie bewegingen. De constructies die weer en wind kunnen weerstaan. Dit ging al jaren zo. Tot het rampjaar 2002. Onze Lasnie was niet veel geweest in de bouwschuur. Dat was ook niet nodig. De leden van de club hadden zoveel vertrouwen in Lasnie, dat het toch wel goed zou komen. Althans dat dachten ze. Dit jaar had Lasnie echter andere plannen. Dit jaar wilde hij de carnavalswagen gaan saboteren. Maar dan wel, dat niemand in de gaten zou hebben dat hij er achter zou zitten.

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het bouwen kreeg Lasnie weer verschillende complimenten van andere clubs. "Da hedde gij schon gemakt Lasnie, hoe werkt da, die twee pupkes die umhog en umleg kunne". Lasnie straalde van oor tot oor en legde het uit aan de andere clubs. Ook vertelde hij er eventjes nonchalant bij, waarom er nooit geen André van Thiel bokaal door de stichting in het leven was geroepen. "Er is bij mij nog nooooit iets afgebroken en ik maak de mooiste bewegingen van het hele Moesland". De leden van de andere clubjes vonden het allemaal wel meevallen. "En wij dan, wij maken toch ok verrekte schonne bewegingen? Of nie dan?" Daar was onze Lasnie het niet mee eens, hij hoonde de leden weg "Kom over een paar jaar maar weer terug, dan praten we weer verder", was dan zijn antwoord.

Moesmoandag 2002
De Stichting had besloten om de optocht door te laten gaan, ondanks de harde wind en regen. "Da komt moi uit", dacht Lasnie, terwijl ieder ander zat te balen van de regen en wind. "Nou denke ze dadelijk al helemaal dat ik er niks mee te maken heb. Klasse!", dacht Lasnie. Tijdens het opbouwen van de wagen viel enkele leden van Klore kwats al op dat de kop van de kameel niet ver genoeg doorzakte. "Das de schuld van de Boekel" riep Lasnie. Marco van Boekel zei dat Lasnie het niet goed had opgemeten. "Ja, de is ok", antwoordde Lasnie. Maar goed, met één kop die niet ver genoeg is doorgezakt kunnen wij wel leven, dachten ze.

De slooppartij moest nog beginnen. Lasnie had dit jaar niet zo veel zin om de wagen te trekken. Dat hij liever op de bank zit is algemeen bekend, maar om een kraan te regelen om de kar te gaan trekken gaat wel erg ver. Hoe dat is gekomen vragen jullie? Onze Lasnie had de as van de carnavalswagen gesaboteerd! Er was geen beweging in te krijgen. De jongens en meiden wilde de kar wegtrekken om deel te gaan nemen aan de grootste en mooiste carnavalsstoet van heel de wereld, maar het ging niet. Iedereen was in paniek, behalve Lasnie. Die stond gewoon een sigaret te roken en was bezig om zijn fles bier leeg te trekken.

Er kwamen een hoop andere clubs kijken. "Da's sabotage", zei een bepaald iemand "da kunde zo zien, wie is be ullie de lasser?" vroeg hij. "Dat is Lasnie", riepen wat leden. En toen begon het te dagen, zou hij dan echt de hele wagen willen saboteren? Nee, dat kan toch niet, onze Lasnie, de menneke dat altijd de mooiste bewegingen makt. Maar de leden van Klore Kwats lieten zich niet kennen en hadden een kraan geregeld. Zo konden ze toch nog meelopen. Was tenminste niet alles voor niks geweest.

Even later werkte de versterker van de muziek ook niet meer. Plekzak keek er eens naar en vertelde: "Welke gapert het er gin plastiekske over dieje versterker gedoan?" Jef vertelde dat hij nog extra plastic was wezen halen en deze erop had gemaakt. Plekzak dacht meteen aan Lasnie "Oké Jefke, ik geleuf jou, mar ik men toch stellig de we hier gesaboteerd worden".

Al met al liep het redelijk, we deden mee en werden niet echt moe van het trekken dit jaar (red: van de wagen). Tot aan de Postduif. Ineens schoot de voorste beweging naar beneden. De kabel, die volgens Lasnie zo'n kleine 4 ton kon hebben was kapot. "Nakendeju", riep dur enne, "wa is't Marie", riep dun andere. Al snel waren we erachter wat er aan de hand was: Lasnie!! Navraag bij Lasnie leverde het volgende antwoord op: "Tsja, ik kon dur nie zo goed be, dus ik dacht da zit zoe wel goed". Maar dat was nog niet alles, nat het trekken van wat gaten in de optocht ± zo'n ½ uur, kwamen we bij den Bogerd. Lasnie zal wel gedacht hebben, ik heb het te goed gelast, want de kameel staat nog steeds op de wagen. Nou, niet voor lang Lasnie. Met gevaar voor eigen leven probeerde Stampertje het gevaarte nog tegen te houden, maar het mocht niet baten. De kameel viel om, 9½ meter inclusief twee leden (Bram en Joost) die boven in de manden van de kameel zaten, en kwam terecht op een personenwagen. Lasnie bedankt!

Dit betekende het einde van de optocht voor Klore kwats, want we mochten onze halve wagen in de pikkers zetten bij de sporthal. We trokken de trekstang, het enige waar Lasnie dit jaar niks aan gedaan had dus nog heel was, naar het Europaplein.

Op naar de prijsuitreiking
Iedereen baalde ervan dat we de optocht niet uit konden rijden, behalve Lasnie. Die was dik tevreden. Hij dacht natuurlijk tijdens de prijsuitreiking zijn André van Thiel-bokaal te kunnen ontvangen. Nou mooi niet! De andere leden van de club dachten een elfde plaats te bemachtigen. Je wordt toch vantevoren gejureerd niet waar? Worden we toch nog derde! Lasnie gaat nu te ver, hij gaat op lopen scheppen over het feit dat je alleen met een trekstang toch derde kan worden. Onze wraak zal zoet zijn Lasnie!

De Lasniebokaal
Naar aanleiding van de geweldige resultaten van onze masterlasser Lasnie, heeft www.deoptocht.nl samen met Klore Kwats besloten om een heuse Lasnie-bokaal in het leven te roepen. Het is dus niet zo, dat een club waarbij alles afbreekt de bokaal wint. Maar, de club met de mooiste beweging, of die het best in elkaar is gezet, de bokaal krijgt. Deze wordt uitgereikt tijdens de prijsuitreiking door Lasnie himself! Hij blijft toch de masterlasser, nietwaar.

De Lasniebokaal is een wisselbeker, hierbij geldt hetzelfde principe als bij de optocht. Drie keer winnen op rij is houden die bokaal. Of vijf keer in totaal. Gaat de beker kapot, dan zul je zelf voor een nieuwe moeten zorgen. Mocht je toevallig pech hebben, dat er wat afbreekt, dan heb je de pechprijs en moet je bij de Stichting zijn.

Lasnie in de carnavalskrant van 2012
Ondertussen is Lasnie weer wat ouder geworden, sommige zeggen ook verstandiger, en heeft het verhaal een iets andere wending gekregen. Zegt Lasnie. Hoe dan ook, het verhaal van de carnavalskrant kun je hieronder vinden.

Lasnie met het verhaal in de carnavalskrant van Schaijk - 2012

Shirt voor Lasnie van Ut Wurd Wa

Deel dit met anderen