Moesland op televisie

We klagen nogal eens over het gebrek aan media-aandacht en dan met name op de tv. Maar we zijn nogal wat op televisie geweest, zelfs de landelijke!

Zoiets kun je natuurlijk niet afdwingen. Over het algemeen bepalen de landelijke media zelf wel wat ze belangrijk vinden en niet de mensen uit het Moesland. Logisch natuurlijk, maar toch is het mooi dat je Moesland op televisie voorbij ziet komen. En warempel, zelfs op de landelijke televisie!

Hieronder een overzicht van de televisie-uitzendingen.

Zoals een bekende Moeszak altijd zegt;”Veul kijkplezier!”

1997 – Villa Achterwerk

In 1998 deden de Oelewappers mee in de categorie grote loopgroepen met: “Deurne heeft een huilende Elvis, Moesland heeft er zeven om te janken”

Een jaar eerder, in 1997, zijn de Oelewappers (als Elvissen) te gast in het programma Villa Achterwerk van de VPRO.

Zijn daar ook beelden van?

Jazeker! Oud Prins Joep Manders heeft deze aangeleverd.

Oelewappers bij Villa Achterwerk van de VPRO - 1997

2003 – Omroep Brabant Zap!

Op Omroep Brabant was het in 2003 normaal om mensen een camera mee te geven om daar een programma mee te maken. Dat programma was Zap! De camera was in handen van Martijn van der Linden van carnavalsvereniging Maf Mar Moi. Hij liet zien waar hij trots op was; de optocht van Schaijk.

Maf Mar Moi bij Zap! op Omroep Brabant - 2003

2003 – Omroep Brabant Journaal

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de Goapmerrege. Er wordt uitleg gegeven over het begrip “Goapen” en de winnaar van de Lasniebokaal werd geïnterviewd.

Goapmerrege op Omroep Brabant - 2003

2004 – Omroep Brabant Journaal

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de Goapmerrege. Daar worden traditioneel de koppen van de wagens gehaald. Zo kunnen de wagens, zonder schade te maken aan de lantaarnpalen enz., door de straten terug naar de bouwplaats waar de wagens afgebroken worden en in containers gestopt.

Goapmerrege op Omroep Brabant - 2004

2004 – Carnaval en Route

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de optocht van Schaijk, Eindelijk….Na jaren weten ze met het programma ‘Carnaval en Route’ Schaijk te vinden.

Carnaval en Route, Moesland op Omroep Brabant - 2004

2004 – Team Terriërs

Het Moesland verrassen met een extra dag carnaval, dat was de opzet van het programma Team Terriërs van Omroep Brabant. Ze waren in 2003 tijdens de optocht zo onder de indruk geraakt van het carnaval in het Moesland, dat ze meteen tegen elkaar zeiden daar moeten we iets mee doen in een uitzending voor Omroep Brabant.

Het was dan ook heel snel beslist dat de locatie voor de opnames van een zomercarnaval het Moesland zou worden. De Postduif was door Omroep Brabant benaderd om voor één keer als carnavalsstudio te fungeren, van hieruit werden de teamcaptains, Toon en Rogier, Schaijk ingestuurd met als opdracht: “bezorg alle Moeszakken en Moeszakkinnen een onvergetelijke zomercarnavalsavond”.

En zo togen ze het Moesland in, op zoek naar carnavalsboegbeelden die hun met raad en daad bij konden staan, geen toeval dus dat ze bij Prins Frank d’n Urste aan de bel trokken. Ook gingen ze op bezoek bij o.a. Grootvorst Leonard Steetsel, Jan en Ellen Geurts van Kessel, voorzitter Theo Potjes, Peter Loeffen, Stefan van Ras, Willemien van den Brand, Willie Spierings, Twan Derks, Jan Vos en vele anderen.

Aan hun werd medewerking gevraagd om er een geslaagde avond van te maken en zoveel mogelijk carnavalsvierders op de been te brengen voor 19.00 uur.

Er werden dweilorkestjes benaderd, de jeugprins en prinses met hun Raad van 11, Hofkapel en dansgarde waren compleet aanwezig en natuurlijk vele Moeszakken en Moeszakkinnen.

Het team van Omroep Brabant was totaal verrast, zo’n opkomst hadden ze tijdens geen enkele opname voor het programma Team Terriërs ooit gehad.

Het werd dan ook een feest tot in de kleine uurtjes en de uitzending was een mooie reclame voor ‘ons’ Moesland.

Team Terriërs op Omroep Brabant - 2004

2005 – School TV weekjournaal

Boven de rivieren kennen ze geen carnaval! Met deze insteek werd een delegatie van het School TV Weekjournaal in 2005 naar het Moesland gestuurd om te onderzoeken hoe de jeugd carnaval viert.

Prins Roel en Prinses Laura geven tekst en uitleg. Ook komt Prins Frank nog even aan het woord. De uitzending was te zien op Nederland 3 bij ZAP.

Moesland bij Schooltv Weekjournaal - 2005

2006 – Jos in het Moesland

Jos is een fictief figuurtje die carnaval gaat vieren in het Moesland. Deze animatiefilms zijn gemaakt door Frank van Mourik en werden uitgezonden op de KRO.

Jos in het Moesland, Moesland op KRO - 2006

2006 – De bouw op Omroep Brabant

Klore Kwats werd gevolgd door Omroep Brabant. Zelf omschreven ze dat zo:

Volg de gebeurtenissen over de bouw van de carnavalswagen van Klore Kwats in Schaijk in de wekelijkse soap. En Henk Huppelschoten komt met opmerkelijk nieuws over wie de oudste carnavalsprins van Brabant is.

Klore Kwats bij 'de Bouw', Moesland op Omroep Brabant - 2006

2008 – Hofkapel bij RTL Nieuws

Tijdens het EK voetbal in 2008 kwam de Moeslandse Hofkapel uitgebreid in beeld bij RTL Nieuws op RTL4. Voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Frankrijk werd de sfeer geproefd en wat interviews afgenomen. Leuk om te zien dat anderen ook volop genieten van Moeslands trots; de hofkapel!

Hofkapel bij RTL Nieuws', Moesland op RTL 4 - 2008

2009 – Carnavals’grap’ bij Omroep Brabant

Stichting Carnaval de Moeslanden haalde een ‘grap’ uit met carnavalvierend Moesland. Zij lieten weten dat Omroep Brabant de optocht live zou uitzenden. Dit bleek niet helemaal waar te zijn.

Carnavals'grap' van Stichting carnaval de Moeslanden', Moesland op Omroep Brabant - 2009

2009 – Piet Paulusma bij Gek Gekwek

Piet Paulusma is op bezoek bij carnavalsvereniging Gek Gekwek voor zijn weerpraatje op SBS 6. Prins Roy dun Urste was ook aanwezig.

Piet Paulusma bij Gek Gekwek', Moesland op SBS6 - 2009

2010 – Vur Mekoar bij Brabant10

Het commerciële tv-station Brabant 10 is op bezoek bij Vur Mekoar. In 2010 werden de opnamen gemaakt tijdens de bouw van de wagen van Vur Mekoar. Het programma was getiteld; ‘De Bouwschuur’.

Vur Mekoar bij De bouwschuur', Moesland op Brabant 10 - 2010

2013 – Maarten Langenhuizen bij de Reünie

In 2013 werd Maarten Langenhuizen, van carnavalsvereniging Vur Mekoar, uitgenodigd voor het KRO-programma de Reünie om o.a. over zijn passie te praten; bouwen van carnavalswagens!

Maarten Langenhuizen bij de Reünie', Moesland op de KRO - 2013

2016 – Bent spreekt Nederland

Waarom spreekt u eigenlijk zo? In ‘Bent spreekt Nederland’ beschouwen we het gesproken Nederlands door de ogen van de Vlaamse muzikant Bent van Looy. Van Looy gaat op onderzoek uit in Nederlandse gemeenschappen en probeert hun manier van spreken te ontrafelen. Waar is eloquent spreken het hoogste doel? Zijn rappers de poëten van onze tijd? En kun je zonder zachte G eigenlijk wel carnaval vieren?

In de driedelige serie, die vanaf 29 januari 2016 te zien is bij npo3lab.nl verdiept Bent van Looy zich in het Brabantse carnaval, een Amsterdamse debatclub en hiphop in de Bijlmer. Over alle drie bestaan sterke stereotype beelden.

Carnaval, het feest dat Nederland in tweeën deelt. Bent reist langs de Maas naar het Brabantse Schaijk. In dit dorp bouwt carnavalsvereniging Schon Gekwakt al maanden aan een enorme praalwagen. De leden van de vereniging vormen een hechte vriendengroep. Honkvast ook, de jongens zien heel Nederland, maar zijn het liefst ‘s avonds weer in Schaijk. In plat Brabants bespreken ze onderling de verschillen met de randstad.

Schon Gekwakt bij Bent spreekt Nederlands', Moesland op NPO lab - 2016

2016 – Omroep Brabant nieuws

Omroep Brabant op bezoek bij de optocht van Schaijk. Deze was een dag uitgesteld vanwege de storm die Moesmoandag over Schaijk raasde.

Optocht Schaijk Omroep Brabant Nieuws', Moesland op Omroep Brabant - 2016

2018 – Team Pasta bij Jinek

In Reek vond zaterdag 21 januari de voorronde van het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen plaats. Nou heeft puzzelen weinig met het carnaval in Schaijk te maken.

Behalve dat Team Pasta mee deed en werd geïnterviewd door Omroep Brabant. En dat item werd weer opgepikt door Jinek. Team Pasta bestaat uit Rick Potjes, Erik Bongers, Tom Kusters en Djarek van de Hoogen van de Wulpse Hertjes. Bekijk hieronder het fragment.

Team Pasta bij Jinek - 2018

2018 – Omroep Brabant – Brabants Buske

Met een oude Volkswagen Transporter zoekt Omroep Brabant de Brabander op. Een rally met oldtimers, het kampioenschap van de F-pupillen, gekke voorvallen onderweg of het 25-jarig jubileum van een slagersknecht. Verhalen die mensen bezighouden.

En het belangrijkste van het ‘t Brabants Buske is: hij is er voor het publiek. Dat bepaalt straks waar onze mensen met ’t Brabants Buske heen gaan om verhalen te halen.

En nu waren ze in Schaijk bij de ‘illegale’ B&B van Walter en Sandra Loeffen. Het was op 11 februari daar een gezellige boel en het rook er volgens de verslaggeefster een beetje 😉
Bekijk hieronder de beelden.

Omroep Brabant - Brabants Buske in Schaijk - 2018

2020 – Omroep Brabant – Carnaval Vurraf

Carnaval Vurraf is een programma van Omroep Brabant om alvast lekker in de stemming te komen voor carnaval. Maar carnaval kun je natuurlijk niet vieren zonder pakje.
Vandaar dat Omroep Brabant de moeite nam om het initiatief van Jeugdcarnaval Schaijk, pop-up store Schon Pekske,  onder de loep te nemen.

Omroep Brabant - Schon Pekske bij Carnaval Vurraf - 2020

2020 – Omroep Brabant – Afbreken van de wagens

Een item bij Omroep Brabant was het afbreken van de wagens in het Moesland op de Goapmerrege. Ze blijven het bijzonder vinden bij Omroep Brabant dat wij de wagens maar voor één optocht bouwen

Omroep Brabant - Afbreken van de wagens - 2020

2020 – Jinek rtl4 – Afbreken van de wagens

Met creatief knip- en plakwerk kun je het ook grappig maken… Hoe dan ook de Goapmerrege en met name het afbreken van de wagens was bij Jinek op 25 februari 2020. Goed gesproken Ivo Leenders van C.V. Goei Geknoei

Jinek RTL4 - Afbreken van de wagens - 2020

2020 – DTV – Nieuw jeugdpaar Moesland

Hoewel prins Twan en prinses Manon nog een jaartje aanblijven, is er deze carnaval in Schaijk wel een nieuw jeugdprinsenpaar. Woensdag, op 11-11, werd onthuld dat prins Tijn Coolen en prinses Sanne Roefs over de Moeslanden gaan heersen.

Vanwege de coronamaatregelen was de onthulling anders dan andere jaren. Het jeugdpaar wist het zelf al een tijdje en moest het lang geheim houden, maar woensdag was dan eindelijk de onthulling op hun eigen basisscholen. Met een speciale film, die eerder opgenomen was, kwamen hun klasgenootjes het heuglijke nieuws te weten.

Jeugdpaar Moesland bij DTV - 2020

2021 – KRO-NCRV- Carnavalshart

Stichting Carnaval de Moeslanden werd benaderd door Rob van de Laar (voorzitter Brabantse Carnavals Federatie) en kort daarna door KRO-NCRV of Schaijk interesse had om deel te nemen aan een project over carnaval. Deze omroep is in samenwerking met Omroep Brabant en L1 een serie aan het maken over carnaval.

Met deze serie wil de KRO-NCRV laten zien dat het meer is dan 3 dagen feest. Het worden in totaal vijf afleveringen waarvan op maandag 8 februari van 18.20 tot 18.50 uur het Moesland op NPO2 te zien is. In deze aflevering kwam de familie Loeffen aan bod. Een mooie en goede afspiegeling van het Moeslands carnaval.

Carnavalshart KRO-NCRV - 2021

2021 – Goei Geknoei bij DTV

In Schaijk bouwen ze weer volop aan de carnavalswagens
Het begint toch weer te kriebelen: bouwen aan een carnavalswagen. Ondanks dat het spannend is of er in 2022 carnaval is, zijn een aantal bouwclubs in Schaijk al weer volop aan de gang met een nieuwe creatie.

In de bouwhal van CV Goei Knoei wordt hard gewerkt. Ze bouwen een grote wagen voor de Moeslandse optocht. Er is al steeds meer te zien hoe de wagen voor komende carnaval er uit gaat zien. Er wordt volop gegaasd en ook het eerste papier-maché wordt al op de koppen geplakt.

“Het voelt wel weer lekker”, zegt Ivo Leenders vanaf een steiger. “Maar in het begin was het wel wennen. Bij de eerste vergadering vroegen we ons af of we wel zo groet moesten bouwen. Maar we gaan er weer met zijn allen voor.”

“Het bouwen zit in het bloed. Je bent er mee opgegroeid, je weet niet beter”, zegt Leenders. Daar is collegabouwer Michel Berkemans het helemaal mee eens. “Vroeger als klein menneke zag ik al die grote wagens. Dat wilde ik zelf ook kunnen.”

Sommige clubs afgehaakt
Schaijk heeft een van de grotere optochten in de regio. Maar of er weer net zoveel wagens meedoen als andere jaren is nog maar de vraag. Dat carnaval een lange tijd door corona stil heeft gelegen kan ervoor gezorgd hebben dat sommige bouwclubs zijn afgehaakt, denkt Wouter Spijkers van Stichting Carnaval De Moeslanden. “We weten van een aantal clubs dat ze gaan bouwen, maar van sommigen hebben we nog niks gehoord”, zegt hij.

Maar hoopvol zijn ze nog wel in Moeslandse carnavalsstichting. “Schaijks bloed is echt carnavalsbloed. Dus ik hoop dat het meevalt. Maar weten doen we het nog niet”, zegt Spijkers.

Toch gaan de komende maanden een onzekere tijd worden voor de bouwers. Oplopende besmettingscijfers en een aangekondigde persconferentie van het kabinet maken het spannend. “Dat is eigenlijk het ergste van het hele verhaal”, zegt Leenders. “Het kan zomaar morgen of volgende week weer over zijn. Wie weet hoe lang we dan moeten wachten? En of het überhaupt wel weer mag. Toch gaan we het risico nemen.”

“Een jaar lang niks doen is voor de organisatie ook een sof natuurlijk”, zegt Spijkers. “Ik hoop echt dat het dit jaar wel door mag gaan. We staan te trappelen.”

Carnavalshart KRO-NCRV - 2021

Deel dit met anderen