Wie zit er achter www.deoptocht.nl?

Wie zit er achter de site; www.deoptocht.nl? Dat wordt wel eens gevraagd. En dan zeg ik; "Dat ben ik, René Derks". Verrassend genoeg denken ze dat je een grapje maakt. "Doe jij dat helemaal in je eentje?". Tsja, misschien ben ik wel wat doorgeslagen met mijn hobby. Maar goed, laat ik bij het begin beginnen.

René Derks, zoon van Gradus en Lenie Derks. Grote broer van Silvia. Getrouwd met Betty van Thiel en vader van twee kinderen; Loek en Ted Derks. Ik ben geboren in 1970 en eigenlijk redelijk snel in aanraking gekomen met het carnavalvirus. In grote mate kwam dat door mijn vader. Die zelf lid was van carnavalsverenging 'De Houtsmurfen'.

De Houtsmurfen tijdens de optocht van 1971

Mijn vader was een fanatiek carnavalswagenbouwer en een fervent carnavalsvierder. Hij was destijds gevraagd voor de Raad van 11, maar ging toch liever wagens bouwen. Heel herkenbaar..... Niet dat ik ooit gevraagd ben voor de Raad van 11, maar wel dat het bouwen van een carnavalswagen prioriteit 1 heeft.

Mijn vader werkte bij Manders Timmerfabriek als timmerman. En daar bouwden ook de Oelewappers. Niet zo heel gek met Herman en Tineke Manders, de directie van Manders Timmerfabriek, als lid van de Oelewappers. Als ik af en toe mee mocht naar de werkplaats, en het was rond carnavalstijd, dan wilde ik altijd heel graag even gaan kijken bij de Oelewappers. Kijken wat ze gemaakt hadden, voelen aan de poppen. Ik kreeg dan altijd een raar gevoel in mijn buik. Een prettig gevoel, net alsof je verliefd was. Ik kon niet wachten om dan zelf ook iets te gaan maken voor de optocht.

Zelfs de optocht kijken in de Reek

Het bouwen begon dus ook op jonge leeftijd. Regelmatig meegedaan aan de jeugdoptocht. Met kleine wagentjes en kleine groepen (zoals het hoort naar mijn mening). Altijd alles zelf gemaakt en enorm trots als je op zondag door de Schaijkse straten trok met je creatie.

Maar ook stiekem kijken bij de grote clubs. Als we 's avonds na het trainen bij D.A.W. naar huis fietsten snel bij de Durdouwers naar binnen gluren. Prachtig vond ik dat.

Op Moesmoandag trok ik erop uit met mijn fiets om te kijken waar de wagens werden opgebouwd. Naar het Industrieterrein, bij bouwbedrijf van Dinther, De Zwaluw en in het dorp. Met de fotocamera van mijn ouders snel wat foto's maken voor mijn fotoalbum.

Een wagentje van ons uit 1983

Na een aantal jaren gebouwd te hebben voor de jeugdoptocht, is dat helaas gestopt. We wilden wel door naar de grote, maar door het verongelukken van mijn vriend Arno van den Berk, is dat niet doorgegaan. Carnaval stond op dat moment op een heel laag pitje. De vlam voor de carnaval was zo goed als uit. Ik zat destijds op kamers in Wageningen en ben op aanraden van mijn moeder toch ingegaan op het aanbod om bij Gedurig Wispelturig te gaan bouwen. Dat heb ik gedaan. Met veel plezier hebben we carnavalswagens gebouwd. We begonnen ons eerste jaar bij Ammeraal en maakte een loopgroep. Met een prachtig en goed uitgewerkt idee werden we tweede; "Moesland is wer un club rijker geworre, want Gedurig Wispelturig is geborre!".

Een jaar later bouwden we onze eerste wagen bij Jan Janssen aan de Udensedreef. Wat een luxe bouwschuur was dat. Geïsoleerd, een kachel, een kantine met koffie, thee, warme chocomel en soep, een dames- en herentoilet en een grote koelcel om de drank koel te houden. Een lasapparaat van Jan, een heftruck en alle ruimte om te knallen. De voorwaarden voor prachtige wagens te bouwen waren aanwezig. Nou, dat hebben we geweten. We zijn maar liefst 4 keer eerste geworden met de optocht. En....we hebben daar de allereerste 24-uurs bouwmarathon van Schaijk gehouden.

24 Uur lang bouwen aan de carnavalswagen met alle leden van Gedurig Wispelturig. Ieder uur, ook 's nachts, werden er steekproeven gehouden door Stichting Carnaval De Moeslanden. Zelfs het Brabants Dagblad kwam om een foto te maken. Super leuk om te doen, maar wel helemaal op van vermoeidheid. Gelukkig duurde dat jaar de carnaval een week langer (i.v.m. de storm) en werd de optocht een week later op zondag gelopen. Een verdienstelijke zesde plaats in 1990.

Voor de eerste keer eerste!

In 1991 werden we voor de eerste keer eerste. Het idee voor onze wagen was; " De Road van elluf vort un muzikaal stelleke, hoe moet 't nou mi ut Moeslands hofkapelleke?" Als je voor de eerste keer de eerste plaats pakt bij de wagens is dat met geen pen te beschrijven.

We stonden met onze grote rivaal Lochte Klocht op het podium. De spanning die je dan voelt.....en dan uiteindelijk de ontlading als door de prins verteld wordt wie er tweede is geworden. Heeeeeerlijk! Een fantastisch gevoel.

Daarna zijn we nog 3 keer eerste geworden, maar de eerste keer blijft toch het meeste bij en koester ik het meest.

In de tijd dat ik bouwde aan carnavalswagens, deed ik ook al foto's maken van optochten, krantenartikelen bewaren en zelfs dingen bewaren die uitgedeeld werden tijdens de optocht. Dit werd in plakboeken gedaan. En carnavalskranten werden tot op de draad uitgelezen.

De beker meuge we houwe!

In totaal ben ik met Gedurig Wispelturig vier keer eerste geworden bij de wagens. Super mooi natuurlijk. Het animo om wagens te bouwen werd bij Gedurig Wispelturig na die vierde keer wel wat minder en in 2001 stapte ik over naar Klore Kwats. Zij hadden me al vaker gevraagd, maar in 2001 heb ik definitief 'ja' gezegd tegen Klore Kwats. Vanaf seizoen 2002 was ik 'plekker' bij Klore Kwats.

Na al die vellen papier die ik heb geplakt in mijn leven heb ik de bijnaam 'Plekzak' verdiend. En ik vind het nog steeds leuk om te doen. Tegenwoordig plakken we nog maar 1 laag, dat scheelt ons een hoop tijd om toch nog een wagentje te maken. Vanaf 2002 hebben we nog geregeld de top 5 gehaald bij de wagens.

Plakken maar!

Ondertussen was ik in 2001 ook begonnen met een website; www.deoptocht.nl. Het leek mij wel leuk om een pagina te maken over de optocht van Schaijk. Aangezien ik al verschillende foto's en (naar mijn idee) behoorlijk wat krantenknipsels in mijn bezit had, begon ik eraan. Niet wetende wat voor een impact dit zou hebben op mijn leven.

De allereerste uitvoering van deoptocht.nl

In eerste instantie zou de site www.optocht.nl zijn geworden. Maar die domeinnaam was al bezet en mocht ik overnemen. Ja, dus niet! Ik dacht bij mezelf; "Er is maar één optocht, en dat is die van Schaijk!". www.deoptocht.nl was geboren.

Mooi, de domeinnaam was binnen. Toch maar even een afspraak maken met Henk van Ras. Dat was de toenmalige voorzitter van Stichting Carnaval de Moeslanden. Ik was toch maar iemand die zo even alles over de carnaval van Schaijk, met name de optocht, op het internet zou gaan zetten. Zouden ze daar wel blij mee zijn? Henk vond het fantastisch en boodt al zijn hulp aan. Ik kreeg zelfs het complete archief mee om in te scannen.

Toen ik alle boeken in mijn autootje aan het laden was besefte ik pas hoeveel informatie er in stond. Sterker nog, dat betekende een hele hoop werk voor me. Maar goed, de foto's van de optocht hadden prioriteit, de rest kon later altijd nog dacht ik.

Zo gezegd, zo gedaan. De site werd opgeleverd en eind 2001, begin 2002 was er al van alles op te beleven. Alle foto's die de Stichting had waren ingescand en op een rij gezet. De rubrieken 'In Beeld' en 'Uitgelicht' waren geboren. De uitslagen stonden erop, er was een gastenboek en het laatste nieuws over het carnaval in Schaijk werd dagelijks aangevuld. Zelfs een prijsvraag was in het leven geroepen. En wat in die tijd heel hip was, er kon gechat worden! Verder was er de mogelijkheid voor de Moeszakken om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief.

Orde van Verdienste van Prins Arnold Appelhof

Dat was Prins Arnold Appelhof ook allemaal opgevallen. Hij vond het een hele eer dat ik het Moesland zo vertegenwoordigde dat hij me daar een 'Orde van Verdienste' voor gaf. Een onderscheiding krijgen op een mooiere plek kan eigenlijk niet. Tijdens het bouwersbal op vrijdag met de carnaval! Super trots was ik op deze onderscheiding. Zeker omdat deze werd overhandigd door unne echte Durdouwer, unne bouwer, unne carnavalsman in hart en nieren; Arnold Appelhof!

Een mooie reden om er nog eens een schepje bovenop te doen! De site kreeg in 2005 een nieuwe layout, de foto's werden groter geplaatst en het forum werd in gebruik genomen. Op dit forum is heel veel 'gesteukt'. Prins Johnny heeft het twee jaar als motto gehad. "Un bietje steuke hurt erbe" en "Un bietje steuke hurt dur nog steeds be", nou, dat konden ze op het forum wel. Wat werd er gesteukt, opgenaaid en geraden naar de nieuwe prins. Een prachtig onderdeel van de site, wat tegenwoordig helaas niet meer aanwezig is. Nu is de 'versplintering' op het internet in werk getreden. Links en rechts op verschillende sites zijn losse flodders te zien. Erg jammer, maar wat niet is dat is niet.

In 2006 deed ik mee aan een wedstrijd van Omroep Brabant. Die zochten naar 'De beste Brabantse Carnavalswebsite'. Op aanraden van Willemien van den Brand en Leonard Steetsel heb ik mijn site ingeschreven. Ik was het zelf eigenlijk niet van plan om mee te doen, ik hoef niet zo in de belangstelling te staan. "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!", zei mijn moeder al. Afijn toch maar ingeschreven.De verwachtingen waren niet al te hoog, omdat één jaar eerder de top drie bestond uit drie sites uit....Tilburg.

Beste Brabantse carnavalswebsite 2006

Een week voor de uitreiking kreeg ik een mailtje van Omroep Brabant dat ik 's morgens om 10 uur bij de studio's in Eindhoven moest zijn want ik zat bij de laatste drie. De uitslag zouden ze bekend maken tijdens een live-uitzending op de radio. Ik was verbaasd en blij tegelijk. Snel de vrouw gebeld dat ze zaterdag voor de middag vrij moest houden.

Zaterdag om 9.15 uur zaten we in de auto. Bloednerveus was ik. Samen met de Teugelders uit Beek & Donk en de site tonpraten.nl zat ik bij de laatste drie genomineerde sites. Onvoorstelbaar....het zal toch niet. Nee, een site over de optocht van Schaijk. Schaijk, waar ze in Eindhoven nog nooit van hadden gehoord.

Tijdens de uitzending werd alles duidelijk. De maker van Tonpraten.nl was niet aanwezig, die was een weekendje weg. Ik merkte wel dat hij het gevoel had dat het wel goed zou komen en dat hij met de hoogste eer zou gaan strijken.

Dus niet! Woohoo. Ik had gewonnen! www.deoptocht.nl was dé beste carnavalssite van heel Brabant. Wat zeg ik, van heel Nederland. De beste van de wereld. Zo trots als een hond met 7 staarten gingen we weer naar huis. De telefoon stond roodgloeiend, de hele dag mensen op bezoek gehad, kaartjes in de bus, felicitaties thuis, op het werk en in de bouwschuur. Vele stukjes in de krant en op het internet. Wat een impact. Heel erg mooi om mee te mogen maken en om nooit te vergeten.

Dit was weer een enorme stimulans om nog meer rubrieken te gaan toevoegen aan de site. Ik ging de site voorzien van een compleet nieuwe layout, de foto's kwamen er groter op en....het werd tijd om video's op de site te plaatsen.

Daarvoor moest nog wel het nodige werk verzet worden. Videobanden omzetten naar dvd, de dvd omzetten naar een digitaal bestand en die bewerken en uploaden naar een videobeheersite. Enorm veel werk, maar meer dan de moeite waard.
Er kwam ook een pagina met oud-prinsen, een clubpagina, een pagina over hoe carnavalswagens gebouwd worden en Lasnie kreeg een eigen pagina.

Nieuwe layout www.deoptocht.nl in 2007

Een hels karwei al met al, maar...er stonden nu wel video's op de site. Echte bewegende beelden met geluid van de optocht van Schaijk. Hoe mooi is dat dan wel niet!

Onder het motto; "als je iets wint, moet je het ten alle tijden verdedigen", had ik de site weer ingeschreven bij Omroep Brabant voor de wedstrijd 'Beste carnavalswebsite van Brabant'.

En verhip, ik was weer uitgenodigd om naar de studio te komen. Samen met afgevaardigden van www.tullepetaon.net en www.rommelgat.nl zat ik in de studio bij Omroep Brabant. Rommelgat pakte de derde prijs, deoptocht.nl werd dit jaar tweede. En de Roosendaalse website Tullepetoan.net werd eerste. Helaas. Maar tweede is ook mooi en zeker een bevestiging dat ik met mijn site op de goede weg was.

En er was weer een idee geboren; internetradio! Nadat er filmpjes zijn geplaatst op de site werd het tijd voor muziek. Want zonder muziek geen carnaval. Mede dankzij Radio Oerkapoet die een hele belangrijke rol in dit geheel hebben, werd de optocht.nl internetstream in het leven geroepen.

Bij een radiostudio horen natuurlijk ook echte, professionele jingles. Gelukkig heb ik een echte vriend die dit heel graag voor mij doet. Overigens maakt hij ook altijd de spotjes voor carnavalsvereniging Klore Kwats. Zijn naam? Erik Kerkhof, een vakman op radiogebied!

Ondertussen draait het stationnetje nog altijd op volle toeren rond carnavalstijd. Super mooi! Hieronder wat voorbeeldjes van de jingles, die nu nog steeds, worden gebruikt.

Spotjes 2007

Spotjes 2008

Spotjes 2009

Spotjes 2011

Spotjes 2012

Spotjes 2013

Spotjes 2015

Ondertussen wordt de site dagelijks bijgehouden. Niet alleen met nieuws, wat duidelijk zichtbaar is, maar ook met aanvullingen op fotopagina's.

In 2011 wordt er wederom een vernieuwde versie van www.deoptocht.nl in het leven geroepen. Met als belangrijkste verandering; grotere foto's op de site. En....een heuse column!

Niemand minder dan René van Rooij, toetsenist van WC Experience en knappe helft van het duo Pap & Pudding, schrijft met enige regelmaat stukjes over het wel en wee van zijn leven voor op de site.

René ken ik al vanaf mijn zestiende jaar en we hebben samen wel het één en ander meegemaakt. Hele mooie dingen, maar ook hele treurige. Ik waardeer hem dan ook zeer als vriend en vind het super dat hij deze columns schrijft.

Vandaar dat er ook, met enige regelmaat, stukjes verschijnen op de site over Pap & Pudding. Niet alleen omdat hij een goede vriend is, maar vooral omdat ik het carnavalslied, met name met Brabants dialect, een warm hart toedraag.

Vernieuwde website 2011

En dan is het 2013. Een fantastisch carnavalsjaar. 55 Jaar Moesland Dat zeer uitbundig werd gevierd. Maar ook voor mij persoonlijk een heel bijzonder carnavalsjaar.

Tijdens de carnaval van 2013 kreeg ik uit handen van Prins Joris I de Zilveren Moestop op carnavalszaterdag in de tent bij de Drie Heere omgehangen. Enorm trots en zonder woorden nam ik hem in ontvangst. Eerste worden met de optocht is een heel mooi iets, wat je altijd bij blijft. Maar in een volle zaal, die staat te juichen en applaudisseren, de Zilveren Moestop mogen ontvangen, ja dan word je klein...héél klein. Een moment dat ik nooit, maar dan ook nooit zal vergeten. Het heeft een enorme indruk op mij achtergelaten.

Moesland, nogmaals, kei bedankt voor deze geweldige eer! Ik draag hem ieder jaar met heel veel trots tijdens de carnavalsdagen en ik weet dondersgoed dat ik deze onderscheiding mede dankzij jullie inzet voor de carnaval (want zonder jullie is er geen carnaval, geen optocht etc. en heb ik niets om te verzamelen), heb mogen ontvangen.

2013; Zilveren Moestop uit handen van Prins Joris I

Ook ik als wagenbouwer doe een stapje terug met bouwen. Weliswaar met pijn in mijn hart, maar het wordt tijd dat de jeugd grote wagens gaat bouwen. Klore Kwats bouwt al jaren wat kleinere wagens en dat bevalt me eerlijk gezegd prima. Tijd voor andere dingen.

Sinds 2013 houd ik het archief bij van Stichting Carnaval De Moeslanden en doe dat met heel veel plezier. Super leuk vind ik het om alles wat met carnaval (en oud Schaijk) te maken heeft te ordenen en digitaal te maken.

Verder ben ik ook gaan jureren van de grote en kleine wagens bij de jeugdoptocht op zondag.

In 2014 werd ik gevraagd of ik het leuk vond om in de jury te gaan zitten van de jeugdoptocht. Uiteraard! Met een leuke groep mensen gaan we op pad om naar eer en geweten een zo goed mogelijke verdeling van de plaatsen te realiseren. Heel erg leuk om te doen en mooi om met de andere juryleden te sparren. Dit doe ik nu nog steeds met veel plezier.

Jury jeugdcarnaval Schaijk

Ondertussen ligt het werk voor de site niet stil. Ik had al een rubriek carnavalskranten, maar dat was niet helemaal naar mijn zin. De voorpagina's van de Moesbladen stonden erop, maar dat moest anders. En zo ben ik begonnen aan een hele grote klus; het digitaal maken van alle carnavalskranten die er ooit in het Moesland zijn uitgebracht. Mede dankzij Elly Janssen, Jan van Ballegooij, Betty van Thiel van der Heijden en Geert Geurts voor het beschikbaar stellen van hun collectie. Van Gaal B.V. voor het digitaal beschikbaar stellen van de laatste jaren en de grote drijfveer achter dit project; Fons Roelofs! Fons heeft mij het juiste zetje gegeven om verder te gaan door dingen digitaal beschikbaar te stellen. Dat scheelde mij enorm veel werk. In 2015 werd het project opgeleverd; alle Moesbladen staan online!

Bestuurslid jeugdcarnaval Schaijk

Het bouwen aan de carnavalswagen is wat minder intensief en dat weten sommige mensen. In 2015 werd ik gevraagd of ik interesse had om bestuurslid te worden van Jeugdcarnaval Schaijk. Daar hoefde ik niet zo heel lang over na te denken en heb ja gezegd. Ik houd me nu onder andere bezig met de website, de bouwschuren, het archief, de pronkzitting en de carnavalskrant. En net zoals alle andere bestuursleden helpen we elkaar waar nodig. We doen het uiteindelijk met z'n allen!

En dan is het 2017. Op de achtergrond ben ik anderhalf jaar bezig geweest met het vernieuwen van deze site. Alles ging op de schop.

Nieuwe website www.deoptocht.nl | Schaijk

In 2018 wordt de overstap gemaakt naar een nieuw opgericht carnavalsclubje: De Twedde Leg. Met zijn zessen doen we voortaan mee aan de kleine loopgroepen en doen dat met veel plezier. Klore Kwats blijft gewoon bestaan.

Radio in eigen beheer
In 2018 draait er wederom een internetstream, alleen ditmaal is deze in eigen beheer. iets waar ik enorm trots op ben en wat ik ga proberen uit te bouwen met live-uitzendingen rond carnavalstijd. Op de stream is werkelijk alle carnavalsmuziek te horen. Er is een mooie playlist opgebouwd en DJ Onslow heeft een eigen programma.

Eigen internetradio | Schaijk

Iedere keer worden er dingen toegevoegd, verzameld en bijgewerkt. In januari 2019 zijn er 1.111 nieuwsberichten geplaatst. Een mijlpaal, maar niet alleen nieuwsberichten. De site bestaat ondertussen al uit meer dan 1.000 pagina's.

In de loop der jaren is het volgende geplaatst:

  • 1.111 Nieuwsberichten
  • 15.500 Foto’s van de optocht en uitgaan
  • 429 Video’s
  • 33 Moeslandse liedjes
  • 55 Complete carnavalskranten
  • 39 ‘Wist je datjes’
  • 215 Mensen die ‘In Beeld’ zijn geweest
  • 75 Clubs die ‘uitgelicht’ zijn
  • 1,92 GB aan krantenartikelen
  • en nog veel meer…

Ook zijn alle jeugdcarnavalskranten digitaal gemaakt en te bekijken op www.deoptocht.nl.

Videobanden Stichting
Het archief van Stichting Carnaval de Moeslanden bevat heel veel videobanden. Hartstikke mooi natuurlijk, maar ook gevaarlijk om deze te bewaren. Uiteindelijk zullen deze videobanden de tand des tijds niet doorstaan, dus tijd voor actie!

In augustus 2019 heb ik alle videobanden opgehaald. Het waren er 280 in totaal. Al deze videobanden zijn digitaal gemaakt en het resultaat viel niet tegen. Slechts 2 banden deden het niet meer en zijn dus als verloren te beschouwen. Van deze videobanden zaten er veel tussen van de pronkzittingen, maar dat is een volgend project. Eerst de optochten, 11-11-bals, Stuif Es De Carnaval In, Erewijn, etcetera. Deze zijn allemaal verwerkt en zijn terug te vinden op de site.

November 2019 maak ik een moeilijke beslissing: ik ga stoppen bij het bestuur van Jeugdcarnaval Schaijk en ga me volledig richten op het jureren van de jeugdoptocht, het archief van Stichting Carnaval de Moeslanden en het mede organiseren van het bouwbezoek: de Moesacademy. Seizoen 2019-2020 is mijn laatste seizoen als bestuurslid. Uiteraard blijf ik wel wat dingen nog doen als 'helpend handje'.

Clubpagina's
In januari 2020 maak ik op de site bekend dat de clubpagina's online zijn gezet. Ruim 1,5 jaar ben ik er mee bezig geweest om de lijst van clubs (die toen actueel was) te bewerken. Iedere club heeft nu zijn eigen pagina waar de complete geschiedenis van die club op staat. Ondersteund met logo, foto's, krantenartikelen en carnavalskrantstukjes. Zo is de site nog completer geworden en, al zeg ik het zelf, een hele mooie aanvulling op de site.

MoesNOS 2.0
Oudere Moeszakken en Moeszakkinnen kennen de MoesNOS nog wel. In de oude dagen (eind jaren ‘70 en jaren 80) hadden we in Schaijk de MoesNOS (Jan Kops, Theo Kops en Antoon de Louw). Die gingen met zijn drietjes op pad om carnaval vast te leggen op video. Dat idee heb ik nu weer opgepakt om ook te gaan doen. Samen met andere Moeszakken gaan we in seizoen 2020-2021 van start met het vastleggen van het Moeslands Carnaval. Er zijn al verschillende ideetjes en die willen we graag gaan uitvoeren.

Pronkzittingen online
Van de pronkzittingen stonden alleen foto’s in het archief, de videobanden stonden nog in een stapel kratten bij de vergaderruimte achter de Piramide. Hoog tijd om deze digitaal te gaan maken en ervoor te zorgen dat ze voor altijd bewaard blijven.
Op 9 oktober 2020 was het dan zover. Na vele maanden video's digitaal maken, omzetten naar een bewerkbaar bestand, film van maken, uploaden naar Youtube en de pagina's vullen heeft de site een hele mooie toevoeging met alle pronkzittingen van Schaijk op één plaats.

Pronkzittingen Schaijk online

Mi d'n Papleepel
Het is een koude dag in november, vrijdag 20 november 2020 om precies te zijn. Een appje van de voorzitter van Stichting Carnaval de Moeslanden: of ik interesse heb om een ‘soort van’ documentaire te maken over onze Moeslandse optocht? En dat dit nog geheim is!

Bij het woord optocht was mijn interesse al gewekt. Ik app Maarten terug dat ik er zeker zal zijn en dat het uiteraard stil wordt gehouden.
“Goh, een documentaire, da’s wel heel mooi, maar met wie gaan we dat dan doen?”. Dat was eigenlijk de eerste vraag die door mijn hoofd schoot. Eerst maar eens kijken of er genoeg animo voor is.
De afspraak was om op maandag met een klein groepje bij elkaar te komen.
Gelukkig zijn er in het Moesland vele “carnavalsgekken” en een enkele waren er die maandagavond. Waaronder Bas Griffioen en Jos Jacobs. Het plan om een documentaire te maken werd uitgelegd en tevens het idee om Moesland’s Mooiste te lanceren.
Prachtige ideeën en een heel mooi alternatief voor een aangepast carnaval in 2021. We hadden natuurlijk liever een echte optocht gehad, maar we zijn ook realistisch, de kans op een echte optocht in 2021 was wel heel erg klein.
We waren het snel eens, een documentaire over het Moesland moet er komen en daar gaan we ons voor inzetten. Het team ‘Moesland’s Moiste Docu’ was geboren: Bas Griffioen, Jos Jacobs en René Derks zijn de drie personen die er voor gaan!

Carte blanche
Stichting Carnaval de Moeslanden gaf ons ‘carte blanche’. Dat is prachtig natuurlijk, maar waar ga je het over hebben? De Moeslandse optocht is een ruim begrip en heeft vele onderdelen die je kunt uitlichten. Maar dit is wel een onderwerp waar elke Moeszak en Moeszakkin blij en gelukkig van wordt, de optocht! Mooi, nu nog een script schrijven waarbij alles en iedereen wordt meegenomen.
Het script wordt geschreven en voorgelegd aan een kleine afvaardiging van de stichting en de Potter.
Al snel wordt duidelijk dat dit een schot in de roos is. We mogen aan de slag. Dat is geweldig natuurlijk, maar dat betekent wel dat er nu daadwerkelijk garen op de klos moet komen. Geen woorden maar daden!
Voor een documentaire heb je mensen nodig, tijd, materiaal, opnamelocaties etc. Dingen waar wij in eerste instantie (als leken) niet bij stil staan. Maar, dankzij een avondje bij elkaar zitten (op 1,5 meter) en een groepsapp, komen we snel tot een thema en nog belangrijker: een doel!
Nu de verhaallijn duidelijk is, de opnamelocaties uitgedokterd zijn wordt het tijd om afspraken te maken met de mensen die we in de documentaire aan het woord willen laten.
De planning is cruciaal, want voor je het weet is het carnaval.
Contacten met de hoofdpersonen worden gelegd en afspraken gepland. De Kerstvakantie is een mooie tijd om veel vast te gaan leggen. Met de Coronaregels in ons achterhoofd, waar iedereen zich keurig aan heeft gehouden, gaan we op pad. De wagen vol met apparatuur, wilde plannen, veel plezier en vooral een mooi doel!

Avontuur
Wat heel mooi was om te zien, is dat er bij zowel jong als oud, de wil was om aan deze documentaire mee te werken. Dat geeft ons, als makers, een heel goed gevoel. Het gevoel dat we goed zitten met de weg die we zijn ingeslagen voor jullie documentaire.
Dat gevoel kunnen we niet op papier zetten, dat gevoel....dat zit in ons, in ons allemaal.
Wij hebben dat geprobeerd om op een mooie manier in beeld te brengen. Het gevoel wat we als Moeslanders allemaal hebben. Het moeszaadje dat als kind al wordt geplant om later uit te groeien tot een volwaardige Moeszak of Moeszakin.
Wij wensen jullie heel veel plezier bij het bekijken van de documentaire en geniet!
Bas, Jos en René

Documentaire Mi d'n papleepel

Dr. Langendijk
Dr. Langendijk, een naam die regelmatig voorbij komt op deoptocht.nl. Maar waarom? Hij is nooit prins geweest, zat niet bij de Raad van 11, heeft nooit meegelopen met de optocht en toch heeft hij (historisch) gezien een grote rol gespeeld in het Moeslands carnaval.

Via de Heemkundekring is deoptocht.nl aan de originele beelden van Dr. Langendijk gekomen. Fantastisch dat aan het Moeslands carnavalsarchief werd gedacht. De beelden zaten nog in een originele doos uit eindjaren '60 en zaten nog op de spoel. Niet iets wat dus zomaar even omgezet kon worden naar digitale beelden. Dankzij Haropi in Geffen zijn deze beelden gedigitaliseerd.

Uitzoeken van jaartallen
Het uitzoeken van de digitale beelden was voor mij een feest! De beleving van het vieren van carnaval in het Moesland is prachtig vastgelegd door Dr. Langendijk en is een unieke inkijk van deze tijd en heeft beelden opgeleverd van 1960 tot en met 1974. Het is een parel voor het Moeslandse archief met beelden van carnaval in de breedste zin des woords met als absolute hoogtepunt de optocht van 1960 in kleur! Vanaf januari 2023 staan de beelden voor altijd in het archief en...op deoptocht.nl

Dr. Langendijk

22 jaar deoptocht.nl
En dan in het jubileumjaar 2023 is het dan eindelijk zover! Na twee jaar (bijna iedere dag) aan deze pagina’s hebben mogen werken kan ik met trots mijn 1e cadeau aan het Moesland geven. Mijn doelstelling was om dit voor het 22-jarig bestaan van deoptocht.nl te maken en het is gelukt!

Ik heb voor iedere club (die op de clubpagina’s staan) per jaar een filmpje gemaakt van hun deelname aan de optocht. En waar het van toepassing was de eventuele pronkzittingen. Nu kan ik pas echt zeggen dat de clubpagina’s af zijn. Nieuwe clubs/individuelen worden ieder jaar netjes meegenomen en de clubs die meedoen aan de optocht worden per jaar bijgewerkt.

Youtube
Verder heeft iedere club op het Youtubekanaal van deoptocht.nl zijn eigen playlist, is er voor ieder carnavalsjaar een playlist en is het archief dus nog groter en completer geworden. Ik ben echt enorm trots op dit resultaat en ik hoop dat jullie kunnen genieten van dit cadeau!
Het is (vind ik) mooi om de progressie van een club te zien in bewegende beelden. En er zitten echt pareltjes tussen, denk aan de bouwbezoeken en de hoogtepunten van de prijsuitreikingen.
Benieuwd? Snap ik, kijk hier maar eens naar jouw clubje: https://www.deoptocht.nl/carnavalsclubs-moesland/

Cadeau nummer 2!
Op 1 been kun je niet staan, dus we gooien er nog een cadeau tegenaan! Eigenlijk is dit een cadeau wat in een nieuw jasje is gegoten. In 2007 was deoptocht.nl al begonnen met radio. Een paar weken voor carnaval werd er een stream opgestart. Gruwelijk mooi, maar wel illegaal en dus met de nodige risico’s. Dat is nu voorbij. Ik kan met trots zeggen dat deoptocht.nl nu volkomen legaal in de lucht is; 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Muziek waar je een glimlach van op je gezicht krijgt, lekkere meezingers en natuurlijk de beste bouwmuziek! En het mooie is dat er ook nog live-programma’s gemaakt gaan worden. Deze zullen aangekondigd worden via de social mediakanalen.
Je kan het radiostation beluisteren via de homepage of via https://deoptocht.nl/radio

Bezoek van de MoesNOS
Deoptocht.nl kreeg bezoek van de MoesNOS. Zij wilden graag een item maken over het 22-jarige jubileum van de website en wat mij drijft om dit te doen.

Totaal niet verwacht dat er aandacht aan zou worden geschonken door de MoesNOS (of de Stichting), maar een week voor carnaval werd mij de vraag gesteld of ik het leuk zou vinden dat er een item van werd gemaakt. Een enorme eer vond ik het en heb dan ook ja gezegd om wat duiding te geven aan 22 jaar deoptocht.nl.

MoesNOS bedankt voor het mooie item en de tijd die jullie er aan wilden besteden, wordt zeer gewaardeerd.

22 Jaar deoptocht.nl

22 Jaar deoptocht.nl Schaijk - 2023

Willemke de Moesnar
De site Willemke de Moesnar, helemaal gemaakt door Bas Griffioen, is een site die 100% deel uitmaakt van het Moeslands carnavalsarchief. Na overleg met Bas is er dan ook besloten om de gehele inhoud van die site toe te voegen aan deoptocht.nl. Zo blijft ook deze site bewaard en is nu een echt onderdeel van het carnavalsarchief. Dit projectje is in augustus 2023 toegevoegd en kan hier gevonden worden.

Willemke de Moesnar nu onderdeel van deoptocht.nl - 2023

66 jaar jubileumboek

Bijna 2,5 jaar was het een geheim project: het jubileumboek 66 jaar Moesland. De commissie bestaande uit Jaap Oliemeulen, Emmie Peters Aldenzee, Stijn van Lith, Bas Griffioen en René Derks hebben hun uiterste beste gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te geven van 66 jaar Moesland.

In het weekend van zaterdag 27 januari 2024 viel de enveloppe met het jubileumboek 66 jaar Moesland samen met het Moesblad van Stichting Carnaval de Moeslanden in de bus. Vele mensen hadden zich al gemeld bij Albert Heijn Schaijk om alvast de eerste kaartjes te scoren, maar dat ging pas vanaf maandag 5 februari 2024.

Officieel moment
Uiteraard hoort hier een officieel moment bij en dat was zaterdag 3 februari bij Albert Heijn Schaijk. Huub en Maikel Christiaens weten dat Prins Djarek I, Prinses Senne, Secondant Poot, de raad van 11, de dansgardes en de hofkapel zijn geweest. Met een polonaise door de winkel en veel confetti werd het een feest in de winkel.

Prins Djarek kreeg uit handen van Maikel Christiaens het allereerste jubileumboek 66 jaar Moesland overhandigd. En niet zomaar een boek, het boek is volledig gevuld en zo had de prins de eer om het boek volledig gevuld in te mogen kijken. Uiteraard kreeg ook de commissie een gevuld boek evenals voorzitter Maarten Hendriks. Prins Djarek sprak lovende woorden uit over de samenwerking met Albert Heijn Christiaens Schaijk.

Overhandiging 1e exemplaar van het 66 jarig jubileumboek aan Prins Djarek - 2024

Moeslands carnaval rules
Carnaval zit diep in me geworteld en ik kan me haast niet voorstellen dat het ooit minder wordt. Voorlopig gaan we lekker door waar me mee bezig zijn; genieten van de blije gezichten van de kinderen, de spanning op de gezichten met de prijsuitreiking bij de groten, 'ut steuke' over de carnaval en....tja, het is teveel om op te noemen!

Al kan ik het maar een klein beetje overbrengen op de jeugd, dan is mijn doel bereikt; het behouden van het Moeslands carnaval en de wagenbouw in het bijzonder. En daar is deze website een klein onderdeeltje van.

René

Deel dit met anderen