Moesland op de radio

Ook op de radio laat Moesland regelmatig van zich horen. Zelfs op de landelijke radio. Het vroegere Hilversum 3 dat tegenwoordig 3FM heet.
Ook op Omroep Brabant en de lokale radio L-fm krijgt Schaijk de nodige aandacht in de media.

Mocht je zelf nog fragmenten hebben die niet op deze pagina staan laat dit dan even weten dan zal ik ze er bij zetten!
Stuur je fragment naar info@deoptocht.nl

En da ge bedankt bent da witte!

Moi Gekloi bij 3FM

In het radioprogramma “Spam” van BNN op 3FM, het vroegere Hilversum 3, staat de uitzending in het teken van carnaval. Ook Schaijk is daar vertegenwoordigd. Friso Schoppema en Thieu Platenburg van Moi Gekloi mogen hun woordje doen.

Luidruchtige uitzending
De uitzending verloopt erg luidruchtig. Ongetwijfeld heeft dit te maken met het nuttigen van de vele potten bier die daar werden aangeboden.

Friso en Thieu kregen de gelegenheid om hun wagen en het Schaijks carnaval te promoten. Verder vertelde ze ook nog even dat hun wagen uit 2001 de mooiste van deze eeuw was en dat Olling Doll dat nooit zou kunnen verbeteren.

Presentators Egbert Jan Weber en Bente Botervlieg komen maar moeilijk boven de feestvierende carnavallers uit. De uitzending is opgenomen op 5 december 2004. De muziek is er tussenuit gehaald.

Foto’s of webcambeelden
Misschien dat de heren zelf nog foto’s hebben, ik kreeg niets meer gevonden in ieder geval. Er zijn ook beelden gemaakt met de webcam. Mocht jij die wel hebben? Laat dat even weten via info@deoptocht.nl.

Hieronder kun je de uitzending terug beluisteren.

Moi Gekloi bij 3fm - 2004

deoptocht.nl bij Omroep Brabant

In 2006 werd er een verkiezing gehouden voor de beste carnavalswebsite van Brabant. Deze werd uitgeschreven door Omroep Brabant. www.deoptocht.nl had zich ingeschreven, na aanraden van onder andere Willemien van den Brand en Leonard Steetsel, en werd tot zijn verbazing naar de studio in Eindhoven gevraagd.

Hieronder het verslag van deze ochtend.

De website www.deoptocht.nl uit Schaijk is uitgeroepen tot Brabants beste carnavalswebsite.

De wedstrijd is uitgeschreven door Omroep Brabant en www.uitinbrabant.nl en in totaal deden honderd Brabantse websites mee.

Winnende site
In het radioprogramma Lekker geen Wekker van Omroep Brabant is zaterdagochtend de winnende site bekend gemaakt. Volgens Frank van den Eijnden van UitinBrabant.nl is de site van DeOptocht.nl een uniek initiatief. “Nergens is zo’n uitgebreide en complete site over zo’n specifiek evenement te vinden. DeOptocht.nl laat zien hoe intensief de voorbereidingen en de uitvoering van deelname aan de Carnavalsoptocht in Schaijk wordt beleefd.”

Prijs
De initiatiefnemer van de website René Derks ontvangt met deze eerste prijs een bedrag van € 1000,-. De site www.tonpraten.nl is op een eervolle tweede plaats geëindigd.

Vier sites eindigden met een gelijk aantal punten op de derde plaats. Het gaat om de sites: www.teugelders.nl uit Beek & Donk
www.woaterrijk.nl uit Nuland
www.peelstrekels.nl uit Deurne
www.rootz-tilburg.nl uit Tilburg

Uit de grote hoeveelheid deelnemers blijkt niet alleen dat bijna alle carnavalsverenigingen en blaasorkesten tegenwoordig een eigen site hebben, maar ook dat internet een belangrijke rol heeft gekregen in de communicatie binnen het carnavalsleven.

Hieronder kun je luisteren naar het radiofragment van Omroep Brabant 2006

www.deoptocht.nl beste carnavalswebsite van Noord Brabant - 2006

Carnavalsgrap Stichting valt verkeerd

Een grap van Stichting Carnaval de Moeslanden in 2009 valt verkeerd. Met name bij Omroep Brabant

De diverse carnavalsclubjes die elk jaar carnavalswagens bouwen voor de optocht in Schaijk zijn teleurgesteld en boos op Omroep Brabant. Dat meldt Kliknieuws.nl. Aanvankelijk zou Omroep Brabant namelijk de optocht rechtstreeks op televisie uitzenden, daarna toch weer niet. Uiteindelijk bleek het te gaan om een grap.

Er zijn groepen die met de bouw van hun wagen zelfs de omroep hebben gekozen als thema. ,,Heel de wereld geniet mee, Moeslands optocht ‘machtig Moi’ op Omroep Brabant televisie. ,,Di joar komme we mi zin alle op tv, durrum doen wij ‘underkoffer’ mee.” ,,Goat Omroep Brabant wel of nie mi Moesland in zee, bij ons kumde altijd op tv.”

Dat doen ze om op te vallen op televisie. ,,Dat vinden we geweldig. De clubjes zijn trots op hun werk. We voelen ons nu net een jojo. De afwijzing van de omroep komt hard aan”, zegt Lisette van der Heijden-Lange uit Schaijk.

Grap
Na een telefoontje met carnavalscoördinator Roel Rambags van Omroep Brabant is snel duidelijk dat het om een grap gaat. Rambags: “De Schaijkse carnavalsvereniging wil enkele clubjes een hak zetten en gebruikt daar onze naam voor. Maar wij hebben vanaf het begin laten weten dat we op dinsdag alleen een samenvatting uitzenden met beelden die de lokale omroep maakt. Wij zijn niet in Schaijk geweest om een selectie te maken van geschikte camerastandpunten. Ook hebben we nooit een brief gestuurd die is ondertekend door ene Wim van Sonsbeek, want die werkt hier niet.”

Rambags zag dat op de site van de Schaijkse vereniging stond dat de optocht van Prinsenbeek wél live wordt verslagen. ,,Dat is dus ook niet waar. Wij hebben gevraagd dat te veranderen. Uiteindelijk zijn we niet gelukkig met deze stunt, want de mensen zijn onterecht boos op ons.” Inmiddels geeft de Stichting Carnaval Moeslanden toe dat het om een uit de hand gelopen grap gaat. De stichting organiseert elk jaar de optocht in Schaijk.

Klore Kwats
Enkele clubs zijn al weken bezig – zonder te weten dat het om een grap ging – met de bouw van hun wagen met als thema: Omroep Brabant. Zoals Klore Kwats. 18 volwassenen en 10 kinderen bouwen een wagen met het thema: Moeslands optocht “Machtig Moi” op Omroep Brabant TV. Ze doen inmiddels voor de 22e keer mee. Ze waren dan ook supertrots toen ze van de overkoepelende carnavalsvereniging hoorden dat Omroep Brabant de optocht live zou verslaan. ‘Want nu zou de hele wereld de optocht van Schaijk kunnen bewonderen via het digitale kanaal’ aldus Klore Kwats.

Ze hebben een wagen gebouwd met een Brabantse vlag met daarop de wereldbol en een trotse Moeszak. Op de wagen komt een camera te staan. Verder lopen er vrouwelijke leden van de club verkleed in verschillende klederdrachten van landen. De inwoners van Schaijk worden tijdens de optocht geinterviewd door de Moeslandse Omroep Brabant. Dat alles ondersteund met een jingle, waarbij Omroep Brabant een grote rol speelt.

Hieronder kun je luisteren naar het radiofragment van Omroep Brabant 2009

Teleurstelling in Schaijk na grap carnavalsstichting - 2009

Wim van de Donk vereeuwigd als carnavalspop

Omroep Brabant kwam naar Schaijk om commissaris van de Donk te interviewen

Commissaris van de koningin Wim van de Donk is vereeuwigd als carnavalspop. Burgemeester Doorn van Moesland (Schaijk) verraste hem met zijn evenbeeld.
Volgens de burgemeeste kun je met een beetje fantasie zien dat het om commissaris Van de Donk gaat.
IndrukwekkendDe commissaris was onder de indruk van de pop. “De gelijkenis is verbluffend”, aldus Van de Donk. “Het is een absolute primeur dat ik met papier maché wordt afgebeeld. Het is een grote eer”, sluit hij af.

Hieronder kun je luisteren naar het radiofragment van Omroep Brabant 2012

Omroep Brabant kwam naar Schaijk om commissaris van de Donk te interviewen - 2012

Leonard Steetsel op L-fm

Leonard Steetsel werd op donderdag 9 mei 2013 om 19.00 uur verwelkomt als gast in het programma Zicht op Landerd van Theo de Veer. Hier kon voorzitter Leonard uitleg geven over het programma van het 55-jarig jubileumfeest.

Alles van het Schaijks carnaval komt aan bod. Goed dat er zoiets als lokale radio bestaat om aandacht te schenken in de lokale media.

Het gehele interview kun je hier terug luisteren.

Leonard Steetsel bij L-fm over het 55-jarig jubileumfeest in Schaijk

Schon Gekwakt op L-fm

De carnaval staat voor de deur en dat merk je aan alles. Er wordt overal aandacht geschonken aan het feest der zotten. Zo ook bij lokale radio L-fm. Maandagavond 5 februari 2018 om 19.00 uur, tijdens het programma “Goede Maandag” van Freek van der Venne, werd ook aandacht geschonken aan dit feest.

Schon Gekwakt
Tijdens het programma werd Rob van der Zwaluw, van carnavalsvereniging Schon Gekwakt, gebeld om wat vragen te beantwoorden over met name de optocht van Schaijk. Je kunt dat gedeelte van de uitzending hieronder terug luisteren.

Schon Gekwakt op L-fm

Jody Sijmens op NPO2

Het is algemeen bekend dat op carnavalszaterdag de nieuwe Moeskoningin bekend wordt gemaakt. De drie kandidaten zijn, Paul van Kreij, Nicole Loeffen en Jody Sijmens waaruit gekozen kon worden.

De Rood Show
De laatste kandidaat, Jody, pakte het slim aan. Zij heeft een appje gestuurd naar het programma ‘De Rood Show’ van NPO2. Dat is het vroegere radio 2, een landelijke zender. En warempel, ze wordt gebeld op 7 februari 2018. Het gehele telefonische interview kun je hier terugluisteren.
Jody Sijmens op NPO2

Kapotte Kachels op 3FM

De Schaijkse zanger-gitarist Sander Ottens, bekend van de band Lijn 99, richtte in 2018 samen met Jop Roeland en Wouter van den Boogaard CV De Kapotte Kachels op. Voornaamste doel: het uitbrengen van een carnavalsnummer. Na maandenlang werken was het afgelopen week zo ver. De single Terug Over De Maas werd gelanceerd op YouTube en de clip is inmiddels al duizenden keren bekeken. Het liedje, met een knipoog naar ‘Randstedelingen die Brabant met carnaval ineens wél weten te vinden’, zou zomaar eens een van dé carnavalskneiters van 2019 kunnen worden.

Rob van de Radio
Een van de belangrijkste standpunten van de Partij voor de Vrijdag is: meer carnaval op de radio! Elke week komen er daarom drie nummers voorbij in Rob’s Carnaval Coutndown waar je hieronder in de comments en via een appje naar 3FM op kan stemmen. Op die manier hou ik je op de hoogte van de beste carnavalsmuziek van 2019! De winnaar van de stemming mag dan op vrijdagavond in ’Partij voor de Vrijdag’ komen optreden op 3FM (tussen 19:00 en 22:00)!

En één van die winnaars was C.V. De Kapotte Kachels. En je kunt ze hier terug luisteren en….bekijken! De uitzending was op 1 februari 2019.
Kapotte Kachels bij 3FM - Beelden NPO

Omroep Brabant op Babybezoek 2019

Als er rond carnavalstijd een Moeszakske of Moeszakkinneke wordt geboren dan kan dit de Moesbaby worden. De Moesbaby wordt vereerd met een bezoek van de Prins, Prinses, raad van 11, Toeter Mar Henne en het jeugdbestuur. Dit jaar werden er twee Moesbaby’s bezocht. Een heuse tweeling.

En of dat al niet bijzonder genoeg was, Omroep Brabant radio was er ook bij op zaterdag 2 maart 2019. En dit alles werd live op de radio uitgezonden.

Omroep Brabant op babybezoek in Schaijk - 2019

Beleef Schaijk op LFM

Elke donderdagavond tussen 18.00 uur en 19.00 uur presenteert Tinus Verstraten zijn programma Witte Ditte. Donderdagavond 28 maart 2019 waren Mark Steetsel en Joost Geurts van Kessel te gast in dat programma. Zij mochten een uur lang uitleg geven over Beleef Schaijk.

Beleef Schaijk bij LFM - 2019

Donderdag 4 april 2019 waren Bas Griffioen en Marion van de Schans namens Beeld Schaijk wederom bij Landerd FM. En ook ditmaal bij het programma Witte Ditte van Tinus Verstraten.

Beleef Schaijk bij LFM - 2019

Vur Mekoar bij Omroep Brabant Dweilradio

 

Tijdens de carnaval is Omroep Brabant omgetoverd tot dweilradio. Verslaggevers gaan heel Brabant door, zo ook op carnavalsdinsdag 25 februari 2020, waar ze een bezoekje brachten aan ons Moesland.

Tijdens het afbreken van de wagens werd er een bezoekje gebracht en werd Bart Bongers van Vur Mekoar geïnterviewd. En niet Peter zoals de verslaggever meld.

Dweilradio Omroep Brabant - 2020

Mark van Hout bij 538

Mark van Hout bij 538? Radio 538? Jazeker! Die Mark is zo dom nog niet. Radio 538 heeft op dit moment een actie “Hierrr met je rekening”. Met deze actie kun je een rekening, bon of factuur van je grootste miskoop, gekke hobby of bizarre energiekosten inleveren en 538 betaalt!

Roestig gaas
En dat liet Mark, van carnavalsvereniging Ge Kêkt Mar, zich geen twee keer zeggen en hij meldde zich bij Radio 538. En hij werd gebeld door Coen Swijnenberg van het programma “de 538 Lunch met Coen”. En het was een succes. De rekening van de extra verf die de club moest kopen (i.v.m. roestig gaas) werd betaald!

Het item kun je hieronder beluisteren.

Mark van Hout bij Radio 538 - 2023

Deel dit met anderen