Glazen huis 11-11-11 Moesland

Op 11-11-2011 werd er in Schaijk een evenement georganiseerd om geld in te zamelen voor het goede doel; een monument voor alle Moeszakken en Moeszakkinnen. Op deze pagina vind je de berichtgeving omtrent het Glazen Huis 2011.

Het Moesland staat vlak voor een bijzonder ‘Carnavallennium’. Op 11 november (11-11-’11) is het zover en Stichting Carnaval De Moeslanden laat dit niet ongemoeid voorbij gaan. Deze carnavaleske mijlpaal staat in het teken van een speciaal doel. In het licht van het 55-jarig bestaan in 2012-2013 wil de stichting het startsein geven voor de oprichting van een monument voor het Moeslandse carnaval in de vorm van een beeld van De Moeskop.

Op 11 november 2011 wordt de hele dag het Moeslands Glazen Huis op het plein voor De Phoenix geplaatst. “Hiermee maken we de start voor het inzamelen van geld voor het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van het monument”, zegt Willie van Esch van Stichting Carnaval de Moeslanden. Prins Jeroen I en Prinses Crista betrekken met Grootvorst Willie het Glazen Huis, waarin samen met de Landerdse radiozender L-FM een 24-uurs uitzending wordt verzorgd. Diverse prominenten en artiesten zorgen voor vertier en vermaak via de ether, maar ook op het plein zelf. “Door de dag heen is het mogelijk plaatjes aan te vragen die voor een vergoeding worden gedraaid. Verder treden bands op en worden de Moesland Games gehouden. Uiteraard alles voor het goede doel: het monument voor de Moeskop.”

Monument
De impact van het Moeslandse Carnaval in Schaijk is groot, geeft Van Esch aan. “Stichting Carnaval De Moeslanden bestaat in 2012-2013 liefst 55 jaar. Zij heeft als doel om tijdens het 55-jarig bestaan een monument te onthullen dat symbool staat voor het dorp Schaijk, ofwel het Moesland. Met een monument, een beeld van de befaamde Moeskop, willen wij het carnaval eren en aangeven welke belangrijke plaats dit inneemt in de sociale cohesie van de gemeenschap.”

Landerd TV
Landerd-TV maakt donderdag 10 en vrijdag 11 november een uitzending rondom de actie in het centrum van Schaijk van Stichting Carnaval de Moeslanden. Het Glazen Huis wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor een carnavalsmonument, dat in 2012 onthuld wordt tijdens het 55-jarig bestaan van de stichting. Donderdagavond om 19 uur start de live-uitzending met de voorbeschouwing van de raadsvergadering. Aansluitend is om 19.15 uur de start van het Glazen Huis te zien. Op vrijdagavond duurt de uitzending van 19 tot 20.30 uur. Beelden van het plein en interviews worden tijdens de uitzending afgewisseld met reportages die eerder die dag zijn opgenomen.

Moeslands Glazen Huis grandioos succes!

Schaijk – Het is elf minuten over zeven als Burgemeester Doorn op donderdagavond de deur afsluit van het Glazen Huis op het Phoenix plein. Binnen beginnen Prins Jeroen d’n Urste, Prinses Crista en Grootvorst Willie aan de grote uitdaging om 24 uur actie te voeren voor de komst van een carnavalsmonument in het Moesland. Dat dit tot een daverend resultaat gaat leiden, kunnen ze op dat moment nog niet vermoeden.

Voorbereiding
Maanden voorbereiding is er aan vooraf gegaan, maar wat er nu dan ook staat is in één woord geweldig! Een huis dat zich in niets onderscheidt van dat andere Glazen Huis. Of het moet het prachtige podium óp het Glazen Huis zijn, waarin gedurende de hele donderdagavond en vrijdag een keur van artiesten optreedt. Vele inwoners en bedrijven in Schaijk en omgeving hebben belangeloos meegewerkt om het Glazen Huis neer te zetten. Het 24 uur durende ludieke programma dat in het teken staat van het Carnavallennium mag er zijn. Met het Carnavallennium bedoelen we de voor het carnaval magische datum van 11-11-11. Een carnavalsmillennium waar we niet zomaar aan voorbij kunnen gaan. Een datum waarop we voor het Moesland iets willen achterlaten: een monument in het dorp waar carnaval zo enorm leeft.

Stijn van Lith
Daarom is er contact gezocht met ontwerpers die voor alle Moeszakken en Moeszakkinnekes een mooi monument zouden kunnen creëren. Het ontwerp waar de keuze op is gevallen, is van Stijn van Lith, een actief carnavalsvierder in hart en nieren. Het verbeeldt de saamhorigheid en de gezelligheid die door carnaval teweeg wordt gebracht. “Mi zun alle vur de Moeslandse carnaval!” zo licht Stijn zijn ontwerp toe.

L-FM
Samen met de lokale radiozender L-FM, dat voor deze ene dag is omgedoopt tot ELF-FM, is er een 24 uur durende rechtstreekse radio uitzending vanuit het Glazen Huis. Luisteraars kunnen bellen en in de uitzending een plaatje aanvragen. Daarnaast zijn er interviews met bekende inwoners uit Schaijk die carnaval hoog in het vaandel hebben staan. Tijdens een dienstenveiling wordt er ondertussen flink geboden op tal van leuke diensten zoals workshops en clinics van bijvoorbeeld onze twee dansgardes, concerten van de beide hofkapellen of op de vele aanbiedingen van regionale bedrijven die deze voor het goede doel gratis beschikbaar hebben gesteld.

Live-optredens
Op het plein weet iedereen zich prima te vermaken met live-optredens van onder andere Jos Manders, Theun Laurant, Heino, Gert van Boxtel en Willemien van de Brand, De Moesländische Volksmusikanten en De Brabantse Toppers. Veel aanwezigen doen op vrijdagmiddag enthousiast mee met de verschillende ronden van het legendarische “Ren je rot”. In de verwarmde tentjes geniet het publiek, dat in grote getale het Glazen Huis bezoekt, van warme en koude drankjes en lekkere gerechten.

Succes
Dat het zo’n succes zou worden, had niemand durven dromen. Met een opbrengst van maar liefst € 9.111 gaat het monument er komen, dat staat vast. De commissie Glazen Huis wil dan ook iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt bijzonder dank zeggen. Namen kunnen we hier niet noemen, dat zouden er teveel zijn, maar één naam mag niet ontbreken, de grote animator en kartrekker: Prins Jeroen d’n Urste, nu ex-prins, bedankt!

  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland
  • Glazen huis 11-11-2011 Moesland