Gouwe knipoog

De Gouwe Knipoog is een initiatief van Bas Griffioen, hij heeft dit in 2023 in het leven geroepen zodat de wagenbouwers dit mee konden nemen in het bouwproces. In 2024 werd de eerste Gouwe Knipoog uitgereikt. Hieronder de oproep voor de wagenbouwers.

Maar liefst negen keer werden ze eerste in de Moeslandse Optocht met hun prachtige wagens. De Oelewappers. Als jong manneke mocht ik (Bas Griffioen) meelopen: ‘Moesmaandag, een groot circus' was de laatste: ik was 11 en herinner me het nog goed. Ons pap was Prins en zijn clubke de Oelewappers pakte nog een keer goed uit. Maar ook in al die jaren ervoor bouwden ze prachtige wagens, met sprekende koppen vol prachtige bewegende mimiek. Kijk goed naar het filmpje en ontdek bewegende pupillen, ogen, wimpers/oogleden, onderkaak, mond/kin en zelfs lippen van de kusmondjes.

Gouwe knipoog
'Groot, lomp en lelijk' was ook een tijdje een trend ver ná de Oelewappers, maar deze subtiele kleine bewegingen maken toch wel het verschil. Wat een mimiek, en hoe mooi subtiel in de koppen verwerkt. Hun truuk was werken met hout: omdat ze in de timmerfabriek van Manders werkten, was hout de basis voor de constructie van deze bewegende delen. Van binnen veel touwen, contra-gewichten en katrollen. In de documentaire 'Mi d’n papleepel' legt Tinus Manders van de Oelewappers uit hoe de bewegende ogen gemaakt werden

Welke club gaat volgend jaar een poging wagen om enkele van deze elementen in hun koppen te verwerken??? Het zou prachtig zijn als dit terug kwam 43 jaar na die laatste winnende versie uit 1981. ‘De gouwe knipoog’ is voor de club met de mooiste uitvoering!

De Gouwe Knipoog

Een overzicht van de winnaars van de Gouwe Knipoog

  • 2024 - Schôn Gekwakt
    De tweede beweger (Pim van der Hop) heeft net als Guus Voet uiteraard ook een medaille gekregen.

2024 Schôn Gekwakt

Gouwe Knipoog 2024

Videobeelden uitreiking Gouwe Knipoog
Gouwe Knipoog 2024

Deel dit met anderen