Koninklijke onderscheidingen

Er worden met enige regelmaat Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.Hartstikke mooi is dat, zeker als je er één opgespeld krijgt. Nog mooier is het als dit gebeurt in een volle tent met de carnaval en voor de dingen die je allemaal gedaan hebt voor het Moeslands carnaval.

Op deze pagina komen de mensen te staan die een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen.

2002 – Henk van Ras

Lintje voor boegbeeld carnaval Schaijk
Henk van Ras uit Schaijk heeft zaterdag 9 november 2002 een Koninklijke onderscheiding gekregen tijdens de viering van het 44-jarig bestaan van Stichting Carnavalsvereniging De Moeslanden.

Van Ras is het boegbeeld van het carnaval in Schaijk. Hij was bij De Moeslanden actief als Prins Carnaval, lid van de Raad van Elf, Grootvorst, lid van het dagelijks carnavalsbestuur. Sinds 1993 zet hij zich in als voorzitter van de carnavalsvereniging.

Burgemeester Kooijmans van de gemeente Landerd reikte de onderscheiding uit in de feesttent op het Europaplein in Schaijk.

 • Koninklijk Onderscheiden Henk van Ras - 2002 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Henk van Ras - 2002 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Henk van Ras - 2002 Schaijk
 • Klik op de foto voor het filmpje van de Koninklijk Onderscheiden Henk van Ras - 2002 Schaijk

2003 – Jan Danen

Jan Danen kreeg op 29 april een koninklijke onderscheiding. Onderstaand de officiële tekst die voorgedragen werd.

De heer Danen zegt zich steeds voor 100% in voor zijn vrijwilligerswerk. Hij houdt niet van half werk en wil kwaliteit leveren. Hij is accuraat, goed geïnformeerd over de materie.
Naast zijn voortreffelijke loopbaan – de heer Danen is secretaris van de directieraad bij de provincie Noord-Brabant – neemt de heer Danen een belangrijke plaats in in de Schaijkse dorps­ gemeenschap. Hij is zeer nauw betrokken bij het dorpsgebeuren in de ruimste zin van het woord. Mensen in zijn omgeving ken­ schetsen hem als een verstandig mens, die uitermate betrokken is bij alles wat hij doet. Hij is hulpvaardig doch laat zich hier niet op voorstaan. Zijn bescheidenheid siert hem.

Hij was gedurende ruim 20 jaar (1972-1992) penningmeester van de bloeiende voetbalvereniging DAW. Dit is een vereniging met 600 leden. Deze functie heeft hij zeer consciëntieus verricht. Gedurende 9 jaar (1975 tot september 1984) was hij secretaris van het schoolbestuur van de basisscholen De Regenboog en Den Omgang te Schaijk.

Hij was van november 1976 tot november 1985 bestuurslid van het parochiebestuur in Schaijk. De eerste jaren bekleedde hij de
functie van penningmeester en vanaf september 1983 die van voorzitter. In die hoedanigheid was hij de grote animator van de komst van de parochievergadering, die meer betrokkenheid gaf aan de parochianen in plaats van het voormalige kerkbestuur.

Sinds 1991 is hij raadslid/bestuurslid van Carnavalsvereniging De Moeslanden te Schaijk. Deze stichting is de koepel, waaronder 65 buurtverenigingen participeren, hetgeen ongelooflijk veel inzet en coördinatie vraagt van de dagelijks bestuursleden. Vooral vanwege het feit, dat bij alle activiteiten van een zeer hoog niveau mag worden gesproken, niet in de laatste plaats vanwege de optocht op carnavalsmaandag in Schaijk. In het dagelijks bestuur van deze stichting heeft de heer Danen van 1993-2000 de functie van secretaris vervuld en vanaf 2000 tot heden die van penning­meester.

De heer Danen is naast zijn inzet voor het verenigingsleven ook heel actief op het gebied van de plaatselijke politiek.
Van 1998 tot maart 2002 maakte hij deel uit van de gemeenteraad van Landerd. Vanwege zijn functie bij de provincie ambieert hij geen tweede raadsperiode. Vanaf 2002 is hij secretaris van de plaatselijke politieke partij DS97.
Met zijn huidige activiteiten zijn gemiddeld zeker enkele uren per dag gemoeid.

2003 Jan Danen Koninklijke onderscheiden2003 Jan Danen Koninklijke onderscheiden

2005 – Jan en Ellen Geurts van Kessel

In 2005 kregen Jan en Ellen Geurts van Kessel de ‘Lidmaatschap aan de Orde van Oranje Nassau’ opgespeld.

Dit is wat Jan erover schreef in het Moesblad van 2006:

Bedankt carnavalsvrienden i.v.m. mijn lidmaatschap aan de Orde van Oranje Nassau
Wat was dan een onvoorstelbaar en onvergetelijk prachtig gebeuren daar in het Raadshuis, toen de burgemeester mij totaal onverwacht de bijbehorende onderscheiding opspelde, nadat mijn wederhelft Ellen net tevoren die eer reeds ten beurt was gevallen.

Dat laatste werd mij kort daarvoor ingefluisterd om één en ander te kunnen regelen, maar van mijzelf…..nee, daarvan had ik totaal geen weet. Nogmaals bedankt dat jullie e.e.a. aan het rollen hebben gebracht, ook namens alle andere verenigingen en organisaties, waaraan ik deze prachtige onderscheiding te danken heb.

Jan en Ellen Geurts van Kessel de 'Lidmaatschap aan de Orde van Oranje Nassau

2006 – Willie van Esch

Op vrijdagochtend 28 april 2006 is een afvaardiging van Stichting Carnaval De Moeslanden naar de Raadszaal in Schaijk. Grootvorst
Willie van Esch, toen nog gewoon secretaris, zou namelijk uit handen van Burgemeester Doorn “een lintje” ontvangen. Een Koninklijke onderscheiding voor alle verdiensten van Willie in het vrijwilligerswerk in Schaijk.

Willie, een man die klaar staat voor zijn medemens en altijd betrokken is bij de gemeenschap. Iemand waarop nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan en iedereen behulpzaam is met raad en daad. Niet alleen verzet hij enorm veel werk voor de Carnavalsstichting (als lid van het dagelijks bestuur, als Grootvorst, als bestuurslid van de Jeugdcarnaval en in talloze commissies), hij zet zich daarbuiten ook nog in voor Stichting De Fuik (al bijna 20 jaar bestuurslid van deze jongerendisco en aanwezig op de discoavonden) en voor Stichting Moeschakamp (hij is al jarenlang een graag geziene groepsleider tijdens het Moeschakamp).

Daarnaast treedt hij zo nu en dan nog op als presentator bij Landerd TV en zie je hem regelmatig in de weer voor anderen. Willie is zeer verdiend in het zonnetje gezet en de waardering heeft gekregen die hij dubbel en dwars heeft verdiend!!

Lintje voor Willie van Esch

2012 – Egbert Manders

Egbert Manders lid in de Orde van Oranje Nassau
Nietsvermoedend stapt Egbert Manders vrijdagochtend om 11 uur het Raadhuis in Schaijk binnen. Hem is verteld dat iemand van Stichting Carnaval De Moeslanden een onderscheiding ontvangt en hij daarbij is uitgenodigd. Als hij echter door de burgemeester apart wordt genomen, begint er iets te dagen. Hij is het die zometeen de Koninklijke onderscheiding in ontvangst mag nemen.

Egbert Manders begint al op jonge leeftijd met het vrijwilligerswerk. Hij is pas 17 als hij de leiding van de Welpen en Gidsen bij Scouting Schaijk op zich neemt. Vanaf 1985 is hij al actief in vele commissies, is bestuurslid geweest en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbouwing van het clubgebouw De Sprankel.

Daarnaast zet Egbert zich met hart en ziel in voor het Moeschakamp, de jaarlijkse kindervakantieweek tijdens de zomervakantie. Ook daar is hij graag gezien, verricht uiteenlopende werkzaamheden in de werkploeg, maakt de spellen voor de kinderen en is er verkeersregelaar. Zijn motto: als de kinderen plezier hebben, is mijn week geslaagd.

Tot slot zijn vrijwilligerswerk voor Stichting Carnaval De Moeslanden. Dit jaar is hij 11 jaar lid van de Schaijkse Raad van Elf. Egbert is voorzitter van de commissie Goapmèrrege en was eerder lid van de technische commissie. Hij doet belangrijke werkzaamheden voor de braderie en het zomercarnaval. Egbert heeft aan een half woord genoeg om te weten wat er moet gebeuren en weet als geen ander de weg in ons “karhok”.

Maar Egbert is vooral een gezelschapsmens, een verenigingsmens, iemand met een groot hart voor een ander, iemand die altijd klaar staat en je helpt. Lid in de Orde van Oranje Nassau, geweldig verdiend!

 • Egbert Manders lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk
 • Egbert Manders lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk
 • Egbert Manders lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk
 • Egbert Manders lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk

2012 – Frans van Boekel

Frans van Boekel lid in de Orde van Oranje Nassau
Tijdens de traditionele lintjesregen rond Koninginnedag zijn vrijdag 27 april negen inwoners van de gemeente Landerd koninklijk onderscheiden. ‘De betrokken inwoners hebben zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap en/of de maatschappij en eraan bijgedragen dat Landerd kan bogen op een bruisend en actief verenigingsleven’, zo motiveert de gemeente Landerd de uitgedeelde onderscheidingen.

Frans van Boekel (76) uit Schaijk ontvangt een lintje voor zijn belangeloze inzet voor:

 • Voorzitter Stichting Carnaval de Moeslanden
 • Dirigent gemengd koor Heesch
 • Dirigent jongerenkoor Schalmei
 • Grootvorst Stichting Carnaval de Moeslanden
 • Coördinator, secretaris Heemkundekring Schaijk-Reek
 • Correspondent Omroep Brabant
 • Collectant Prinses Beatrixfonds
 • Computerleraar
 • Fanfarelid en bestuurslid fanfare Concordia
 • Commissielid van de gemeenteraad
 • Prins Carnaval (1964-1965)
 • Voorzitter vogelclub
 • Lid van de hofkapel
 • Initiator van het ’t Groet Schoiks dikteej
 • Toneelspeler
 • Voorzitter politieke partij GB

Een hele waslijst aan activiteiten waar Frans zich mee bezig hield. En dan zal ik ongetwijfeld nog dingen vergeten zijn. Frans en Mientje van harte gefeliciteerd met deze hele mooie onderscheiding.

 • Frans van Boekel lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk
 • Frans van Boekel lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk
 • Frans van Boekel lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk
 • Frans van Boekel lid in de Orde van Oranje - 2012 Schaijk

2013 – Leonard Steetsel

Leonard Steetsel is zaterdag 8 juni 2013 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens het 55-jarig jubileumfeest van het Moesland. Het lintje werd uitgereikt door burgemeester Marnix Bakermans van Landerd in de feesttent op het Europaplein.

Leonard is al sinds 1994 actief in het bestuur van Stichting Carnaval De Moeslanden. Hij had in 2008 een belangrijke rol bij het realiseren van een nieuwe organisatiestructuur in de stichting. Sindsdien is Leonard voorzitter van Moesland. Daarvoor was hij onder andere actief als grootvorst en penningsmeester. Bij het organiseren van het jubileumfeest voor het 55-jarig bestaan van het Moesland had Steetsel een grote rol. Ruim twee jaar lang bereidde hij samen met anderen het feest voor.

Liedjesfestival
Van 2001 tot 2011 was Leonard ook actief in commissie Liedjesfestival, waar hij de oprichter van was. Het Liedjesfestival is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan de activiteiten van het Moesland.

Rotary Club
Van 2011 tot en met 2012 was Leonard voorzitter van Rotary Club Schaijk en Land van Ravenstein. Verschillende projecten zijn mede door zijn inzet tot stand gekomen, zoals een tuin voor de woongroep Dolfijn, een boek over de geschiedenis van het Land van Ravenstein en een culinaire autorally.

Leonard is sinds 2008 actief bij voetbalvereniging DAW in Schaijk als scheidsrechter bij jeugdwedstrijden.

 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk
 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk

 • Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk
 • Klik op de foto voor het filmpje van de Koninklijk Onderscheiden Leonard Steetsel - 2013 Schaijk

2019 – Henk van Summeren

Henk van Summeren lid in de Orde van Oranje Nassau
Tijdens de traditionele lintjesregen in aanloop naar Koningsdag zijn in de gemeente Landerd maar liefst twaalf personen koninklijk onderscheiden waaronder Henk van Summeren Binnen de stichting Carnaval de Moeslanden is Henk van Summeren (61) uit Schaijk op meer fronten actief.

Hij was lid van de Raad van Elf en zat in de technische commissie, commissie Bouwloods en commissie Optocht.

Voor de stichting Ons Welzijn te Oss fungeert Van Summeren als chauffeur en begeleider bij de uitstapjes voor ouderen. Hij draagt zijn steentje bij aan de ontwikkeling van de werkplaatsen van Carrousel Groen van BrabantZorg. Hij begeleidt de deelnemers.

In het verleden was hij bestuurslid van jeugddisco de Fuik. Hij leidde disco-avonden en zette themafeesten op touw. Ook spande bij zich in voor Stichting de Viervoeter. Onder zijn hoede kwam er een nieuw clubhuis tot stand voor de hondensportvereniging, rijvereniging en de ponyclub.

 • Henk van Summeren lid in de Orde van Oranje Nassau - 2019 Schaijk
 • Henk van Summeren lid in de Orde van Oranje Nassau - 2019 Schaijk
 • Henk van Summeren lid in de Orde van Oranje Nassau - 2019 Schaijk
 • Henk van Summeren lid in de Orde van Oranje Nassau - 2019 Schaijk

2022 – Peter Klievink

Peter Klievink lid in de Orde van Oranje Nassau
De gemeente Maashorst had dinsdag theater Markant afgehuurd voor de uitreiking van maar liefst 21 lintjes. Bij de gelukkigen zaten twee Ridders in de Orde van Oranje-Nassau, drie echtparen die zich samen voor de gemeenschap hebben ingezet en twee verlate lintjes voor oud-raadsleden van de gemeente Landerd. Peter Klievink was één van die mensen.

1989-heden: Bestuurslid Heemkundekring Schaijk-Reek
1998-2002: Bestuurslid schoolbestuur Mozaïek/Den Omgang
2002-2007: Voorzitter bestuur Jeugdzaken Volleybalvereniging Peter Peters
2004-2018: Bestuurslid Stichting Carnaval de Moeslanden
2018-heden: Penningmeester Stichting Boekenfonds van Heemkundekring Schaijk-Reek
2018-2022: Interim-voorzitter Progressief Landerd
2019-heden: Penningmeester Zangkoor Landante


Foto: Hans van Alebeek

Deel dit met anderen