55 Jaar Moeslands carnaval

In 2011 werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor het nieuwe logo van het 55-jarig bestaan van Stichting carnaval de Moeslanden. Deze wedstrijd werd gewonnen door Sander Ottens.

Dit logo werd gebruikt voor alle publiciteit rondom het 55-jarig bestaan van Stichting Carnaval De Moeslanden. Klasse gemaakt Sander!

55 jaar Moeslands monument

De impact van de Moeslandse Carnaval in Schaijk is groot en een bijzondere en unieke aangelegenheid. Stichting Carnaval De Moeslanden bestaat in 2012/2013 maar liefst 55 jaar! Zij heeft als doel om tijdens het 55 jarig bestaan een standbeeld/monument te onthullen, die symbool staat voor het dorp Schaijk c.q. het Moesland. Het carnaval neemt in de samenleving van Schaijk een zeer belangrijke plaats in. Zowel voor jong als oud. Dit is onlangs door Prins Jeroen I met de Commissaris der Koningin Wim van der Donk besproken en werd door hem beaamd. De Commissaris is uitgenodigd om in 2012 naar de grote optocht op Moesmaandag te komen kijken; “naar de mooiste praalwagens van Nederland”, zo durft Prins Jeroen I te beweren.

Betrokkenheid
Ook de betrokkenheid van het gemeentebestuur, de pastoor en parochie, de scholen, publieke en particuliere instellingen, bedrijven, verenigingen, de vele clubs en burgers van Schaijk geven jaar op jaar hun uiting en waardering voor carnaval in het Moesland. Om een idee te geven in getal: Schaijk is een dorp van een zo’n 7.777 inwoners, heeft ruim 88 carnavalsclubs en 33 jeugdcarnavalsclubs, deze representeren zo’n 2.222 clubleden die gezamenlijk werken aan en genieten van de Moeslandse carnaval.

Monument
Met een monument, een beeld van de befaamde Moeskop, willen wij de carnaval eren en aangeven welke belangrijke plaats dit inneemt in de sociale cohesie van de gemeenschap. Leefbaarheid kun je een handje helpen, maar wanneer leefbaarheid zo sterk vanuit de burgers wordt georganiseerd en beleefd, dan heeft dat een enorme waarde. Dit moet een vaste en zichtbare plek krijgen in het centrum van Schaijk.

Ontwerper monument
Tijdens het glazen huis werd een voorbeeld van het monument gepresenteerd. Het monument is ontworpen door Stijn van Lith. Klik op de foto’s voor een vergroting.

  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk
  • 55 Jaar Moesland - 2013 Schaijk

Programma 55 jaar

Het programma voor het jubileumfeest op 7, 8 en 9 juni was een gevarieerd programma voor jong en oud.

Vrijdag 7 juni
Op vrijdag wordt om 19.00 uur het monument op de driehoek bij de kerk onthuld. Daarna is er een groot feest in de feesttent op het Europaplein met een feestband. Thema is 55 jaar carnaval dus kom verkleed in stofjas of carnavalstenue.
Vanaf 21:00 zal de band Trigger het feest opluisteren met muziek. Hieronder kun je bekijken wat en hoe ze spelen.

Zaterdag 8 juni
Vanaf 14.30 uur is er een receptie voor genodigden. Van 16.30 tot 20.00 uur een carnavalsreünie voor clubs en carnavalsvrienden. Om 17.00 uur is er een kwaliteitsbarbeque voor iedereen. Om 20.00 uur start het feest met PapadiGrazzi. Het thema van deze dag; ik hou van carnaval, trek je carnavalskleren aan. Voor een impressie van wat deze band speelt, kijk even hieronder.

Zondag 9 juni
Om 11.11 uur begint een Heilige mis in de kerk. Aansluitend, zo rond 12:30, arriveren we in de tent op het Europaplein waar je voor een paar muntjes deel kunt nemen aan de brunch. Daarna zal smartlappenband De Wannabiezz ervoor zorgen dat het net zo gezellig gaat worden als 11 jaar geleden!
In de tent is uiteraard ook gedacht aan de jongste generatie Moeszakken en Moeszakinnen. Voor hen is er ook volop entertainment. Een ware familiedag om het feestweekend knallend af te sluiten!

Voor een impressie:

Speciale tent
Alles vindt plaats in de speciale tent die voor dit jubileumfeest op het Europlaplein zal worden geplaatst. De toegang is gratis, maar enkel voor mensen met een “Moeslands”-paspoort.
Het feest ter ere van het 55-jarig bestaan is bedoeld voor alle Moeslanders die de carnaval een warm hart toedragen. Neem tijdens het feest je ID-kaart, paspoort of rijbewijs mee zodat wij kunnen controleren of je een echte Moeszak bent. Ook zal gecontroleerd worden op je leeftijd in verband met alcoholgebruik.
Voldoe je niet aan het signalement “Moeszak” of “Moeszakkin”, dan kun je helaas niet van het feest genieten. Clubs uit het Moesland kunnen uiteraard hun partner of stapmaatje buiten het Moesland wel gewoon meebrengen.

Eigen jubileummunt
Tijdens het 55-jarig jubileum wordt er betaald met speciale muntjes. De muntjes waren voorzien van het speciale jubileumlogo.

Speciale medaille voor deelnemers optocht
Tijdens het 55-jarig jubileum horen natuurlijk mooie medailles voor de deelnemers van de optocht. Alle deelnemers kregen een medaille in de vorm van het 55-jarig jubileumlogo. Het zag er fantastisch uit!

Promofilmpje 55 jaar

De feestcommissie voor het 55 jarig jubileum pakt het goed aan. Op Facebook circuleren al verschillende posters met Moeszakken en Moeszakkinnekes om aan te geven dat ze naar het feest gaan op 7, 8 en 9 juni. Nu heeft de commissie ook een promovideo gemaakt over het aankomende feest. De video is gemaakt door Peter Jan van der Ven van L-TV en ingesproken door onze voorzitter Leonard Steetsel. Het resultaat mag er zijn!

Filmpjes 55 jaar

Overzichtsfilm van het onthullen van het Moeslandse monument wat ontworpen is door Schaijkenaar Stijn van Lith.

De vrijdagavond van het jubileumfeest in beeld gebracht

Leonard Steetsel Koninklijk onderscheiden

De zondag van het jubileumfeest in beeld gebracht

Complete film van het jubileumfeest in beeld gebracht

Deel dit met anderen