Zilveren Moestop

De hoogste onderscheiding die iemand in het Moesland kan krijgen is de Zilveren Moestop. Een onderscheiding waar echt wat voor gedaan moet worden.

Mensen die zich al jaren en jaren inzetten, om de Moeslandse carnaval tot het geweldige succes maken wat het is, verdienen het om in het zonnetje gezet te worden, en dan is de hoogste onderscheiding wel het minste.

In 1981 werd de Zilveren Moestop zo omschreven.
"De top van de boerenmoesplant (Brassica vieracea, var lacimata), gegoten in massief zilver, geplaatst op een massief hardhouten voet, voorzien van een inscriptie op een zilveren front."

Dat was de omschrijving van de stoffelijke vertegenwoordiging van de allerhoogste onderscheiding van het Moeszakkenrijk. Sinds 1981 heeft de Zilveren Moestop een nieuwe uitvoering gekregen. De omschrijving zou nu worden: "Een zilveren draagschild, met zilveren ketting met de gegraveerde afbeelding van de top van de boerenmoesplant (Brassica vieracea, var lacimata) en het embleem van de Stichting Carnaval de Moeslanden met de tekst Zilveren Moestop en naam en datum van uitreiking". De Zilveren Moestop is een onderscheiding die maximaal één keer per jaar wordt uitgereikt aan degene, die een zeer bijzondere betekenis heeft voor de Moeslandse carnaval.

De Zilveren Moestop werd in 1973 voor het eerst uitgereikt. Dit was tijdens een receptie van CV de Kelestropers te Reek en op 17 februari tijdens het grote 'Vatte- en Moetebal' aan oud-burgemeester van Schaijk, en ere-burger van Oeteldonk, Mr. G.M.J.W. v.d. Ven.

Burgemeester van de Ven ontving deze allerhoogste onderscheiding omdat hij alle mogelijke medewerking verleende om de Schaijkse carnaval van de grond te krijgen. Mede door deze steun in de kinderjaren heeft het Moeszakkenrijk zich kunnen ontplooien tot het nu bereikte wereldformaat.

Ook De Kelestropers en de oprichters van het Moeslands carnaval (De Moesstempels) kregen in dat jaar een Zilveren Moestop.
Dit staat in de carnavalskrant van 1974.

Opmerkelijkheden

  • In 1976, 1981 en in 1993 hebben twee personen tegelijk de Zilveren Moestop mogen ontvangen
  • In 1980 en 2021 is deze niet uitgereikt
  • Jan Geurts van Kessel kreeg zijn Zilveren Moestop op bed uitgereikt. Het bed was de zaal van Cor Albers binnen gereden
  • In 2018 Kreeg Fons Roelofs een tweede versie overhandigd omdat de originele verloren was gegaan tijdens een brand

Onderstaand de lijst van Moeslanders die deze onderscheiding zeker verdiend hebben!

Helaas is niet van iedere persoon die de Zilveren Moestop hebben mogen ontvangen een foto gemaakt.

Zilveren Moestop 1983
Jan Geurts van Kessel lag toen drie weken in Veghel in het ziekenhuis vanwege een hernia. Hij zou dat jaar de zilveren Moestop krijgen, vandaar dat dit een paar dagen eerder aan Ellen Geurts van Kessel meegedeeld werd. Jan wist dus van niets. Na veel overleg met de artsen, is toestemming verleend om met de ziekenwagen 's avonds naar Schaijk te mogen, Ellen heeft dit zelf bekostigd. Voorwaarde was wel dat er medische zorg aanwezig moest zijn in de Raaf.

Henk Schulte, Jan de Leur en Peter Raaijmakers waren daarom aanwezig. Jan snapte er niets van dat er om 22.00 uur ineens twee verplegers met een brancard naast zijn bed stonden en hij wilde in eerste instantie niet mee. Gelukkig konden ze hem overtuigen dat het belangrijk was.... 

Na het in ontvangst nemen van de hoogste onderscheiding werd Jan weer in de ziekenwagen "geladen" en naar Veghel terug gebracht. Ellen was toen ruim acht maanden zwanger, dus het was erg belangrijk dat de genezing voorspoedig verliep en Jan op tijd thuis zou zijn voor de bevalling! Opvallend detail: deze foto en het feit dat Jan de zilveren Moestop heeft gekregen is nooit in de carnavalskrant vermeld, hoewel dit een zeer bijzondere uitreiking was!

Tweede Zilveren Moestop voor Fons Roelofs in 2018
Het is naar mijn weten nog nooit voorgekomen; twee keer een Zilveren Moestop voor dezelfde persoon. Maar in dit geval is dat wel heel begrijpelijk. Zoals jullie weten is tijdens de schuurbrand bij Mathijssen veel verloren gegaan. De bus van Lijn 99, oude legervoertuigen van Kuijpers, veel spullen van Van Zummeren en de complete inboedel van Fons en Toos Roelofs. Waaronder dus ook de Zilveren Moestop.

Unieke situatie
Ontzettend vervelend voor de gedupeerden en je kunt natuurlijk een hoop dingen niet meer vervangen. Maar een nieuwe Zilveren Moestop uitreiken dat kan natuurlijk wel. Stichting Carnaval de Moeslanden voegde dan ook woord bij daad en heeft Fons maandag 24 september 2018 wederom deze onderscheiding omgehangen.

Prins Bart dun allerurste, met in het bijzijn van Maarten Hendriks, Wouter Spijkers, Mark en Twan van Zandvoort en Egbert Manders namens de Stichting en Toos Roelofs, hing wederom de Zilveren Moestop om de schouders van een zeer verraste Fons Roelofs. Een super gebaar dat zeer werd gewaardeerd.

 

Tweede Zilveren Moestop voor Fons Roelofs

Ontvangers Zilveren Moestop

1973

G.M. van de Ven
Kelestropers
Moesstempels


1974

Wim Wijnakker


1975

Toon vd Heijden


1976

Ties vd Heijden
Wim Manders


1977

Jas van Dorst1978

Jan Wittenberg


1979

Theo Welbers1980

Niet uitgereikt

1981

Ad van Boekel
Jan Van Boekel


1982

Frans van Boekel


1984

Arnold vd Venne


1985

Mari vd Heijden


1986

Koos Dekkers


1987

Gerrit vd Zanden


1988

Ton Griffioen


1989

Gerry van Gaal


1991

Ellen Geurts van Kessel1992

Hans Vaneker


1993

Jan vd Bogaert
Tiny Jans


1994

Cor Danen


1995

Tiny van der Venne


1997

Ria vd Heijden


1998

Jan Danen


1999

Ton Zwaans


2001

Paul Bekkers


2002

Mimi vd Venne


2006

Lambert Kusters


2008

Corry van Esch


2009

Arnold Appelhof


2010

Bert van Hoof


2021

Niet uitgereikt

2023

Wouter Spijkers


2024

Twan van Zandvoort


Deel dit met anderen