Nishut Schaijk

Heeft nieuwe gemeente Maashorst wel geld voor bouwloodsen?

Ik ben niet zo’n actieve Facebook gebruiker, maar af en toe dan komt er iets interessants voorbij. Zo zag ik dat Sjef Potjes onze Prins der Moeslanden had getagd om de gemeente Landerd (Maashorst) aan te spreken op een bericht van in de Tubantia stond. Daar gaat voor de Oldenzaalse wagenbouwers een langgekoesterde droom in vervulling. De gemeente legt maar liefst 8,5 ton op tafel voor de bouw van nieuwe carnavalloodsen. Laat dat even op je inwerken: 850.000,- euro…

Vele gesprekken met gemeente
Ook in het Moesland ligt er al vele jaren een soortgelijke wens: een bouwloods waar zowel jong als oud hun creaties kunnen bouwen. En er kan niet gezegd worden dat Stichting Carnaval de Moeslanden er niets aan heeft gedaan. In tegendeel, tot op de dag van vandaag zijn er gesprekken met de gemeente. In 2007 waren er al bijeenkomsten tussen gemeente, Stichting Carnaval de Moeslanden en buurtbewoners van de destijds gewenste plek (tussen industrieterrein de Louwstraat en de Schelsestraat). Maar daar bleek dat de buurt niet zat te wachten op een bouwloods vanwege de, volgens de buurtbewoners, overlast die te verwachten zou zijn.

Waarom dan toch niet
In 2008 werd er een nishut geplaatst op het terrein bij Peter Loeffen, dit zou een tijdelijke oplossing zijn, maar ondertussen staat deze er nog steeds. Fantastisch dat de familie Loeffen dit alle jaren al heeft toegestaan, maar ook daar zal een keer een einde aan komen. En laten we eerlijk zijn, de staat van de nishut is niet echt erg goed meer te noemen.

Nu is het 2021, vele gesprekken verder maar als puntje bij paaltje komt zijn wij (als wagenbouwers en carnavalsliefhebbers) geen steek verder gekomen. En dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De gemeente Landerd die altijd hun mond vol heeft van het goed georganiseerde Moeslands carnaval, de mooie optochten en zelfs bij de Goapmerrege aanwezig is om jubilerende clubs een handje te geven laat de bouwers al jaren in de steek. Des te vreemder is het dat in Oldenzaal ‘of all places’, de gemeente wel weet waar het om schort om het carnaval in leven te houden; een bouwplaats. En het hoeft echt geen luxe bouwplaats te worden, een stuk grond beschikbaar stellen zou al heel veel schelen en dan komt dat allemaal wel goed. Dat is ook gebleken bij de bouw van Ut Frotkot.

Carnaval is in Schaijk dorpsactiviteit nummer 1 en trekt jaarlijks heel veel bezoekers naar de optochten. En dit is zonder meer goed voor de plaatselijke horeca en laat zien dat het carnaval, ondanks de vergrijzing, enorm leeft. Dat ziet de gemeente ook, nu wordt het tijd om eens boter bij de vis te doen en niet alleen mooi weer spelen, daar heeft de gemeente niets aan en het Moesland al helemaal niets. En of het nu nog de gemeente Landerd of de nieuwe gemeente Maashorst zal regelen, dat zal mij eerlijk gezegd worst zijn…als het maar gedaan wordt.