Carnavalsoptocht Schaijk – 1990

Geheel volgens het motto ‘Spult gewoon oewen eige Toon’, van Prins Toon II in zijn tweede regeerjaar, wordt het Moesv’tranenbal door Prins en gevolg bezocht. Om die eigen toon te laten horen, zijn er weer een aantal foekepotten gemaakt. En bij binnenkomst werd natuurlijk ook het oude lied dat er bij hoort gezongen. Vele ouderen onder ons kennen het vast nog wel.

“Jan tis vastenaovond, we komme nie thuis vur t’aovond. T’avond in de maneschijn, as vaoder en moeder naor bed toe zijn. Dan danse wij op klompe. Gekke Griet, vertel ut niet, want onzen Jan is dronke. Hier unnen stoel, op iedere stoel un kusse. Vrouwke houd oewen kinnebak toe, ik snij d’r unne spekkoek tusse. Bove in die hores, daor hange lange worse. Snij mar diep, snij mar diep, snij mar in mun duimpje nie.”

Misschien zijn er ook nog andere versies van, maar de schik is er niet minder om en de carnaval is van oorsprong toch nog steeds de vastenavond.

Elk jaar weer is het voor de leiding/trainsters van onze dansgardes weer een gezoek en gepuzzel, om voor dat jaar weer een muziekstuk te vinden voor de gardedans. Maar nog veel lastiger is het om daarbij de juiste danspassen te vinden en het geheel tot een mooi optreden te maken en daarna dat tot in den treuren te oefenen. Maar daarbij komt dan nog een tweede optreden dat vaak pas tijdens de pronkzittingen voor het eerst wordt opgevoerd. Dat tweede optreden is de showdans. Vaak hoor je van die dames de verzuchting dat ze veel liever die showdans doen dan de gardedans, maar het is toch beide of niets! Voor die showdans wordt geput uit bekende musicals als Cats, West Side Story of The Wizard of Oz. Van iets latere datum zijn optredens gebaseerd op dansnummers van bekende popartiesten. Zelfs op echte housenummers wordt gedanst. Natuurlijk dansen ze de beide dansen ook bij de diverse carnavalsbals zoals bij de Bond voor Ouderen bij Nieuwe Hoeven, voorheen bij Nieuw Heijtmorgen in Reek en op het KeeMoesbal. Ieder jaar weer is het een verfrissende verrassing en worden hun optredens met luid applaus beloond.

De tweeendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Lochte Klocht
Winnaar bij de grote loopgroepen: ’t Moes Nie Moete
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Per Ongeluk
Winnaar bij de individuelen: Leon Manders

Bijzonderheden:
Dit is een heel bijzondere optocht; dit is de eerste keer in de geschiedenis van het Schaijkse carnaval, dat de optocht een week later werd gelopen. Niet op een maandag maar op een zondag! Dit vanwege het zeer slechte weer op Moesmaandag zelf.

De sfeer tijdens de optocht was iets anders dan normaal. Lochte Klocht pakt in het tweede jaar van hun bestaan de eerste prijs bij de wagens. Pech voor de Dorstvlegels, bij hen breekt een pop compleet af.
Ze hebben de optocht wel uitgelopen. Ook pech voor Krek Zat, bij hen waaide de wagen in de sloot

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1990 kun je hier terug vinden.

Kleine loopgroepen

1. Per Ongeluk

 
 

2. Kei Gek

 
 

3. Naam niet bekend

 
 

4. Moesstempels

 
 

5. Vrolukke Tobbers

 
 

6. Puur Toeval

 
 

7. Durzuipers

 
 

8. Naam niet bekend

 
 

Deel dit met anderen