Carnavalsoptocht Schaijk – 1989

Na 2 jaren van Loltrappen met een Durdouwer, gaan we 2 jaren durdouwen met een Loltrapper. Dit carnavalsjaar wordt Anton van Boekel als Prins Toon II geïnstalleerd. En dat er lol getrapt zou worden hebben ze in het Moesland geweten. Nooit viel je uit de toon, alles was maar heel gewoon. Maar toch was er al jaren iets wat het Moesland dan toch weer bijzonder maakt. Aan het einde van de Moeslandse optocht worden alle creaties op het Europaplein uitgestald. Nadat ze een nacht, onder bewaking, daar hebben gestaan volgt er op dinsdagmorgen de ‘Goapmerrege’.

Iedereen die belangstelling heeft en er nog de puf voor heeft wordt dan daar verwacht om het een en ander nog eens van dichtbij te bekijken. Daarbij ging Prins Toon II zelfs zover dat hij op een paard (van de Petosiestampers) plaats nam en enkele rondjes reed. De laatste jaren worden zelfs jubilerende clubs (11-, 22-, 33- of zelf 44-jaar bestaan) op die morgen nog eens extra in het zonnetje gezet en wordt hen een heuse receptie aangeboden. Maar het mooiste blijft toch die aanblik van al dat moois op dat plein.

Natuurlijk loopt ook weer niet alles in het Moesland even gladjes. Uiteraard is er wel eens onenigheid onder de clubs. Vaak is de aanleiding maar iets van niks, maar worden die zaken uitgevochten tot voor het gerecht aan toe. De Moeslandse rechtbank dan wel te verstaan. Want natuurlijk gaat het over carnavaleske zaken. De eerste zaak die voor de rechter kwam, ging over ‘wie is nu de oudste club van het Moesland?’ Later volgde nog een soortgelijke zitting over wie dan wel het ‘eerste dweilorkest van het Moesland’ zou zijn.

Zoals een goed rechter betaamt, werd hoor en wederhoor toegepast. Ook werd elk van de gedaagden dan wel aanklagers vertegenwoordigd door een bekend pleiter uit het Moesland. Met de uiteindelijke uitspraken van de rechter, welke hier voorzichtigheidshalve achterwege blijven, was natuurlijk altijd de helft het eens en de andere helft, wat later, ook. Dat is ook Moeslands carnaval.

De eenendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Petosiestampers
Winnaar bij de grote loopgroepen: ’t Moes Nie Moete
Winnaar bij de kleine loopgroepen: De Narrekap
Winnaar bij de individuelen: Unne Zwabber

Bijzonderheden:
De nieuwkomers doen het goed! Lochte Klocht pakt in hun eerste jaar een derde plaats bij de wagens.
Duternietoe pakt een mooie vierde plaats in dezelfde categorie
Gedurig Wispelturig pakt de tweede prijs bij de grote loopgroepen, eveneens hun eerste jaar

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1989 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Petosiestampers

 
 

2. Durdouwers

 

3. Lochte Klocht

 
 

4. Duternietoe

 
 

5. Novenant

 
 

6. Gruts Grei

 
 

7. Loltrappers

 
 

8. Dorstvlegels

 
 

9. Asjemenou

 
 

10. Bekek Ut Mar

 
 

11. Bierviltjes

 
 

12. Noit Nix

 
 

13. Auwzum

 
 

14. Efkes Anders

 
 

15. Vrolukke Tobbers

 
 

Deel dit met anderen