Gebrek aan bouwschuren in Moesland

Gebrek aan bouwschuren in Moesland

Een gebrek aan bouwschuren in Moesland, tjsa we kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd waren. Al vele jaren op rij wordt het aanbod van bouwschuren minder. Dit heeft verschillende redenen, minder bouwschuren, het stoppen van agrariërs en het feit dat mensen geen ‘vreemd volk’ op de plak willen hebben. Feit is dat er al die jaren geen oplossing voor is gekomen.

Oldenzaal als voorbeeld
Deze site heeft op 19 oktober 2021 een heel stuk gewijd aan Oldenzaal, omdat de gemeente Oldenzaal daar wel voortvarend aan de slag gaat om het cultureel erfgoed te bewaren. Gelukkig voor het Moesland kwamen er verkiezingen aan en verschillende politieke partijen gaven aan dat ze dit zeer belangrijk vonden en het mee zouden nemen in hun verkiezingsprogramma. Want ja, er moeten toch zieltjes gewonnen worden. Nu, we zijn 2 jaar verder, is het aanbod alleen maar minder geworden. Dan sta je als politiek toch gewoon in je hemd. Veel schreeuwen en verrekte weinig wol.

Nishut Stichting Carnaval de Moeslanden
De nishut is niet meer. Deze is vanaf 2008 gestald geweest bij Peter Loeffen en werd vele jaren gedoogd door de gemeente. Logisch, want dan was hun probleem daarmee opgelost. De familie Loeffen heeft ruim van tevoren aangegeven dat zij graag wilden dat de nishut weg ging omdat ze uitbreidingsplannen hadden. Heel begrijpelijk en volkomen terecht. Dit houdt wel in dat ± 4 à 5 clubs geen bouwruimte meer hebben en dus op zoek moeten naar bouwruimte…die er niet is.

Waar is Stichting Carnaval de Moeslanden in dit alles? Ze zeggen dat ze er volop mee bezig zijn en dat er plannen zijn bij de oude gemeentewerf. Dat zal voor dit jaar niet meer lukken en of het daarna wel lukt? We gaan het zien, mijn vertrouwen in de politiek was al niet heel erg groot en is er door (wederom) loze beloften niet beter op geworden.

DTV Maashorst
Ook DTV Maashorst zag een gebrek aan bouwschuren en heeft er het volgende item van gemaakt:

Bouwclubs zeggen carnavalsoptocht Schaijk af door gebrek aan bouwschuren

Het gebrek aan goede plekken om te bouwen aan carnavalswagens voor de optocht in Schaijk begint zijn tol te eisen. Stichting de Moeslanden heeft al meegemaakt dat clubs niet meededen aan de optocht omdat ze geen eigen bouwplek hadden.

CV De Hedde Wellus uit Schaijk werd in september 2022 opgericht. Dankzij stichting de Moeslanden konden ze in hun eerste jaar gebruikmaken van een bouwschuur. “Het was een loods waarvan de bedoeling was dat die niet meer gebruikt zou worden. Uiteindelijk werd er gezegd dat we die één jaar mochten gebruiken,” vertelt Sjoerd Langendijk.

En dus begint de zoektocht voor de bouwclub weer opnieuw. Bij CV We Zen Der Ok Nog lukte het niet om in Schaijk een geschikte locatie te vinden. Daarom moest er worden uitgeweken naar Velp. “De meesten uit onze groep moeten vanuit Schaijk naar Velp fietsen. Dat is best een eindje. Het komt wel eens voor dat er in de groepsapp wordt gezegd dat het te ver fietsen is en dat ze een andere keer komen. Dat is jammer,” zegt Guus Sol.

Afzeggingen
Wouter Spijkers van stichting de Moeslanden herkent het probleem. Er zijn zelfs clubs die moesten afzeggen voor de optocht omdat ze niet konden bouwen. “Dat is helaas wel gebeurd. Daar balen wij enorm van. Zelf hebben we als stichting ook geen ruimte beschikbaar. Anders mochten de clubs natuurlijk bij ons bouwen.”

Spijkers heeft wel een verklaring voor het ruimtegebrek. “Boerenbedrijven hebben er niet graag vreemden op hun locatie werken. Daarnaast zijn er minder boeren.”

Oude gemeentewerf
Moeslanden probeert oplossingen te vinden. Voor de lange termijn hoopt de stichting een eigen plek te hebben. Ook op de korte termijn zijn er mogelijkheden. “We proberen de oude gemeentewerf geschikt te maken voor het bouwen van wagens. Daar zijn al vergevorderde gesprekken over met de gemeente. We verwachten dat het binnenkort rondkomt,” aldus Spijkers. Langendijk hoopt dat hij daar dan terecht kan met CV Hedde Welles.