Moesland op televisie

We klagen nogal eens over het gebrek aan media-aandacht en dan met name op de tv. Maar we zijn nogal wat op televisie geweest, zelfs de landelijke!

Zoiets kun je natuurlijk niet afdwingen. Over het algemeen bepalen de landelijke media zelf wel wat ze belangrijk vinden en niet de mensen uit het Moesland. Logisch natuurlijk, maar toch is het mooi dat je Moesland op televisie voorbij ziet komen. En warempel, zelfs op de landelijke televisie!

Hieronder een overzicht van de televisie-uitzendingen.

Zoals een bekende Moeszak altijd zegt;”Veul kijkplezier!”

2003 – Omroep Brabant Zap!

Op Omroep Brabant was het in 2003 gewoon om mensen een camera mee te geven en daar een programma me te maken. Dat programma heet Zap! De camera was in handen van Martijn van der Linden van carnavalsvereniging Maf Mar Moi. Hij liet zien waar hij trots op was; de optocht van Schaijk.

Maf Mar Moi bij Zap! op Omroep Brabant - 2003

2003 – Omroep Brabant Journaal

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de Goapmerrege. Er wordt uitleg gegeven over het begrip “Goapen” en de winnaar van de Lasniebokaal werd geïnterviewd.

Goapmerrege op Omroep Brabant - 2003

2004 – Omroep Brabant Journaal

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de Goapmerrege. Daar worden traditioneel de koppen van de wagens gehaald. Zo kunnen de wagens, zonder schade te maken aan de lantaarnpalen enz., door de straten terug naar de bouwplaats waar de wagens afgebroken worden en in containers gestopt.

Goapmerrege op Omroep Brabant - 2004

2004 – Carnaval en Route

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de optocht van Schaijk, Eindelijk….Na jaren weten ze met het programma ‘Carnaval en Route’ Schaijk te vinden.

Carnaval en Route, Moesland op Omroep Brabant - 2004

2004 – Team Terriërs

Omroep Brabant kwam met het programma ‘Team Terriërs’ naar Schaijk toe.

De presentatoren hebben beide een team samengesteld en gaan een wedstrijd aan. Presentatie; Grad Damen. Locatie; De Postduif in Schaijk

Team Terriërs op Omroep Brabant - 2004

2005 – School TV weekjournaal

Boven de rivieren kennen ze geen carnaval! Met deze insteek werd een delegatie van het School TV Weekjournaal in 2005 naar het Moesland gestuurd om te onderzoeken hoe de jeugd carnaval viert.

Prins Roel en Prinses Laura geven tekst en uitleg. Ook komt Prins Frank nog even aan het woord. De uitzending was te zien op Nederland 3 bij ZAP.

Moesland bij Schooltv Weekjournaal - 2005

2006 – Jos in het Moesland

Jos is een fictief figuurtje die carnaval gaat vieren in het Moesland. Deze animatiefilms zijn gemaakt door Frank van Mourik en werden uitgezonden op de KRO.

Jos in het Moesland, Moesland op KRO - 2006

2006 – De bouw op Omroep Brabant

Klore Kwats werd gevolgd door Omroep Brabant. Zelf omschreven ze dat zo:

Volg de gebeurtenissen over de bouw van de carnavalswagen van Klore Kwats in Schaijk in de wekelijkse soap. En Henk Huppelschoten komt met opmerkelijk nieuws over wie de oudste carnavalsprins van Brabant is.

Klore Kwats bij 'de Bouw', Moesland op Omroep Brabant - 2006

2008 – Hofkapel bij RTL Nieuws

Tijdens het EK voetbal in 2008 kwam de Moeslandse Hofkapel uitgebreid in beeld bij RTL Nieuws op RTL4. Voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Frankrijk werd de sfeer geproefd en wat interviews afgenomen. Leuk om te zien dat anderen ook volop genieten van Moeslands trots; de hofkapel!

Hofkapel bij RTL Nieuws', Moesland op RTL 4 - 2008

2009 – Carnavals’grap’ bij Omroep Brabant

Stichting Carnaval de Moeslanden haalde een ‘grap’ uit met carnavalvierend Moesland. Zij lieten weten dat Omroep Brabant de optocht live zou uitzenden. Dit bleek niet helemaal waar te zijn.

Carnavals'grap' van Stichting carnaval de Moeslanden', Moesland op Omroep Brabant - 2009

2009 – Piet Paulusma bij Gek Gekwek

Piet Paulusma is op bezoek bij carnavalsvereniging Gek Gekwek voor zijn weerpraatje op SBS 6. Prins Roy dun Urste was ook aanwezig.

Piet Paulusma bij Gek Gekwek', Moesland op SBS6 - 2009

2010 – Vur Mekoar bij Brabant10

Het commerciële tv-station Brabant 10 is op bezoek bij Vur Mekoar. In 2010 werden de opnamen gemaakt tijdens de bouw van de wagen van Vur Mekoar. Het programma was getiteld; ‘De Bouwschuur’.

Vur Mekoar bij De bouwschuur', Moesland op Brabant 10 - 2010

2013 – Maarten Langenhuizen bij de Reünie

In 2013 werd Maarten Langenhuizen, van carnavalsvereniging Vur Mekoar, uitgenodigd voor het KRO-programma de Reünie om o.a. over zijn passie te praten; bouwen van carnavalswagens!

Maarten Langenhuizen bij de Reünie', Moesland op de KRO - 2013

2016 – Bent bezoekt Nederland

Waarom spreekt u eigenlijk zo? In ‘Bent Spreekt Nederland’ beschouwen we het gesproken Nederlands door de ogen van de Vlaamse muzikant Bent van Looy. Van Looy gaat op onderzoek uit in Nederlandse gemeenschappen en probeert hun manier van spreken te ontrafelen. Waar is eloquent spreken het hoogste doel? Zijn rappers de poëten van onze tijd? En kun je zonder zachte G eigenlijk wel carnaval vieren?

In de driedelige serie, die vanaf 29 januari 2016 te zien is bij npo3lab.nl verdiept Bent van Looy zich in het Brabantse carnaval, een Amsterdamse debatclub en hiphop in de Bijlmer. Over alle drie bestaan sterke stereotype beelden.

Carnaval, het feest dat Nederland in tweeën deelt. Bent reist langs de Maas naar het Brabantse Schaijk. In dit dorp bouwt carnavalsvereniging Schon Gekwakt al maanden aan een enorme praalwagen. De leden van de vereniging vormen een hechte vriendengroep. Honkvast ook, de jongens zien heel Nederland, maar zijn het liefst ‘s avonds weer in Schaijk. In plat Brabants bespreken ze onderling de verschillen met de randstad.

Schon Gekwakt bij Bent spreekt Nederlands', Moesland op NPO lab - 2016

2016 – Omroep Brabant nieuws

Omroep Brabant op bezoek bij de optocht van Schaijk. Deze was een dag uitgesteld vanwege de storm die Moesmoandag over Schaijk raasde.

Optocht Schaijk Omroep Brabant Nieuws', Moesland op Omroep Brabant - 2016

Deel dit met anderen