Moesland op televisie

We klagen nogal eens over het gebrek aan media-aandacht en dan met name op de tv. Maar we zijn nogal wat op televisie geweest, zelfs de landelijke!

Zoiets kun je natuurlijk niet afdwingen. Over het algemeen bepalen de landelijke media zelf wel wat ze belangrijk vinden en niet de mensen uit het Moesland. Logisch natuurlijk, maar toch is het mooi dat je Moesland op televisie voorbij ziet komen. En warempel, zelfs op de landelijke televisie!

Hieronder een overzicht van de televisie-uitzendingen.

Zoals een bekende Moeszak altijd zegt;”Veul kijkplezier!”

1997 – Villa Achterwerk

In 1998 deden de Oelewappers mee in de categorie grote loopgroepen met: “Deurne heeft een huilende Elvis, Moesland heeft er zeven om te janken”

Een jaar eerder, in 1997, zijn de Oelewappers (als Elvissen) te gast in het programma Villa Achterwerk van de VPRO.

Zijn daar ook beelden van?

Jazeker! Oud Prins Joep Manders heeft deze aangeleverd.

Oelewappers bij Villa Achterwerk van de VPRO - 1997

2003 – Omroep Brabant Zap!

Op Omroep Brabant was het in 2003 normaal om mensen een camera mee te geven om daar een programma mee te maken. Dat programma was Zap! De camera was in handen van Martijn van der Linden van carnavalsvereniging Maf Mar Moi. Hij liet zien waar hij trots op was; de optocht van Schaijk.

Maf Mar Moi bij Zap! op Omroep Brabant - 2003

2003 – Omroep Brabant Journaal

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de Goapmerrege. Er wordt uitleg gegeven over het begrip “Goapen” en de winnaar van de Lasniebokaal werd geïnterviewd.

Goapmerrege op Omroep Brabant - 2003

2004 – Omroep Brabant Journaal

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de Goapmerrege. Daar worden traditioneel de koppen van de wagens gehaald. Zo kunnen de wagens, zonder schade te maken aan de lantaarnpalen enz., door de straten terug naar de bouwplaats waar de wagens afgebroken worden en in containers gestopt.

Goapmerrege op Omroep Brabant - 2004

2004 – Carnaval en Route

Omroep Brabant was ook aanwezig bij de optocht van Schaijk, Eindelijk….Na jaren weten ze met het programma ‘Carnaval en Route’ Schaijk te vinden.

Carnaval en Route, Moesland  op Omroep Brabant - 2004

2004 – Team Terriërs

Het Moesland verrassen met een extra dag carnaval, dat was de opzet van het programma Team Terriërs van Omroep Brabant. Ze waren in 2003 tijdens de optocht zo onder de indruk geraakt van het carnaval in het Moesland, dat ze meteen tegen elkaar zeiden daar moeten we iets mee doen in een uitzending voor Omroep Brabant.

Het was dan ook heel snel beslist dat de locatie voor de opnames van een zomercarnaval het Moesland zou worden. De Postduif was door Omroep Brabant benaderd om voor één keer als carnavalsstudio te fungeren, van hieruit werden de teamcaptains, Toon en Rogier, Schaijk ingestuurd met als opdracht: “bezorg alle Moeszakken en Moeszakkinnen een onvergetelijke zomercarnavalsavond”.

En zo togen ze het Moesland in, op zoek naar carnavalsboegbeelden die hun met raad en daad bij konden staan, geen toeval dus dat ze bij Prins Frank d’n Urste aan de bel trokken. Ook gingen ze op bezoek bij o.a. Grootvorst Leonard Steetsel, Jan en Ellen Geurts van Kessel, voorzitter Theo Potjes, Peter Loeffen, Stefan van Ras, Willemien van den Brand, Willie Spierings, Twan Derks, Jan Vos en vele anderen.

Aan hun werd medewerking gevraagd om er een geslaagde avond van te maken en zoveel mogelijk carnavalsvierders op de been te brengen voor 19.00 uur.

Er werden dweilorkestjes benaderd, de jeugprins en prinses met hun Raad van 11, Hofkapel en dansgarde waren compleet aanwezig en natuurlijk vele Moeszakken en Moeszakkinnen.

Het team van Omroep Brabant was totaal verrast, zo’n opkomst hadden ze tijdens geen enkele opname voor het programma Team Terriërs ooit gehad.

Het werd dan ook een feest tot in de kleine uurtjes en de uitzending was een mooie reclame voor ‘ons’ Moesland.

Team Terriërs  op Omroep Brabant - 2004

2005 – School TV weekjournaal

Boven de rivieren kennen ze geen carnaval! Met deze insteek werd een delegatie van het School TV Weekjournaal in 2005 naar het Moesland gestuurd om te onderzoeken hoe de jeugd carnaval viert.

Prins Roel en Prinses Laura geven tekst en uitleg. Ook komt Prins Frank nog even aan het woord. De uitzending was te zien op Nederland 3 bij ZAPP.

Moesland bij Schooltv Weekjournaal - 2005

2006 – Jos in het Moesland

Jos is een fictief figuurtje die carnaval gaat vieren in het Moesland. Deze animatiefilms zijn gemaakt door Frank van Mourik en werden uitgezonden bij de KRO.

Jos in het Moesland, Moesland  op KRO - 2006

2006 – De bouw op Omroep Brabant

Klore Kwats werd gevolgd door Omroep Brabant. Zelf omschreven ze dat zo:

Volg de gebeurtenissen over de bouw van de carnavalswagen van Klore Kwats in Schaijk in de wekelijkse soap. En Henk Huppelschoten komt met opmerkelijk nieuws over wie de oudste carnavalsprins van Brabant is.

Klore Kwats bij 'de Bouw', Moesland  op Omroep Brabant - 2006

2008 – Hofkapel bij RTL Nieuws

Tijdens het EK voetbal in 2008 kwam de Moeslandse Hofkapel uitgebreid in beeld bij RTL Nieuws op RTL4. Voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Frankrijk werd de sfeer geproefd en wat interviews afgenomen. Leuk om te zien dat anderen ook volop genieten van Moeslands trots; de hofkapel!

Hofkapel bij RTL Nieuws', Moesland  op RTL 4 - 2008

2009 – Carnavals’grap’ bij Omroep Brabant

Stichting Carnaval de Moeslanden haalde een ‘grap’ uit met carnavalvierend Moesland. Zij lieten weten dat Omroep Brabant de optocht live zou uitzenden. Dit bleek niet helemaal waar te zijn.

Carnavals'grap' van Stichting carnaval de Moeslanden', Moesland  op Omroep Brabant - 2009

2009 – Piet Paulusma bij Gek Gekwek

Piet Paulusma is op bezoek bij carnavalsvereniging Gek Gekwek voor zijn weerpraatje op SBS 6. Prins Roy dun Urste was ook aanwezig.

Piet Paulusma bij Gek Gekwek', Moesland  op SBS6 - 2009

2010 – Vur Mekoar bij Brabant10

Het commerciële tv-station Brabant 10 is op bezoek bij Vur Mekoar. In 2010 werden de opnamen gemaakt tijdens de bouw van de wagen van Vur Mekoar. Het programma was getiteld; ‘De Bouwschuur’.

Vur Mekoar bij De bouwschuur', Moesland  op Brabant 10 - 2010

2013 – Maarten Langenhuizen bij de Reünie

In 2013 werd Maarten Langenhuizen, van carnavalsvereniging Vur Mekoar, uitgenodigd voor het KRO-programma de Reünie om o.a. over zijn passie te praten; bouwen van carnavalswagens!

Maarten Langenhuizen bij de Reünie', Moesland  op de KRO - 2013

2016 – Bent spreekt Nederland

Waarom spreekt u eigenlijk zo? In ‘Bent spreekt Nederland’ beschouwen we het gesproken Nederlands door de ogen van de Vlaamse muzikant Bent van Looy. Van Looy gaat op onderzoek uit in Nederlandse gemeenschappen en probeert hun manier van spreken te ontrafelen. Waar is eloquent spreken het hoogste doel? Zijn rappers de poëten van onze tijd? En kun je zonder zachte G eigenlijk wel carnaval vieren?

In de driedelige serie, die vanaf 29 januari 2016 te zien is bij npo3lab.nl verdiept Bent van Looy zich in het Brabantse carnaval, een Amsterdamse debatclub en hiphop in de Bijlmer. Over alle drie bestaan sterke stereotype beelden.

Carnaval, het feest dat Nederland in tweeën deelt. Bent reist langs de Maas naar het Brabantse Schaijk. In dit dorp bouwt carnavalsvereniging Schon Gekwakt al maanden aan een enorme praalwagen. De leden van de vereniging vormen een hechte vriendengroep. Honkvast ook, de jongens zien heel Nederland, maar zijn het liefst ‘s avonds weer in Schaijk. In plat Brabants bespreken ze onderling de verschillen met de randstad.

Schon Gekwakt bij Bent spreekt Nederlands', Moesland  op NPO lab  - 2016

2016 – Omroep Brabant nieuws

Omroep Brabant op bezoek bij de optocht van Schaijk. Deze was een dag uitgesteld vanwege de storm die Moesmoandag over Schaijk raasde.

Optocht Schaijk Omroep Brabant Nieuws', Moesland  op Omroep Brabant  - 2016

2018 – Team Pasta bij Jinek

In Reek vond zaterdag 21 januari de voorronde van het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen plaats. Nou heeft puzzelen weinig met het carnaval in Schaijk te maken.

Behalve dat Team Pasta mee deed en werd geïnterviewd door Omroep Brabant. En dat item werd weer opgepikt door Jinek. Team Pasta bestaat uit Rick Potjes, Erik Bongers, Tom Kusters en Djarek van de Hoogen van de Wulpse Hertjes. Bekijk hieronder het fragment.

Team Pasta bij Jinek  - 2018

2018 – Omroep Brabant – Brabants Buske

Met een oude Volkswagen Transporter zoekt Omroep Brabant de Brabander op. Een rally met oldtimers, het kampioenschap van de F-pupillen, gekke voorvallen onderweg of het 25-jarig jubileum van een slagersknecht. Verhalen die mensen bezighouden.

En het belangrijkste van het ‘t Brabants Buske is: hij is er voor het publiek. Dat bepaalt straks waar onze mensen met ’t Brabants Buske heen gaan om verhalen te halen.

En nu waren ze in Schaijk bij de ‘illegale’ B&B van Walter en Sandra Loeffen. Het was op 11 februari daar een gezellige boel en het rook er volgens de verslaggeefster een beetje 😉
Bekijk hieronder de beelden.

Omroep Brabant - Brabants Buske in Schaijk  - 2018

2020 – Omroep Brabant – Carnaval Vurraf

Carnaval Vurraf is een programma van Omroep Brabant om alvast lekker in de stemming te komen voor carnaval. Maar carnaval kun je natuurlijk niet vieren zonder pakje.
Vandaar dat Omroep Brabant de moeite nam om het initiatief van Jeugdcarnaval Schaijk, pop-up store Schon Pekske,  onder de loep te nemen.

Omroep Brabant - Schon Pekske bij Carnaval Vurraf - 2020

2020 – Omroep Brabant – Afbreken van de wagens

Een item bij Omroep Brabant was het afbreken van de wagens in het Moesland op de Goapmerrege. Ze blijven het bijzonder vinden bij Omroep Brabant dat wij de wagens maar voor één optocht bouwen

Omroep Brabant - Afbreken van de wagens - 2020

2020 – Jinek rtl4 – Afbreken van de wagens

Met creatief knip- en plakwerk kun je het ook grappig maken… Hoe dan ook de Goapmerrege en met name het afbreken van de wagens was bij Jinek op 25 februari 2020. Goed gesproken Ivo Leenders van C.V. Goei Geknoei

Jinek RTL4 - Afbreken van de wagens - 2020

2020 – DTV – Nieuw jeugdpaar Moesland

Hoewel prins Twan en prinses Manon nog een jaartje aanblijven, is er deze carnaval in Schaijk wel een nieuw jeugdprinsenpaar. Woensdag, op 11-11, werd onthuld dat prins Tijn Coolen en prinses Sanne Roefs over de Moeslanden gaan heersen. Vanwege de coronamaatregelen was de onthulling anders dan andere jaren. Het jeugdpaar wist het zelf al een tijdje en moest het lang geheim houden, maar woensdag was dan eindelijk de onthulling op hun eigen basisscholen. Met een speciale film, die eerder opgenomen was, kwamen hun klasgenootjes het heuglijke nieuws te weten. Een item van DTV.

Jeugdpaar Moesland bij DTV - 2020

2021 – KRO-NCRV- Carnavalshart

Stichting Carnaval de Moeslanden werd benaderd door Rob van de Laar (voorzitter Brabantse Carnavals Federatie) en kort daarna door KRO-NCRV of Schaijk interesse had om deel te nemen aan een project over carnaval. Deze omroep is in samenwerking met Omroep Brabant en L1 een serie aan het maken over carnaval.

Met deze serie wil de KRO-NCRV laten zien dat het meer is dan 3 dagen feest. Het worden in totaal vijf afleveringen waarvan op maandag 8 februari van 18.20 tot 18.50 uur het Moesland op NPO2 te zien is. In deze aflevering kwam de familie Loeffen aan bod. Een mooie en goede afspiegeling van het Moeslands carnaval.

Carnavalshart KRO-NCRV - 2021

2021 – Goei Geknoei bij DTV

In Schaijk bouwen ze weer volop aan de carnavalswagens
Het begint toch weer te kriebelen: bouwen aan een carnavalswagen. Ondanks dat het spannend is of er in 2022 carnaval is, zijn een aantal bouwclubs in Schaijk al weer volop aan de gang met een nieuwe creatie.

In de bouwhal van CV Goei Knoei wordt hard gewerkt. Ze bouwen een grote wagen voor de Moeslandse optocht. Er is al steeds meer te zien hoe de wagen voor komende carnaval er uit gaat zien. Er wordt volop gegaasd en ook het eerste papier-maché wordt al op de koppen geplakt.

“Het voelt wel weer lekker”, zegt Ivo Leenders vanaf een steiger. “Maar in het begin was het wel wennen. Bij de eerste vergadering vroegen we ons af of we wel zo groet moesten bouwen. Maar we gaan er weer met zijn allen voor.”

“Het bouwen zit in het bloed. Je bent er mee opgegroeid, je weet niet beter”, zegt Leenders. Daar is collegabouwer Michel Berkemans het helemaal mee eens. “Vroeger als klein menneke zag ik al die grote wagens. Dat wilde ik zelf ook kunnen.”

Sommige clubs afgehaakt
Schaijk heeft een van de grotere optochten in de regio. Maar of er weer net zoveel wagens meedoen als andere jaren is nog maar de vraag. Dat carnaval een lange tijd door corona stil heeft gelegen kan ervoor gezorgd hebben dat sommige bouwclubs zijn afgehaakt, denkt Wouter Spijkers van Stichting Carnaval De Moeslanden. “We weten van een aantal clubs dat ze gaan bouwen, maar van sommigen hebben we nog niks gehoord”, zegt hij.

Maar hoopvol zijn ze nog wel in Moeslandse carnavalsstichting. “Schaijks bloed is echt carnavalsbloed. Dus ik hoop dat het meevalt. Maar weten doen we het nog niet”, zegt Spijkers.

Toch gaan de komende maanden een onzekere tijd worden voor de bouwers. Oplopende besmettingscijfers en een aangekondigde persconferentie van het kabinet maken het spannend. “Dat is eigenlijk het ergste van het hele verhaal”, zegt Leenders. “Het kan zomaar morgen of volgende week weer over zijn. Wie weet hoe lang we dan moeten wachten? En of het überhaupt wel weer mag. Toch gaan we het risico nemen.”

“Een jaar lang niks doen is voor de organisatie ook een sof natuurlijk”, zegt Spijkers. “Ik hoop echt dat het dit jaar wel door mag gaan. We staan te trappelen.”

Carnavalshart KRO-NCRV - 2021

2022 – Vreugde in Moesland DTV

Vreugde in Moesland nu carnaval doorgaat; ‘Nog een jaar geen optocht, dat kan natuurlijk niet!’

Nu er groen licht is voor de carnavalsoptocht in Moesland, zijn verschillende bouwgroepen alweer volop in touw. In een bouwschuur aan de Hoogheistraat in Schaijk werken de clubs Schôn Gekwakt en Vûr Mekoar samen aan enorme creaties. “Super, eindelijk weer een optocht!”

De optocht is dan weliswaar verzet naar mei, maar de bouwers zijn blij met het besluit van stichting De Moeslanden voor een optocht in de lente. “Het voelt goed om te weten dat we een optocht krijgen. Nu zijn we weer lekker bezig”, zegt bouwer Corné van de Laar, terwijl hij al zittend op een steiger met plakwerkzaamheden voor het hoofd van een pop bezig is. “Er was alles aan gelegen om die door te laten gaan”, zegt Twan van Zandvoort, beter bekend als Prins Twan d’n Urste.

Wagenbouwer Rob van der Zwaluw is is ook blij. “We hebben nu het vooruitzicht dat we iets moois gaan toevoegen aan de carnaval.” De optocht in februari wanneer het echt carnaval is moet hij missen, maar dat de optocht nu in mei is levert bij hem geen dubbel gevoel op. “Dat de optocht nu door kan gaan op een andere datum is belangrijker dan dat de optocht met carnaval is”, zegt Van der Zwaluw, voor wie carnaval de ‘belangrijkste bijzaak van het leven is.’

De optocht vindt plaats in het weekend van 13, 14 en 15 mei en dus hebben de wagenbouwers nog even de tijd om aan hun wagen te werken. “Misschien dat we toch iets meer aan de wagen gaan doen dan we van plan waren omdat we extra tijd krijgen. Ik sluit het zeker niet uit”, aldus Van der Zwaluw.

Bron: DTV Maashorst

Vreugde in Moesland - DTV

2022 – Toch nog carnaval DTV

Nog een paar nachtjes slapen en dan barst carnaval weer los. Overal in de regio worden nu in sneltreinvaart tenten opgebouwd, want na twee jaar stilte zijn de verwachtingen hoog.

“Ja, het wordt uitbundig!”, vertelt Dick van Zutven van café ’t Stulpke. “We horen overal dat mensen het echt hebben gemist.” Normaal gesproken wordt het café aan de Markt in Uden volledig omgebouwd voor het Brabantse volksfeest, maar dit jaar kan er alleen in de tenten op het terras gehost worden. “Wij hadden er eigenlijk niet meer op gerekend en mijn hele bouwploeg is of op vakantie of krijgt geen vrij meer van de baas, dus ik heb te weinig mensen om alles om te bouwen.”

Op tijd begonnen
Dat is wel even anders in Schaijk. Voor café De Potter wordt een tent van 800 vierkante meter opgebouwd, waar vanaf vrijdag 1500 bezoekers los kunnen gaan. “Ja, het Moesland is gewend om groots carnaval te vieren, dus we moeten wel”, lacht Theo Potjes. “Een week of vijf geleden zei ik tegen m’n zoon: ‘we gaan eens beginnen, want straks gaat het door en dan hebben we niks voorbereid”. Toen hij vervolgens leveranciers ging bellen, keken de meesten vreemd op. Potjes: “Wat ga je doen, carnaval vieren? Dat gaat toch niet door?’ Ik zei: ‘nou daar ben ik nog niet zo zeker van’ en zie hier het resultaat!”

Geen testplicht
Bij binnenevenementen met meer dan 500 personen geldt een testplicht en daarom heeft Potjes besloten om de tent deels open te laten. “Als ze hier ’s nachts naar buiten rollen en ’s ochtends om 08.00 uur alweer naar een testlocatie moeten, lijkt me dat niet verstandig.” En een limiet van 500 personen is in het Moesland geen optie. “Dan moesten we echt teveel mensen teleurstellen. We hadden 1200 kaarten in de verkoop en onze telefoons stonden roodgloeiend. Dus uiteindelijk hebben we er een paar meter aan geplakt, gezorgd voor extra verwarmingsslangen en nu kunnen hier vanaf vrijdag 1500 mensen terecht”, aldus Potjes.

Toch nog carnaval - DTV

2022 – Opening Jeugdcarnaval Schaijk DTV

Als er ergens in de regio goed carnaval wordt gevierd, is dat wel in Moesland. Daar begon het carnavalsfeest zaterdagochtend met een grootste opening.

Opening Jeugdcarnaval Schaijk 2022

2022 – Moeslandcup DTV

Het G-voetbalteam van DAW had de eer om zaterdag tegen de raad van elf te spelen. Het eerstgenoemde team trok uiteindelijk aan het langste eind.

Moeslandcup 2022

2022 – Vier dagen extra DTV

‘Ik heb sterk het gevoel dat er in mei vier dagen carnaval gaan komen’

Carnaval is in volle gang en in Moesland wordt dat in mei nog eens dunnetjes overgedaan. In Focus zijn Twan van Zandvoort, de prins van Moesland, en Joost Geurts van Kessel, raadslid, te gast om te praten over carnaval.

“Carnaval blijft het feest der feesten”, daar begint de prins mee. “Het feest samen vieren, de saamhorigheid, daar draait het om.” Ook al is pas laat bekend geworden wat er mag tijdens carnaval, dat houdt de prins niet tegen. “Wij zijn gewend om te kijken wat er wel kan. De agenda werd steeds langer en langer, we hebben zelfs nog wat dingen moeten schrappen. Dat schuiven we door naar het andere carnaval, dat we in mei hopen te vieren.”

Want dan komt er zeker een optocht, in het weekend van 14 en 15 mei. “We hebben eerst de vraag aan de clubs gesteld: willen jullie wel of geen optocht. Die willen hoe dan ook een optocht gaan lopen”, zegt Geurts van Kessel. “Of een optocht zonder feest geen feest is, gaan we in mei zien. Al heb ik sterk het gevoel dat er ook in mei vier dagen carnaval aankomen”, voegt Van Zandvoort daaraan toe.

“Men is al volop aan het bouwen. En als er nu nog niet begonnen is, er is nog tijd om een wagen te bouwen of een loopgroep te organiseren. Ik ga ervan uit dat we een hele grote en mooie optocht gaan krijgen in Moesland. En zoals ik vorig jaar heb gezegd: alles wat we dit jaar niet doen, gaan we nu dubbel inhalen.”

Vier dagen extra - DTV

2022 – ‘Grôtste, schônste en môiste optocht’ in Schaijk was een groot succes

Schaijk trok zaterdag alles uit de kast om, twee maanden na carnaval, alsnog de grôtste, schônste en môiste optocht van hiel de wirreld’ neer te zetten.

De carnavalswagenbouwers in Schaijk konden dit weekend in hun handen klappen, want het dorp veranderde dit jaar nóg een keer in het Moesland. De optocht ging zaterdag om 13:11 van start in de Schutboomstraat.

In 2021 kon carnaval niet doorgaan vanwege corona. Nog een jaar geen carnavalsoptocht, dat kon niet, dachten de Moeslanders. In januari mikte Stichting Carnaval De Moeslanden al op het weekend van 14 en 15 mei. En zaterdag was het dan eindelijk zover: een lange stoet aan kleurrijke wagens trok door het dorp met als eindpunt het Moeslands Monument.

Carnaval in mei voelt voor de carnavalsvierders anders dan het ‘normale’ carnaval, maar dat mag de pret niet drukken. “Ten eerste het is heel erg warm, maar het is voor iedereen heel erg plezierig dat het op deze manier kan. Dat we in het zonneke op zaterdag in mei de optocht kunnen houden”, vertelden een toeschouwer. Een ander zei: “Ik ben in het Moesland geboren en dan hoor je erbij te zijn.”

Maar voor de bouwers was de timing niet ideaal. “We hadden juist minder tijd om de wagen te bouwen, omdat iedereen in het voorjaar ook vakanties heeft gepland. En dan hebben we in vijf weken tijd toch iets moois neergezet.” Een andere bouwer vertelde: “We hebben er heel veel moeite in gestopt. Niet alleen in de wagen maar ook in de muziek en show er omheen en we gaan wel echt voor de eerste plek.”

Ondanks het lekkere weer zien de meeste carnavalsvierders de optocht toch tijdens het echte carnavals seizoen. “Ik heb dit nog nooit mee gemaakt, eigenlijk moet het een beetje koud zijn.”

'Grôtste, schônste en môiste optocht’ in Schaijk was een groot succes - DTV

2022 – Brabants Buske in Schaijk

Het Brabants Buske van Omroep Brabant toog zaterdag 14 mei 2022 naar het Moesland, dankzij een oproep van Dirk-Jan, Guus en Wies van Hout.
Zij hadden het Brabants Buske benaderd en zo kwamen ze een item maken over de Moeslandse optocht die voor het eerst in de geschiedenis gelopen werd in mei.

'Brabants Buske bezoekt optocht Schaijk - Omroep Brabant

2022 – Omroep Brabant

Omroep Brabant heeft in een nieuwsitem aandacht geschonken aan de carnavalsoptocht van Schaijk die gelopen werd op 14 mei 2022 onder een stralende zon.

'Omroep Brabant bezoekt optocht Schaijk - Omroep Brabant

2022 – DTV

Beleven en ervaren tijdens Beleef Schaijk
Een stralend zonnetje, muziek en activiteiten voor jong en oud. De straten in het centrum liepen afgelopen weekend vol tijdens Beleef Schaijk.

“Wat is er eigenlijk niet te doen?” Vanuit het centrum van Schaijk kijkt voorzitter Joost Geurts van Kessel om zich heen. Hij ziet aan de ene kant kinderen spelen op springkussens of elkaar bekogelen met natte sponzen en aan de andere kant een podium met livemuziek waar bezoekers van genieten onder het genot van een drankje.

En de hitte? “Voel je het briesje?”, aldus de voorzitter, die achter zich kijkt naar een grote parasol. “Die heeft een doorsnee van 22 meter. Groter konden we ‘m niet vinden. Daar sta je lekker in de schaduw.” Conclusie? Het is prima te doen.

IJsje
Sanne en Mara zijn dat met hem eens. Om tijdens het spelen even af te koelen hebben zij wel een idee. “Een ijsje eten!”. En daarna? “Dan gaan we nog met water spelen, klimmen en voetballen!”, jubelt Mara.

Reünie
Een van de onderdelen van het festival is de Schaijkse reünie, waarbij allerlei verschillende foto’s uit de historie zijn opgehangen. “Kijk, dat is de familie Van Dorst”, reageert een vrouw terwijl ze naar een foto wijst. “Maar ik ben er pas net dus ik kijk snel wie er nog meer op de foto’s staan. Hartstikke mooi!” Haar buurvrouw voegt toe: “Ik heb de gidsen van de scouting al gezien en veel klasgenootjes”, doelt ze op de vroegere tijd.

Een stukje verderop zit een man te genieten van de muziek die het festival goed samenvat. “Het is heerlijk weer, de kinderen spelen en ik geniet van een biertje. Het is zo helemaal goed!”

'DTV bij Beleef Schaijk - DTV

2022 – DTV

Schaijkse horeca betuigt spijt, maar concrete oplossing voor opgeheven Moesmunt blijft uit

De gezamenlijke Schaijkse horeca wil op korte termijn alle Moesmunten die nog in omloop zijn inzamelen. Afhankelijk van hoeveel munten worden ingeleverd, volgt daarna een oplossing voor Moeslanders die nog (veel) munten hebben.

Waarschijnlijk biedt de horeca die oplossing in de vorm van een voucher. Dat is wat horecaondernemer Theo Potjes samen met andere horecaondernemers van onder andere Nieuw Schaijk en De Notaris dinsdagavond in proeflokaal de Werkplaets bekendmaakte aan aanwezigen van de Schaijkse carnavalsverenigingen. Zij werden door de horeca uitgenodigd om het hele verhaal van de Moesmunt aan te horen. Wat volgde was een uitgebreid verslag.

Ontstane ophef

Bij inwoners van het dorp was ophef ontstaan toen de Schaijkse horeca afgelopen donderdag, notabene vlak voor de elfde van de elfde, bekendmaakte dat de Moesmunt per direct niet meer geldig is. Deze munt dient als betaalmiddel tijdens carnaval en veel munten zijn nog in omloop. De boosheid bij leden van de carnavalsverenigingen heeft er vooral mee te maken dat horecagelegenheden geen overgangstijd bieden om munten nog op te maken. Wie nog veel munten heeft liggen, kan ze plotsklaps niet meer kwijt.

Geen winnaars

De Schaijkse horecagelegenheden gaven dinsdagavond tekst en uitleg en boden excuses aan voor het abrupt ongeldig verklaren van de Moesmunt, maar zeggen tegelijkertijd de situatie nu niet mooier te kunnen maken dan dat hij is. “Er zijn geen winnaars”, zo luidde de conclusie.

De Moesmunt is in 2004 ontstaan als alternatief voor verschillende munten van carnavalsverenigingen die ervoor zorgden dat horecagelegenheden door de bomen het bos niet meer zagen. “Voor carnaval moesten wij uitleggen aan personeel dat een bepaalde vereniging deze carnaval niet meer met groene, maar met gele munten betaalt. En ga zo maar door”, aldus Potjes.

Slechte boekhouding

Horecagelegenheden begingen na het ontstaan van de Moesmunt de fout geen goede boekhouding bij te houden, wat voor verontwaardiging zorgde bij aanwezigen. Door door de jaren heen niet bij te houden hoeveel Moesmunten er nu daadwerkelijk zijn, en er mogelijk ook valse munten in omloop zijn gekomen, is de situatie achttien jaar na het ontstaan van de munt niet meer te overzien. Zeker niet doordat er bij verschillende horecagelegenheden wisselingen van de wacht hebben plaatsgevonden en veel horecaondernemers niet vanaf het begin betrokken zijn, aldus Potjes. “De boekhouding bestond uit inzamelen van munten en het uitkeren van de opbrengsten aan de horeca.”

Nadat de laatste Moesmunten vlak voor de coronatijd begin 2020 nog werden verkocht voor een prijs van 2,35 euro werden munten afgelopen lente tijdens zomercarnaval massaal ingeleverd op een moment dat de prijs van consumpties door inflatie flink was gestegen. Horecaondernemers kwamen in juni bij elkaar en kwamen maar tot één conclusie: de Moesmunt is failliet.

Inleveren

Bezitters van de Moesmunt kunnen hun munten op 1 december inleveren en krijgen dan een bewijs van inlevering. Als alle munten zijn ingezameld en dus duidelijk is hoeveel munten er in totaal zijn, presenteert de Schaijkse horeca een oplossing. Deze is mogelijk in de vorm van een voucher. Een bedrag hierbij werd niet genoemd en dat stoorde de aanwezigen. “Welke oplossing bieden jullie als er nog 5.000 munten in omloop blijken te zijn? Of 10.000?”, werd gevraagd vanuit de zaal.

Als muntenbezitters niet akkoord gaan met de uiteindelijke oplossing, kunnen zij hun ingeleverde munten terugkrijgen en deze inleveren bij partycentrum De Raaf. Deze horecagelegenheid, die meedoet aan de Moesmunt maar die zegt niet mee te zijn genomen in het statement van de horeca om met de munt te stoppen, komt met een eigen oplossing. Zij bieden per twee Moesmunten een Raafmunt die het hele jaar geldig is.

'Abrupt einde Moesmunt Schaijk

2023 – Slopen Omroep Brabant

Het blijft een dingetje, het slopen van de carnavalswagens. Omroep Brabant was er dit jaar weer bij.

'Slopen carnavalswagens Schaijk

2023 – Gebrek aan bouwschuren in Moesland

Een gebrek aan bouwschuren in Moesland, tjsa we kunnen niet zeggen dat we niet gewaarschuwd waren. Al vele jaren op rij wordt het aanbod van bouwschuren minder. Dit heeft verschillende redenen, minder bouwschuren, het stoppen van agrariërs en het feit dat mensen geen ‘vreemd volk’ op de plak wil hebben. Feit is dat er al die jaren geen oplossing voor is gekomen.

Oldenzaal als voorbeeld
Deze site heeft op 19 oktober 2021 een heel stuk gewijd aan Oldenzaal, omdat de gemeente Oldenzaal daar wel voortvarend aan de slag gaat om het cultureel erfgoed te bewaren. Gelukkig voor het Moesland kwamen er verkiezingen aan en verschillende politieke partijen gaven aan dat ze dit zeer belangrijk vonden en het mee zouden nemen in hun verkiezingsprogramma. Want ja, er moeten toch zieltjes gewonnen worden. Nu, we zijn 2 jaar verder, is het aanbod alleen maar minder geworden. Dan sta je als politiek toch gewoon in je hemd. Veel schreeuwen en verrekte weinig wol.

Nishut Stichting Carnaval de Moeslanden
De nishut is niet meer. Deze is vanaf 2008 gestald geweest bij Peter Loeffen en werd vele jaren gedoogd door de gemeente. Logisch, want dan was hun probleem daarmee opgelost. De familie Loeffen heeft ruim van tevoren aangegeven dat zij graag wilden dat de nishut weg ging omdat ze uitbreidingsplannen hadden. Heel begrijpelijk en volkomen terecht. Dit houdt wel in dat ± 4 à 5 clubs geen bouwruimte meer hebben en dus op zoek moeten naar bouwruimte…die er niet is.

Waar is Stichting Carnaval de Moeslanden in dit alles? Ze zeggen dat ze er volop mee bezig zijn en dat er plannen zijn bij de oude gemeentewerf. Dat zal voor dit jaar niet meer lukken en of het daarna wel lukt? We gaan het zien, mijn vertrouwen in de politiek was al niet heel erg groot en is er door (wederom) loze beloften niet beter op geworden.

DTV Maashorst
Ook DTV Maashorst zag een gebrek aan bouwschuren en heeft er het volgende item van gemaakt:

Bouwclubs zeggen carnavalsoptocht Schaijk af door gebrek aan bouwschuren

Het gebrek aan goede plekken om te bouwen aan carnavalswagens voor de optocht in Schaijk begint zijn tol te eisen. Stichting de Moeslanden heeft al meegemaakt dat clubs niet meededen aan de optocht omdat ze geen eigen bouwplek hadden.

CV De Hedde Wellus uit Schaijk werd in september 2022 opgericht. Dankzij stichting de Moeslanden konden ze in hun eerste jaar gebruikmaken van een bouwschuur. “Het was een loods waarvan de bedoeling was dat die niet meer gebruikt zou worden. Uiteindelijk werd er gezegd dat we die één jaar mochten gebruiken,” vertelt Sjoerd Langendijk.

En dus begint de zoektocht voor de bouwclub weer opnieuw. Bij CV We Zen Der Ok Nog lukte het niet om in Schaijk een geschikte locatie te vinden. Daarom moest er worden uitgeweken naar Velp. “De meesten uit onze groep moeten vanuit Schaijk naar Velp fietsen. Dat is best een eindje. Het komt wel eens voor dat er in de groepsapp wordt gezegd dat het te ver fietsen is en dat ze een andere keer komen. Dat is jammer,” zegt Guus Sol.

Afzeggingen
Wouter Spijkers van stichting de Moeslanden herkent het probleem. Er zijn zelfs clubs die moesten afzeggen voor de optocht omdat ze niet konden bouwen. “Dat is helaas wel gebeurd. Daar balen wij enorm van. Zelf hebben we als stichting ook geen ruimte beschikbaar. Anders mochten de clubs natuurlijk bij ons bouwen.”

Spijkers heeft wel een verklaring voor het ruimtegebrek. “Boerenbedrijven hebben er niet graag vreemden op hun locatie werken. Daarnaast zijn er minder boeren.”

Oude gemeentewerf
Moeslanden probeert oplossingen te vinden. Voor de lange termijn hoopt de stichting een eigen plek te hebben. Ook op de korte termijn zijn er mogelijkheden. “We proberen de oude gemeentewerf geschikt te maken voor het bouwen van wagens. Daar zijn al vergevorderde gesprekken over met de gemeente. We verwachten dat het binnenkort rondkomt,” aldus Spijkers. Langendijk hoopt dat hij daar dan terecht kan met CV Hedde Welles.

'Tekort bouwschuren Schaijk

2023 -2024 – Schaijkse carnavalsvereniging bouwt 33 uur achter elkaar en verbreekt record uit 1989

In het oude gemeentewerf in Schaijk is donderdag en vrijdag door jongeren van carnavalsvereniging Hedde Welles hard gewerkt aan de carnavalswagen. Niet een paar uurtjes, maar anderhalve dag aan een stuk door, 33 uur om precies te zijn. Vrijdag laat in de middag kon er geproost worden; ze hebben het doel gehaald!

“Wij zijn hier bezig om 33 uur lang meters te maken”, zegt Juup van den Heuvel, een van de leden van de bouwclub die bovenop de wagen aan het werk is met gaas. Verder wordt er gelast, geplakt, gelijmd en nog veel meer. Dat de vereniging Hedde Welles 33 uur aan de wagen bouwde heeft niet alleen te maken met dat het een carnavalsgetal is.

Het idee voor de ‘bouwmarathon’ heeft ook te maken met een record van Gedurig Wispelturig uit 1989. Het lukte die club om 24 uur lang aan een stuk door aan de carnavalswagen te werken. “Wij dachten ‘daar moeten we ook iets mee doen!’. Daarom gaan wij nu een nieuw record neerzetten.”

Behalve een record vestigen is de bouwmarathon ook wel welkom. “We geven nu flink gas, want we hebben toch Kerstvakantie. Dat is ook wel nodig, vandaar ook de bouwmarathon dus”, zegt Tijn Spijkers, die donderdagochtend vooral bezig is met lassen.

De jongeren zijn ook ’s nachts doorgegaan met bouwen aan hun wagen. “In de nacht waren we hier met meerdere mensen”, zegt Van den Heuvel. “We gaan gewoon door, want we moeten de 33 uur wel halen. De carnavalsstichting controleert daar ook op.”

Er wordt dus doorgewerkt, maar is het wel verstandig om zo lang door te werken met gevaarlijke lasapparatuur of werken op een steiger? “Het is niet helemaal verstandig”, geeft Van den Heuvel toe. “Maar het is ook leuk. We doen geen domme dingen. We denken allemaal zelf na, maar we moeten een beetje plezier hebben toch?”

Vermoeidheid mijden
Spijkers vult aan: “We beginnen met het moeilijke werk, zodat we straks alleen nog maar plekwerk hebben. Zo proberen we de vermoeidheid een beetje te vermijden. Het is ook belangrijk om af en toe rust te pakken en met elkaar af te wisselen. Ikzelf heb wel vaker moe in de bouwschuur gestaan en dat ging altijd goed, maar het blijft een onzekerheidje.”

Spijkers hoopt dat het harde werk deze dagen de wagen mooier maakt. “Ik hoop dat we nu flinke stappen kunnen maken, zodat we straks tijd hebben om leuke details toe te voegen. Misschien kunnen we de wagen dan nog mooier maken.”

'33 Uur bouwen De Hedde Wellus

2023 -2024 Record carnavalswagen bouwen, 33 uur non-stop: ‘Wagen is nu veel eerder af’

De leden van carnavalsvereniging Da Hedde Wellus uit Schaijk hebben een enorme bouwmarathon erop zitten. 33 uur lang bouwden ze onafgebroken aan hun carnavalswagen voor komend jaar. Daarmee hebben ze een record uit 1989 van een andere Schaijkse carnavalsclub verbroken.

Vrijdagmiddag om vijf uur konden de bouwers hun kwasten en tangen eindelijk neerleggen. De meesten van hen waren al sinds donderdagochtend vroeg in de bouwkeet. “De bedoeling was dat iedereen er continu bij zou blijven, maar dat lukte niet. Dus we hebben er een soort estafette van gemaakt”, vertelt wagenbouwer Juup van den Heuvel.

Het oude record stond op 24 uur, maar Juup en de andere leden van de club wilden daar een schepje bovenop doen. Drie maal het carnavalsgetal 11 is 33 uur. Hij kan zijn ogen nog open houden, maar dat geldt niet voor iedereen.

“Iemand had al 26 uur in de bouwschuur gestaan en was in de tussentijd ook niet buiten geweest. Op een gegeven moment troffen we hem slapend op een stoel aan en hebben we hem maar naar huis gebracht”, lacht Juup. Naast hem moet Fleur Schakenraad zich letterlijk in allerlei in bochten wringen om papiermaché te kunnen aanbrengen. “Het is niet per se de makkelijkste positie, maar het begint gelukkig al op te schieten.”

Even verderop wordt een andere pop voor de carnavalswagen al beschilderd. “Ik ben hier gisteren twaalf uur geweest en begon vanmorgen alweer om half zeven”, vertelt Zoë van Dijk. Dat zijn heel veel uren bouwen, maar het is volgens haar goed te doen. “Gewoon bezig blijven, meezingen met een muziekje en een beetje ouwehoeren. Dan komt het goed.”

Ondertussen wordt iemand met luid gejoel ontvangen, wanneer hij binnenkomt met oliebollen. De laatste minuten gaan in, maar af is de carnavalswagen na deze marathon nog lang niet. “Dat zou mooi zijn”, zegt Juup. “Maar nee, we moeten nog wel even. Al zorgt deze recordpoging er wel voor dat mensen massaal komen opdagen en daardoor is de wagen straks eerder af.”

Ondanks het succes, lijkt het er niet op dat zo’n bouwmarathon een jaarlijkse traditie gaat worden in Schaijk. “Als we in tijdnood komen en we lopen achter is het een optie”, zegt Zoë. “Maar ik vind het ook wel lekker om tussendoor te kunnen slapen. Dus dit hoeft voor mij niet ieder jaar.”

'33 Uur bouwen Schaijk

2024 – Optocht Schaijk bij DTV Maashorst

DTV Maashorst heeft een verslag gemaakt van de optocht van Schaijk in 2024.

'Optocht Schaijk bij DTV Maashorst

2024 – Slopen wagens op Goapmerrege

Na de optocht wordt maanden werk gesloopt: ‘Bouwers willen dit niet zien’

Je bouwt, sjouwt, beunt, schildert, corrigeert, ploetert, lijmt, knipt, zaagt en schroeft wat af als je aan een carnavalswagen bouwt. Maandenlang keihard werken, in de avonduren en het weekend, om een kleurrijk en origineel bouwwerk op wielen met carnaval klaar te hebben. En dan zetten ze er in Schaijk, na twee uurtjes optocht, op carnavalsdinsdag gewoon snoeihard de schaar in.

“De echte bouwers willen hier niet bij zijn”, geeft voorzitter Maarten Hendriks toe. Te pijnlijk. Ze zien hun maandenlange werk, dat tijdens de optocht eindelijk bewonderd mocht worden, bewerkt worden met een sloopwagen. Dat is traditie namelijk, in Moesland (Schaijk). “Ja, dat is zonde. Maar het is ook een stukje afscheid.”
Jaarlijks slopen de carnavalsvierders hun zelfgebouwde wagens. “Het heeft met eer te maken”, legt de voorzitter uit. “Zo, dat was het en tot ziens.” Niks verkopen, niks hergebruiken. “Het is eer richting de clubs.”
Mark van Kreij, een van de bouwers in Moesland, is inmiddels wel aan het leed gewend. “Na veertien jaar is het gevoel wel bekend. Maar eerst dacht ik nog: wat zijn we aan het doen?”, grinnikt hij. “Het is gewoon traditie. En het voelt prima. Het is niet weg, het gevoel blijft.”

Een andere wagenbouwer ziet er juist de schoonheid wel van in. “Frustratie, het gaat er allemaal uit!”, zegt hij nuchter. Lekker afreageren op je wagen, dus. “Lekker met vrienden de frustratie eruit rammen en daarna gezellig opruimen”, gaat hij verder. Je zou er bijna zin in krijgen.
Ze zijn maandenlang, drie of vier keer per week, ’s avonds met de wagen bezig geweest. En in de weekenden op zondag. “Dan heb je één optocht, van twee uurtjes. Daarna breek je de hele boel weer af en begin je vanaf nul.”

'Slopen wgens Schaijk

2024 -Prins krijgt 500 confettiknallers op zich afgevuurd: ‘Megavet!’

Het was dinsdagavond voor de Moeslandse prins Djarek hét ultieme afscheidscadeau: 500 confettiknallers die tegelijkertijd afgingen. De prins, die sinds carnaval 2022 heerste over Schaijk, riep in zijn eerste jaar op om meer confetti te gebruiken. “Nou, dat heb ik geweten!”

“Je zag geen hand voor ogen”, zei prins Djarek van den Hoogen na de onofficiële recordpoging confettiknallen in Schaijk. “Het was echt megavet.” De vloer en het plafond van de feesttent zaten onder de confettisnippers. De 500 confettiknallers gingen dinsdagavond om 23.23 uur tegelijkertijd af. Kort daarvoor waren ze onder het feestende publiek in de tent uitgedeeld.

Dat massale confettiknallen begon vorig jaar als een grapje. “Ik ben een beetje ‘prins confetti’ hier in het dorp. Toen ik vorig jaar prins werd, heb ik geroepen dat er onder mijn heerschappij meer confetti moest komen. Dat heb ik vanavond geweten. Het was één grote zee van confetti. Je zag geen hand voor ogen”, zegt de prins.

Het was dinsdag de laatste dag van Djarek als heerser van zijn Moesland, want dit najaar wordt er een nieuwe prins gekozen. “Mooier dan dit kan het niet. Ik ben een heel trots prinske.”

Het idee voor het confettiknallen kwam van Schaijkenaar Akram Abdo Ali, die met zijn feestact Dansado & De Feestmeester traditiegetrouw het carnaval in zijn dorp afsloot. Ironisch genoeg werd hij vorig jaar slachtoffer van de confetti-oproep van de prins: midden in het dorp gleed hij uit over een enorme berg confetti en brak zijn been.

Toch vond Akram de confettiregen een perfect afscheidscadeau voor de prins: “Het is de allermooiste prins van de wereld. Het was prachtig, zoveel confetti samen. Maar eigenlijk zag ik er niet zo veel van, omdat het één grote zee van confetti was”, lacht hij.

Akram wilde er een wereldrecord confetti schieten van maken. Of dat is gelukt? “Sowieso een wereldrecord ‘meeste snippers in de lucht’, denk ik. En als het niet zo is, maakt het me eigenlijk ook niet zo veel uit. Het was machtig!”

Overigens is de confettiregen van dinsdag waarschijnlijk niet de laatste dit jaar. In september viert Schaijk het 66-jarig bestaan van het Moesland, met ook dan nog prins Djarek aan het roer.

'500 Confettiknallers Schaijk

2024 – Sloop wagens bij Jeugdjournaal van Zapp

Het landelijke tv-programma Jeugdjournaal bracht op dinsdag 14 februari aandacht aan het slopen van de wagens in het Moesland.

'Sloop wagens bij Jeugdjournaal

2024 – Optocht Schaijk bij Omroep Brabant

Omroep Brabant heeft een kort verslagje gemaakt van de optocht van Schaijk.

Optocht Schaijk bijOmroep Brabantk