Willemke de Moesnar

Kies uit de volgende perioden: 1960-1967 / 1968 - 1973 / 1973-1977 / 1978-1980 / 1981-1982 / 1982-1985

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk
Kee Keele uit het Kelestropersrijk (Annie Engbers, Reek) samen op de foto met Boerke Moes (Willem de Moesnar) uit het Moesland.

De volgende 8 foto's blijken uit het verhaal van Annie Engbers (Zie hieronder) bij elkaar te horen: naast een mooie herinnering dus ook een betere geschiedschrijving bereikt. Dank daarvoor ! Alle hulp is welkom; ik was er niet bij...

F-0017 > Annie Engbers en Wim Wijnakker

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk
Boer Moes uit Schaijk trouwt de toen 18 jaar jongere Kee Keele in een toneelstuk, opgevoerd door de twee lokale toneelverenigingen samen.

F-0122 > Annie Engbers en Wim Wijnakker

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk
Vroeger meer dan tegenwoordig, was er nogal wat kinnesinne tussen Reek en Schaijk, ook met de carnaval. Naar een idee van toneelvereniging Onderling Kunstgenot uit Reek (Frans van Duren, Antoon van de Hoogen) is er een voorstel gedaan om samen met Kunst Adelt een stuk op de planken te brengen, met als doen de onderlinge wat te verminderen. Het enthousiasme in Schaijk was niet meteen heel hoog: In ieder geval hebben Adriaan Veld en Wim Wijnakker uiteindelijk meegedaan aan het stuk.

Het stuk speelde dus in de tijd 1973, de flower power tijd. In het stuk trouwt Kee Keele (Annie Engbers) met Boer Moes (Wim Wijnakker), maar aan het eind van het stuk is Kee Keele, toch wel behoorlijk onder invloed van de verdovende middelen die in die tijd hoogtij vierden. Wim vraagt zich op het toneel af of hij er wel slim aan gedaan heeft om met deze flower power dame te trouwen...

Op de foto zie je hoe iedereen aan het eind van het stuk op het podium staat (Roos ook, als rechterhand van Wim als het gaat om teksten schrijven) en gezamenlijk wordt het slotlied gezongen, en de hele zaal deed mee. Zaal Albers op deze foto's waar het stuk als laatst werd uitgevoerd (Tijdens het vatte en Moete bal); hiervoor was het ook al in Reek gespeeld.

Het mooie van Wim was dat hij de mensen op een leuke manier kon vermaken en dat hij zijn 'slachtoffers' op een nette manier op de hak kon nemen. Ik herinner me nog hoe Wim bij ons langs kwam om te vragen welke Reekse mensen er goed bij zijn moppen zouden passen; zorgvuldig werd een en ander afgewogen om scherp en grappig, maar niet kwetsend voor de dag te komen. Naderhand moest dan ook nog vaak overlegd worden met Roos, die ook een groot deel van Wim's teksten voor haar rekening nam. Roos en Wim waren een mooie eenheid waar ik hele mooie herinneringen aan heb. [Annie Engbers, Reek]

F-0121 > Van links naar rechts: Roos Wijnakker-Brouwers, Wim Wijnakker, Annie Engbers, Dirk Bertels.

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk
Het slotlied, gezongen door Annie Engbers.

F-0021 > Van links naar rechts: Roos Wijnakker-Brouwers, Wim Wijnakker, Dirk Bertels, Annie Engbers.

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk + Zilveren Moestop
In 1973, na bovengenoemde toneelopvoering, ontvangt Willem de Moesnar uit handen van Prins Dirk den Uurste (Dirk Bertels) de zilveren Moestop (De hoogste onderscheiding in het Moesland) voor bewezen diensten. Zijn vrouw Roos staat bij hem op het podium.

F-0019 > Van links naar rechts: Roos Wijnakker-Brouwers, Wim Wijnakker, Dirk Bertels.

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk + Zilveren Moestop
Uit handen van Nico van den Bergh, namens de gemeente, ontvangt Roos een bos bloemen.

F-0020 > Op het podium van links naar rechts: Roos Wijnakker-Brouwers, Nico van den Bergh, Dirk Bertels. Moesmariekes (groep danseressen tussen de dansgarde en de huppelpupkes in) van links naar rechts: Nellie Potjes (?), ...

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk + Zilveren Moestop
Een woordje van Nico van den Bergh die namens de gemeente zijn dank uit spreekt aan Willem de Moesnar.

F-0022 > Op het podium van links naar rechts: Roos Wijnakker-Brouwers, Nico van den Bergh, Dirk Bertels. Dansmariekes van links naar rechts: Rian Potjes, Nellie Potjes, Carla van der Heijden, Betty Manders(?), Marja Post, Anne-Petra van Boekel.

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973 - Toneel Reek / Schaijk + Zilveren Moestop
Willem de Moesnar bedankt het publiek

F-0023 > Van links naar rechts: Roos Wijnakker-Brouwers, Wim Wijnakker en Dirk Bertels.

Willemke de Moesnar

Knipsel 1973 over ontvangen zilveren moestop
Een stukje van een stuk over het ontvangen van de zilveren Moestop.

K-0011 >

Willemke de Moesnar

Optocht 1973
Ook toen al volle straten voor de Moeslandse optocht.

F-0024 >

Willemke de Moesnar

Carnaval 1973
De optocht trekt door de Pastoor van Winkelstraat, langs het huis van Wim en Roos. Willem de Moesnar is mooi te zien links op de prinsenwagen.

F-0025 > Van links naar rechts: Wim Wijnakker, Theo Welbers.

Willemke de Moesnar

Optocht 1974
Een kleurenfoto van de prinsenwagen met de twee vuren !!! Een mooie ouderwetse bus staat langs de route, met daarin de bewoners van de Nieuwe Hoeven kijkend naar de optocht. Willem de Moesnar verhuist langzaam van boven op de wagen naar beneden, waar hij meer contact heeft met het publiek.

F-0084 >

Optocht 1975
De man die het meest gefilmd heeft rond deze tijd is Dokter Langendijk. In het archief van 'de stichting' zitten vele uren materiaal van vroeger. Hier een filmpje van de prinsenwagen in de grote Moeslandse optocht. Zijn zoon is Prins in 1975 en 1976. Wim staat voorop de wagen te zwaaien naar zijn eigen huis, van waaruit menig optocht is gefilmd. (0:29 min)

V-0010 > o.a. in beeld: Wim Wijnakker, Eric Langendijk

Willemke de Moesnar

Bijdrage carnavalskrant 1975
...

K-0004

Willemke de Moesnar

Carnaval 1975
Een foto met uitgestoken tong, vele zullen nog volgen...

F-0026 > Van links naar rechts: Prinses Anneke Langendijk, Wim Wijnakker en Ed Post

Willemke de Moesnar

Carnaval 1975
Nieuwe leden van de raad van 11 worden welkom geheten: Rini van Dorst, Jan Jilessen en Cor Albers versterken het team. Wim heet ze alvast welkom.

F-0027 > Van links naar rechts: Rini van Dorst, Marja van Dorst, Jan Jilesen, ..., Jan Geurts van Kessel, Mari van der Heijden, Miet Albers, Cor Albers, Eric Langendijk en Wim Wijnakker.

Willemke de Moesnar

11-11-bal 1975

Moppe tappe! Op alle aovende en bè alderhande gelegenigheej moes Willem de Moesnar alt moppe tappe, staonde op ’t biljart of op ’t tenieël vûr de Hofkepèl. Soms wier ’t dan efkes stil en moes ie efkes naodenke, ondertusse de gekste grimasse mi z’n narreke uithaolend. “t Waar dan dûk iemus van de Hofkepèl, mèstal Ger van Gaol, die ‘m wèr op gang hielp dûr aachter zunne rug vûr te zegge: “Wim, dië van die platte kiep!” [ Frans van Boekel, Schaijk ]

F-0028 > Van links naar rechts: Gerrie van Gaal, Jo Manders, Eric Langendijk, Mari van der Heijden, Jan Schermer, Jas van Dorst en Wim Wijnakker.

Willemke de Moesnar

11-11-bal 1975

Tijdens dit 11-11-bal nam Theo welbers na 11 jaar afscheid van Stichting Carnaval de Moeslanden. Hij was Prins, Grootvorst en President.

F-0113 > Van links naar rechts: Wim Wijnakker, Martha Welbers, Theo Welbers, Eric Langendijk en Ed Post.

Willemke de Moesnar

11-11-bal 1975

Wim en Theo konden het altijd goed samen vinden bij de carnaval en WIm was dan ook een beetje verdrieting toen Theo afscheid nam. Dit is ook nogte zien op de foto. [Martha Welbers, Reek]

F-0114 > Van links naar rechts: Theo Welbers, Martha Welbers en Wim Wijnakker.

Willemke de Moesnar

11-11-bal 1975
Een staatsiefoto van de prins met gevolg.

F-0029 > Van links naar rechts bovenste rij: Jan Franken, Rien Weijts, Adriaan Veld, Tini van den Bogaard, Rini van Dorst. Op de onderste rij: Cor Albers, Jan Geurts van Kessel, Ed Post, Eric Langendijk, Mari van der Heijden, Harry de Groot, Jan Jilessen. Voorop Wim Wijnakker.

Willemke de Moesnar

11-11-bal 1975
Dezelfde groep, maar nu met 9 Dansmariekes erbij...

F-0030 > De Dansmariekes van links naar rechts: ..., Patricia van der Heijden, ..., Marleen de Louw, Helmi Gerrits, Trudy Geurts, Betty Geurts, Lia van Boekel, Carla van der Heijden.

Willemke de Moesnar

Optocht 1976
Op die prachtige prinsenwagen met echt vuur trekt Prins Driek door de Moeslandse straten. Wim zit mooi voorop de wagen.

Hier een klein woordje van mij (Maarten Peeters), wat ik weet en wat ik heb meegemaakt van Willem Wijnakker of beter bekend als Willemke de Moesnar.

In 1976 ben ik bij de Raad van elf gekomen waar ik Wim goed heb leren kennen, van te voren kende ik hem ook al. Hij kwam vaak bij Pietje Wingens (ook bekend als Pietje de Kapper) in de salon waar ik werkte. Wim kwam regelmatig en Wim en Piet waren ook vrienden.

Als Wim binnenkwam was het meteen flink lachen en geinen en vertelde hij altijd de leukste moppen. Elke woensdagavond was het steenvast zwemmen in den Bosch met vier man: Wim, Piet, Jan Vos en Bertje Wingens. Maar van zwemmen kwam nooit veel terecht. Op het laatst maakten ze de zwembroeken nat zodat de vrouwen thuis de chloor van het zwemwater roken,
daarna namen ze nog snel een douche zodat de handdoeken ook nat waren. En de rest van de avond dronken ze pilsjes en gingen ze biljarten. Wim was hier ook de aanjager.

In mijn tijd bij de Raad heb ik gemerkt dat Wim altijd zijn grappen klaar heeft zonder dat hij er over na hoefde te denken. Als de sfeer even wat minder werd stond hij op en ging hij een verhaal vertellen. Zo heeft hij ook een keer een verhaal verteld over het woord Treffen. Hij kon daar dan over blijven praten of beter gezegd, lullen! Iedereen lag altijd dubbel van het lachen als hij weer een grap maakte zodat de stemming er weer goed inzat bij iedereen.

Hij had ook een gezegde voor zijn lieve vrouw Roos, het ging zo:
Wie weet waar Wim Wijnakkers wijf woont?
Wim Wijnakkers wijf woont wonderbaarlijk wijt weg.
Wie weet wat Wim Wijnakkers wijf weeft?
Wim Wijnakkers wijf weeft witte wolle warme winter wanten.

Wij als moeslanders hadden het maar getroffen dat wij Willem de Moesnar troffen in zijn goede doen, niet iedere plaats treft dat! Groeten Maarten [Maarten Peeters, Schaijk]

F-0031 >

Willemke de Moesnar

Optocht 1977
De Moesnar en de Adjudant hebben hun eigen plekje gekregen voor op de prinsenwagen. Apart: de bestuurder zit ergens halverwege (met boerenkiel en rode zakdoek)

F-0085 > Met o.a. Wim Wijnakker, Mari van der Heijden en Nico van den Bergh

Willemke de Moesnar

Dweilen / Zwabberen 1977
Technisch gezien een wat mindere foto, maar toch een mooie. Zeldzaam met die narrekap op...

F-0032 > Wim Wijnakker en Lia van Boekel.

Moestour 1977
De familie Wijnakker maakt zich klaar voor de Moestour. Een deel lid van ut Kôs Kôier en een deel lid van De Oelewappers. Ook nog wat kleinkinderen in beeld en als laatste vertrekken Roos en Wim. De moestoer was altijd leuk: fiets versieren en speciale fietsen regelen. Halverwege was er voor iedereen een appel... Uit het archief van Ton Griffioen. (1:02 min) [Bas Griffioen]

V-0003 > o.a. in beeld: Wim Wijnakker, Roos Wijnakker-Brouwers, hun kinderen Maria, Willie, Gerrie, Jet, Jozien en Willemke (sommigen met partner) en hun oudste 4 kleinkinderen: Bas, Willem, Roos en Aukje.

Willemke de Moesnar

11-11-bal 1977
Een toespraak voor de nieuwe prins Nico den Uurste

F-0033 > Van links naar rechts: Nico van den Bergh, Annie van den Bergh, Wim Wijnakker, Mari van der Heijden, Maarten Peeters en Ed Post.

Kies uit de volgende perioden: 1960-1967 / 1968 - 1973 / 1973-1977 / 1978-1980 / 1981-1982 / 1982-1985