Uitgelicht; Vur Sles

Vur Sles

Wanneer opgericht Op de 40-jarige bruiloft van Petra en Harrie den Brok in 1980.
We zijn begonnen als “Vur ut Urst”, “Vur ut Twed” en “Vur ut Dord” en in het vierde jaar zijn we overgeschakeld naar de vaste naam “Vur Sles”
Aantal leden In principe de hele “Stroat”= de Pastoor van Winkelstraat. Vur Sles is een onderdeel van de buurtschap “de Stroat”. Aantal deelnemers in de optocht was afhankelijk van het idee. De laatste jaren doen in de optocht alleen nog, buiten de prijzen om, Frans Albers en Toon Derks mee.
Clubkleuren Zwart met Oranje
Wagen of loopgroep Altijd een loopgroep; van wagens bouwen hebben we geen verstand, dat laten we aan anderen over
Waarom Wij zijn (waren) gespecialiseerd in het maken van superlichte constructies, waar je hooguit twee versleten schouders, wekenlange rugpijn en blaren op de voeten aan overhield. In een loopgroep kun je binnen één thema heel veel ideetjes kwijt, zodat iedereen binnen de loopgroep toch een individueel is. Da’s moeilijk te beoordelen, zegt de jury dan, maar daar hadden wij lak aan.
Aantal wagens/deelname’s 23 Keer hebben we zelf genoten van het meedoen en het publiek laten genieten.
Hoogst bereikte positie De 1ste plaats is ons meerdere keren gegund. We zijn begonnen met 3 x 1ste te worden, daarna kwam het minder frequent voor.
Laagst bereikte positie Dat zijn we toch echt vergeten; zal wel 6de of 7de geweest zijn. Hoewel een 1ste plaats belangrijk is voor de groep (soms werd er doelbewust naar toe gewerkt en soms krijg je de beker onverwacht), is meedoen met plezier toch het belangrijkste.
Wat vinden jullie zelf het mooiste project Dat zijn er verschillende en om verschillende redenen:
* Vur ut Dord wilde persé de 1ste prijs halen met de “Keerzijde van de Medaille”, want de wisselbeker stond al 2 jaar bij Pieta den Brok op de schouw. Zij was ondertussen overleden en de beker moest daar blijven staan.
* De eerste maal als Vur Sles, want toen was er een echte buurtschap “De Stroat” ontstaan
* Het prinsjaar van Nico Brands, waar wij de marionetten brachten die kwamen solliciteren naar het prinsschap. Iedereen van Vur Sles had zijn eigen marionet gemaakt, geweldig: 1ste prijs en Originaliteitsprijs
Is de jurering goed geregeld Altijd goed of nooit goed. Het is maar wat je ervan verwacht. In het Moesland is, denk ik, weinig anders te realiseren, want actieve carnavalsmensen zitten in de optocht.
Doelstellingen Een grote loopgroep is van Vur Sles niet meer te verwachten. Maar we willen met een paar mensen de naam nog steeds op een ludieke manier laten zien in de optocht.
Meest actieve lid Door de jaren heen waren Joop Hartman en Toon Derks de trekkers van de kar door ideeën te visualiseren (techniek en uiterlijk) en het voortouw nemen bij het bouwen
Bouwadres Bij Joop en Toon thuis in de kamer, achterbouw of schuur en in het clubhuis “Het Honk” waar naamachines opgesteld stonden en waar gezamenlijk kleinere attributen gemaakt werden.
Hoeveel kratten bier worden er genuttigd tijdens het bouwen In 23 jaar bouwen is nooit één druppel alchol gedronken. Gezelligheid met koffie en thee en een hard koekje om te soppen was voor ons genoeg
Wie gaat er over de pakken Dat doen we tijdens de carnaval. Ieder bepaalt voor zichzelf hoe lang en waar.
Om de hoeveel jaar nieuwe pakken Moet dat?
Nemen jullie veel dingen over van andere clubs Materiaal is overal te koop en ideeën hebben we zelf genoeg
Wie regelt de muziek Dat doen we voortaan zelf met “De Stroatklinkers”, de muziekgroep van buurtvereniging “De Stroat”, die bestaat uit veelal oud leden van “Vur Sles”
Wordt er tijdens de optocht minder gedronken i.v.m. jurering Als de jury nou eens dronk, dan konden ze alles wat minder nuchter beoordelen
Hoe lang wordt er gewerkt aan het project Was afhankelijk van het idee. Tussen Kerst en Nieuwjaar was de eerste vergadering. Nu lopen we nog met 2 man, Frans Albers en Toon Derks: het idee wordt op optochtmaandag om ± 10.30 uur d.m.v. brainstorming geboren. Onze “wagen” wordt uit de schuur gehaald, de tekst uitgeprint en opgeplakt en klaar is Frans en Toon.
Hoe wordt een idee uitgewerkt Voorheen door visualisering met technische en creatieve tekeningen.
Nu: snel, snel, want dadelijk begint de optocht.
Hoe ontstaat een idee Ergens binnenin ons hoofd
Wie zijn de vormers Waren Joop en Toon, nu n.v.t.!!!
Wie schilderen de koppen De grimeurs
Mooiste beweging ooit Stormmaandag, toen ik de optocht alleen gelopen heb.
Wat is er zo mooi aan de optocht Ga maar eens kijken!
Hoe laat wordt er Moesmaandag begonnen met het opbouwen Na het voeren van de kalveren
Komt dan iedereen Natuurlijk: de laatste jaren zijn we er alletwee en mooi op tijd
Is altijd alles op tijd klaar Voor de optocht wel
Wie mag dit jaar de eerste prijs pakken De beste
Droom Dat ik niet meer wakker wordt net voor het hoogtepunt van de droom
Eigen website Nee, hooguit Vur Sles
Zo ja, wat is het adres @@@@@@@@
Opmerkingen Er wordt te hard gereden in de Pastoor van Winkelstraat
Aan wie geven jullie de pen door C.I. Remi

Deel dit met anderen