Carnavalsoptocht Schaijk – 2002

2002 Is niet alleen het jaar dat er een Koninklijke bruiloft was, maar ook het 1e regeerjaar van Prins Arnold I. In de persoon van Arnold Appelhof heeft het Moesland weer een echte Durdouwer als prins. Maar 2002 is ook het jaar waarin het feest van 44 jaar Moeslands carnaval wordt voorbereid.

Maar allereerst moet er natuurlijk carnaval gevierd worden. Dat begint altijd al op vrijdag met een bezoek aan de beide basisscholen, De Regenboog en Den Omgang. Sinds enkele jaren wordt dit gebeuren, indien maar enigszins mogelijk, bezocht door Prins met klein gevolg. De ochtend begint altijd op basisschool de Regenboog, waar de hogere en lagere groepen ieder hun eigen feestje bouwen. Op een bepaald moment trekt een lange sliert leerlingen door en om de school. Rond het middaguur wordt er natuurlijk moes met worst gegeten. Daarna gaat het gezelschap door naar Den Omgang, alwaar op dat moment een heuse prins en prinses carnaval worden gekroond. Nadien trekt er een bont gekleurde optocht, begeleid door muzikanten van diverse orkesten, door de wijken om de school, met prins en prinses voorop.

44 Jaar carnaval. Toendertijd hadden deze mensen er helemaal geen benul van wat ze allemaal teweeg zouden brengen. Maar carnavalsclub De Moesstempels bestaat nog steeds en iedere carnaval kun je ze her en der tegenkomen. Bij de Erewijn zijn zij ook altijd speciale gast. Ter ere van hun jubileum, en natuurlijk ook dat van carnavalsclub De Narrekap die ook 44 jaar bestonden, werden er in het Boeremoesplein twee gedenkstenen geplaatst.

Het waren niet de eerste stenen die er kwamen te liggen, maar wel de enige met daarop de geschiedenis van 44 jaar Moesland. Het ligt dan ook nadrukkelijk in de bedoeling om van dit plein een soort van “Walk of fame” te maken. Alle Moeslandse clubs die 22 jaar of langer bestaan, worden hierin middels zo’n steen vereeuwigd. Het initiatief kwam van carnavalsclub Halverwege en mag ook nu al tot een Moeslandse traditie worden gerekend. Zelfs over 67 jaar, bij het 111 jaar feest, zullen we nog steeds weten wie er toentertijd, in 1958 mee begonnen zijn.

De vierenveertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Moi Gekloi
Winnaar bij de grote loopgroepen: Schuimkragen
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Hog Hei en Zij
Winnaar bij de individuelen: Theo Loeffen

Bijzonderheden:
Moi Gekloi pakt de eerste prijs in een winderige en zeer natte optocht. Veel regen en windstoten. Vele clubs ondervinden hinder van het weer. Bij Wurrum?Durrum!, Maf Mar Moi en Klore Kwats breekt het een en ander af. Gelukkig zonder persoonlijke ongevallen.

Verschillende clubs vinden het raar, dat clubs, die de optocht niet uitlopen toch mee worden genomen in de jurering. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Foto’s: Martien en Carlo Siebers

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 2002 kun je hier terug vinden.

Grote loopgroepen

1. Schuimkragen

2. Loltrappers

 

3. ’t Moes Nie Moete

 
 

4. ’t Kos Kojer

 

5. Dorstvlegels

 

6. Duternietoe

 

7. Ut Wier Tijd

 
 

8. Krek Wa We Won

 
 

9. Lo Mar Toete

 
 

10. Halverwege

 
 

11. ’t Gut Zo As ’t Gut

 
 

12. Auwzum

 
 

13. Knap Lelluk

 
 

14. Gedurig Wispelturig

 
 

Deel dit met anderen