Carnavalsoptocht Schaijk – 2001

Niet alleen maar omdat het Prins Peter I al 2 jaar goed bevallen is, maar ook vooruitziend naar de viering van 44 jaar, mag Prins Peter I nog een derde jaar aanblijven. Dus het “Goeienavond stelletje deugnieten” klonk nog een jaar langer door het Moesland.

En datzelfde Moesland is sinds enkele jaren weer een traditie rijker. Alle bewoners die langs het parcours van de optocht, en zelfs een stukje daarbuiten, wonen krijgen het verzoek om hun woning zo mooi mogelijk uit te dossen. Een ter zake deskundige jury gaat alle creaties bekijken en kent een 1e, 2e en 3e prijs toe. De uitreiking van deze prijzen voor het ‘Schonste raom’ vindt plaats tijdens de Goapmerrege op het Boeremoesplein in Schaijk. En de belangstelling voor deelname wordt steeds groter. En wat nog leuker is, het kleedt de Moeslandse optocht nog beter aan. Niet alleen wat er langs trekt mag gezien worden, maar eigenlijk moet men eens de route voor of nadien lopen. Dus we hebben er eigenlijk nog een 3e optocht bij.

Ieder jaar organiseert een klein clubje binnen de Bond van Ouderen een carnavalsavond voor hun doelgroep. En daar komt Jeugdcarnaval in volle bezetting optreden om zo de ouderen te bedanken voor de financiële bijdrage die ze elk jaar krijgen. Maar natuurlijk vinden de opa’s en oma’s het maar wat leuk om hun kleinkinderen daarbij te kunnen aanwijzen. Wat later komt dan de ‘grote carnaval’ om ook voor deze mensen eventjes een stukje carnaval te brengen met een artiest en muziek van de Hofkapel.

Maar nog veel leuker is het moment waarop bekend gemaakt wordt wie dat jaar de Eremoeszak of Eremoeszakkin zal zijn. Deze eer valt één of meerdere personen te beurt die zich bovenmatig verdienstelijk hebben gemaakt voor de KBO. Dat kan op allerlei fronten , dus zeker niet alleen maar als bestuurslid. Nee, Jan met de pet (of Mien met hoofddoekje) komt net zo goed in aanmerking.

Als eerbetoon mag deze Moeszak(kin) voortaan getooid gaan met een steek, en die dragen ze dan ook met trots. Maar bovenal hebben alle ouderen weer een gezellige avond gehad waarbij ze carnaval vieren mi zun alle!

De drieenveertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Moi Gekloi
Winnaar bij de grote loopgroepen: Duternietoe
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Twieje Olling
Winnaar bij de individuelen: Jan Vos

Bijzonderheden:
Prachtig weer, prachtige wagens en met een absolute uitschieter; Moi Gekloi. Zij hebben, volgens velen, de mooiste wagen ooit gemaakt. Of dat zo is moet je zelf maar bekijken.

Foto’s: Martien en Carlo Siebers

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 2001 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Moi Gekloi

 
 

2. Nie Gering

 
 

3. Zot Gefrot

 
 

4. Zo Gut Ut

 

5. Vur Mekoar

 

6. Klore Kwats

7. Olling Doll

 

8. Wennig Kans

 

9. Ontiegluk Ontzagluk

 

10. Petosiestampers

 

11. Ut Lupt

 

12. Ok Noch Ok

 

13. Gedurig Wispelturig

 

14. Gruts Grei

 

15. Bekek Ut Mar

 
 

16. Lo Mar Toete

 

17. Ut Wurd Wa

 

18. Durdouwers

 

19. Roar Mar Woar

 

20. Wanne Wauwel

 
 

21. Ge Kunt Me Wa

 
 

22. Wurrum?Durrum!

 

Deel dit met anderen