Carnavalsoptocht Schaijk – 2000

Een millenniumwisseling blijkt voor regerend Prins Peter I geen gevolgen te hebben. Het eerste jaar van deze gloednieuwe eeuw mag hij over het Moesland blijven regeren. En terugblikkend op de vorige eeuw, valt meteen een duidelijk verschil op. In vroeger jaren was er zeer veel rivaliteit tussen carnaval vierend Moesland en carnaval vierend Kelerijk. Over en weer werden soms zelfs harde uitspraken gedaan en het leek wel of men elkaar alleen maar zwart kon maken.

Maar gelukkig is dat al weer vele jaren geleden en anno 2000 is het zelfs niet vreemd meer als de leden van beide carnavalsstichtingen gezamenlijk op de foto gaan. Er is wederzijds zelfs veel bewondering voor elkaar.

De laatste jaren bezocht men elkaars pronkzittingen (indien mogelijk) en werd er een vergadering belegd tijdens en na het gezamenlijk optreden in Nieuw Heijtmorgen. ook bij het KeeMoesbal wordt het begroeten steeds langduriger en luidruchtiger. Zo erg zelfs dat er speciaal een kwartier ingepland wordt tussen de optredens van beiden, maar dat KeleMoes kwartiertje is vaak nog te kort. Zelfs op de Goapmerrege is Prins en Gevolg uit het Kelerijk vaak te vinden.

Waar kosten zijn moet natuurlijk ook een inkomstenbron zijn. Een van de belangrijkste inkomstenbronnen, vooral om de kosten van het Jeugdcarnaval te dekken, is het Moeslands Festival oftewel de braderie. Al ver van tevoren worden acties ingezet om standhouders te laten intekenen, wordt een thema gekozen, worden artiesten vastgelegd en wordt de vergunning aangevraagd.

Enerzijds zijn natuurlijk de inkomsten, waarvan ook nog een deel naar een goed doel gaat, van belang, maar het publiek moet natuurlijk ook zijn vermaak hebben. Daar wordt eigenlijk voor alle leeftijdscategorieën wel in voorzien. Van clowns en springkussens voor de jeugd via keiharde housemuziek in en om de tent van Rockefeller tot het liedjesfestival op de zaterdagavond in de feesttent. Tel daar ook nog eens alle dansoptredens op de diverse podia bij op en natuurlijk al wat er nog eens door diverse Schaijkse verenigingen wordt gepresenteerd, dan heb je een bonte mengeling waar iedereen wel wat van zijn gading in kan vinden. Maar natuurlijk kun je ook gewoon een terrasje pikken en mensen kijken.

De tweeenveertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Nie Gering
Winnaar bij de grote loopgroepen: Loltrappers
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Hog Hij & Zij
Winnaar bij de individuelen: Jan Vos

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 2000 kun je hier terug vinden.

Grote loopgroepen

1. Loltrappers

 
 

2. Duk ‘r Be

 
 

3. ’t Moes Nie Moete

 
 

4. Novenant

 
 

5. ’t Kos Kojer

 
 

6. Dorstvlegels

 
 

7. Ut Wier Tijd

 
 

8. Krek Wa We Won

 
 

9. Schuimkragen

10. Nie Te Houwe

 
 

11. Knap Lelluk

 
 

Deel dit met anderen