Carnavalsoptocht Schaijk – 1997

Na Toon II, Nico II, Has II en Jan II volgt er weer “unnen twedde” zo luidt één van de aanwijzingen over de nieuwe heerser over het Moesland. En het blijkt dan ook een Prins Hendrik II te zijn in de persoon van Henk Schulte. Voormalig lid van de Raad van 11 en nog bekender als huisarts in Schaijk.

Tsja en als je tot de bekende personen van het Moesland mag worden gerekend, dan loop je heel veel kans om nogal eens genoemd te worden in de ton op Moeslands pronkzittingen. Vanuit die ton worden allerlei zaken die met de persoon of zijn publieke functie te maken hebben, op een carnavaleske manier op de hak genomen. Maar ook de vulling van de ton is ieder jaar weer een verrassing. Want als je daar staat, voor zo’n volle zaal, en je mag je, al dan niet veelvoudig geoefende, buut ten gehore brengen, dan is het zaak je koppie er bij te houden. Maar, zoals een goed buutreedner betaamd, als je een kwartier toegemeten krijt door de commissie pronkzitting, dan ben je met een half uur wel klaar.

Maar er gebeuren wel vaker onverwachte dingen op een pronkzitting. En dat ligt niet altijd aan het publiek of aan de artiesten. Nee, als een Prins der Moeslanden zich in een optreden gaat mengen, dan gaat een volle zaal uit zijn dak. Een voorbeeld hiervan vormde Prins Hendrik II, die met “maffia”-zonnebril en voor deze keer zijn steek recht op zijn hoofd (echt uitzonderlijk) mee ging dansen met een optreden van dansgroep Karin Aarts. En daarbij viel hij niet eens echt uit de toon, tenminste niet wat conditie en souplesse betreft.

Nadien, nadat ook hij als prins zijn tweede ambtstermijn er op had zitten, mocht hij bij zijn afstallatie (het omgekeerde van installatie) nog eens mee dansen. Misschien moeten we in de toekomst rekening houden met dansgroep Karin Aarts. Maar uiteindelijk koos hij er voor om terug te keren in de Raad van 11. Maar niet alleen dansgroep Karin Aarts danst er de stukken vanaf op het Moeslands podium. Ook de Dansgarde en de Huppelpupkes kunnen er wat van. En dan is te zien dat ze veel oppikken van hun grote voorbeeld.

De negenendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Klore Kwats
Winnaar bij de grote loopgroepen: Ut Wier Tijd
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Gezin Jan Steen
Winnaar bij de individuelen: Jo Jacobs

Bijzonderheden:
Klore Kwats pakt voor het eerst in hun bestaan de eerste prijs.
En terecht; schitterende constructie om de oudjes over de hekken te hijsen en een schitterende beweging bij de pauw die heel mooi zijn veren liet zien.

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1997 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Klore Kwats

2. Moi Gekloi

 
 

3. Nie Gering

 
 

4. Wennig Kans

 
 

5. Gruts Grei

 
 

6. Ut Lupt

 
 

7. Olling Doll

 
 

8. Zo Gut Ut

 
 

9. Asjemenou

 
 

10. Gedurig Wispelturig

11. Lochte Klocht

 
 

12. Petosiestampers

 
 

13. Zot Gefrot

 
 

14. Wanne Wauwel

 
 

15. Bekek Ut Mar

 
 

16. Ok Noch Ok

 

17. Durdouwers

 

18. Lo Mar Toete

 
 

Deel dit met anderen