Carnavalsoptocht Schaijk – 1996

“Schik da hedde mi Prins Jan d’n Twedde” en dat bleef ook dit jaar zo. Prins Jan II bracht met zijn aanstekelijke lach heel het Moesland weer in carnavalsstemming. Maar die lach klonk ook in het Kelerijk door. Samen met de heerser van het Kelerijk werd, zoals tot voor enkele jaren, een bezoek gebracht aan de ouderen in Nieuw Heijtmorgen. Op een zondagmiddag voor carnaval maakten beide prinsen met hun gevolg hun opwachting in de tot feestzaal omgetoverde recreatiezaal. Maar wie mag er dan het eerst het woord voeren. Elk jaar moest dat opnieuw worden uitgemaakt middels een kleine weddenschap, ballon stuk blazen, liedje zingen e.d.. Maar ook kregen de bewoners van Nieuw Heijtmorgen elk jaar weer iets aangeboden vanuit het Kelerijk en het Moesland. Ook Prins Jan II kwam natuurlijk niet met lege handen en bracht een enorme mand met fruit en ander lekkers mee, zodat het wel duidelijk is waarom ouderen eigenlijk niet uit Reek weg wilden.

Tsja, die beker. De eerste prijs bij de wagens haal je in het Moesland niet zomaar, daar moet je heel veel voor doen. Dan moet het echt af zijn, maar dan ook tot in de puntjes. En dan heeft de club die beker en die gaat dan overal mee naar toe. ’s Avonds mee uit eten, dan nog naar de Postduif en dinsdagmorgen weer mee naar de Goapmerrege. Letterlijk overal, zelfs mee naar bed! Of niet Johnnie 😉

Maar van de wisselbekers die het podium verlaten zien we er het volgende jaar maar weinig terug. Meestal hebben ze het carnavalsgeweld niet heelhuids doorstaan en je kunt het natuurlijk niet maken om een gedeukt of incompleet exemplaar door te geven (of nogmaals zelf te winnen). Maar ieder jaar weer komt er een puntgaaf exemplaar terug en voorzien van alle plaatjes van vorige winnaars en natuurlijk van hen zelf. Zo zijn de winnende clubs dan ook weer vereeuwigd en kan de strijd opnieuw losbarsten. Want het is maar een beker en de eer nemen ze je niet meer af.

De achtendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Gedurig Wispelturig
Winnaar bij de grote loopgroepen: ’t Kos Kojer
Winnaar bij de kleine loopgroepen: En Wa Dan Noch
Winnaar bij de individuelen: Jan Vos

Bijzonderheden:
Gedurig Wispelturig pakte de eerste prijs. Dit werd niet door iedereen gewaardeerd, ook door de meeste leden van Gedurig Wispelturig niet. Tijdens de prijsuitreiking werd er volop met bier gegooid naar het podium.
Gedurig Wispelturig reikte de eerste prijs uit aan Bekek Ut Mar. Een dwaling van de jury zullen we maar zeggen.

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1996 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Gedurig Wispelturig

 

2. Nie Gering

 
 

3. Moi Gekloi

 
 

4. Klore Kwats

 

5. Wennig Kans

 
 

6. Asjemenou

 
 

7. Zo Gut Ut

 
 

8. Gruts Grei

 
 

9. Bekek Ut Mar

 
 

10. Durdouwers

 
 

11. Petosiestampers

 
 

12. Lo Mar Toete

 
 

13. Lochte Klocht

 
 

14. Ok Noch Ok

 
 

15. Ut Lupt

 
 

16. Olling Doll

 
 

17. Schuimkragen

18. Wanne Wauwel

 
 

19. Efkes Anders

 
 

20. Vul Geleuter

 
 

21. Zot Gefrot

 
 

22. Mafkomaf

 
 

Deel dit met anderen