Carnavalsoptocht Schaijk – 1995

Met zijn motto voor carnaval 1995; “Schik vur Jan en alleman” beschrijft kersverse Prins Jan II, Jan Geurts van Kessel, precies het Moeslands carnavalsgevoel. Moesland, dat zijn we mi zun alle. Maar Prins Jan draait dan ook al heel wat jaartjes mee binnen het carnavalsgebeuren.

Een groep die vanaf het 1e jaar al meedraait, al zijn er natuurlijk wel wisselende bezettingen geweest, is onze eigen hofkapel. Ook wel de Boeremoeskapel geheten. Dat zijn stuk voor stuk rasmuzikanten die niet snel voor een gat te vangen zijn. Op de zondagavond vonden er nogal eens weddenschappen plaats tussen de Raad en de hofkapel. Dan werd er gewed dat de Hofkapel er niet in zou slagen om onder bijzondere omstandigheden een duidelijk verstaanbaar stukje muziek te spelen. Bijvoorbeeld als alle muzikanten met hun instrumenten in de toiletruimte worden geperst, of achteruit marcherend, of in een kring gaan staan en alle instrumenten 2 personen doordraaiend, of met zijn allen liggend op hun rug en opgestapeld, of met beide handen met een tie-rip samengebonden. Maar elke keer won de Hofkapel de weddenschap, want zelfs met hun handen samengebonden lukt het hun nog om schuiftrombone te spelen. Dan houd je het schuifgedeelte toch met je tenen vast!

Diezelfde Hofkapel heeft er in Reek tijdens het KeeMoesbal altijd een gastdirigent bij. En die houd ze dan strak onder de duim. Op dat KeeMoesbal is het altijd feest. Carnaval loopt al weer op zijn eind en wat geeft dan meer voldoening dan om juist die groep mensen die daar verzameld zijn ook een leuke carnavalsmiddag te bezorgen. een dankbaarder publiek is er niet en doordat vanuit het publiek optredens worden verzorgd middels zang en/of muziek, is de betrokkenheid zeer groot. Het organiserend comité doet dan ook nooit tevergeefs een beroep op Kelestropers en Moeszakken om hun feest te verrijken. En dat erop zo’n middag menig polonaise wordt gedaan spreekt voor zich. En dan hoeft niemand achter te blijven. Met of zonder rolstoel, iedereen kan mee in de rondte. Als afsluiting wordt dan nog een koffietafel verzorgd door de organisatie en daarmee eindigt ook voor vele van deze mensen carnaval.

De zevenendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Nie Gering
Winnaar bij de grote loopgroepen: Novenant
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Landerd FM Promotieteam
Winnaar bij de individuelen: Jan Vos

Bijzonderheden:
Nie Gering pakt voor het eerst in haar bestaan de eerste plaats. Mede door een geweldige travestie-act en echte kooidansers!

Asjemenou valt uit met een kapotte wagen. Dit was erg spijtig want ze hadden een unieke beweging gemaakt. Deze wordt in 1996 opnieuw gebruikt, ditmaal wel met succes!

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1995 kun je hier terug vinden.

Kleine loopgroepen

1. Landerd FM Promotieteam

 
 

Deel dit met anderen