Carnavalsoptocht Schaijk – 1994

We weten al bijna niet anders. Ook deze Prins van het Moesland, Prins Has II, krijgt er een tweede ambtstermijn bij. En voor de 2e keer zal hij dan tijdens de Erewijn, aangeboden door het gemeentebestuur, de sleutel van het Moesland uit handen van de burgemeester krijgen.

Deze symbolische overdracht van de macht, want waar staat die grote poort waar deze sleutel op past, wordt omkleed met diverse optredens van artiesten uit het Kelerijk, Moesland en sinds het ontstaan van Landerd ook het Smouzenrijk. En uit elk rijk worden door de burgemeester ook nog eens enkele personen bijzonder voor het voetlicht geplaatst. Deze mensen ontvangen uit handen van de burgemeester een gemeentelijke onderscheiding, omdat zij zich vaak voor allerlei zaken, die zijdelings of volop met carnaval te maken hebben, inzetten. Daarbij kan men, voor wat betreft Schaijk, denken aan bouwouders, clubs die het Moesland landelijke bekendheid geven, mensen die een bijzondere prestatie leveren voor het Moeslands festival, e.d. Even een schouderklopje als dank voor hun brede inzet voor het Moeslands volk.

In vroeger jaren werd de dinsdag van carnaval Zwabberdinsdag genoemd. Met de muziek zwabberden velen door het Moesland van hot naar her. Carnavalsclub Duternietoe heeft, na een aantal stille jaren, het gevallen gat in het programma ingevuld met het Frühsoppen in De Raaf. Elk jaar organiseerden zij daar voor de vroege vogels een ontbijt en daar achteraan werd dan een gevarieerd programma gebracht in Beierse/Tiroolse stijl. Het ene jaar was het boomstam zagen, waarbij iedereen zich kon inschrijven en zelfs een prijs winnen. In een ander jaar was er weer een fietsrace of een looprace met verkleedpartij. Elk jaar was het weer een verrassing en een hele leuke happening die zeer veel bekijks trok en ook zeer veel waardering kreeg.

Natuurlijk werd er ook aan de kleine Moeslandertjes gedacht, een springkussen of een clown of wat voor leuks dan ook. Na een aantal jaren werd het organiseren van een en ander toch teveel voor de club en is het geheel overgenomen door de uitbaters van De Raaf.

De zesendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Gruts Grei
Winnaar bij de grote loopgroepen:Ut Wier Tijd
Winnaar bij de kleine loopgroepen: ’t Lukt Ons Nog Oit
Winnaar bij de individuelen: Jan Thijssen

Bijzonderheden:
Gruts Grei pakt voor het eerst in haar bestaan de eerste plaats. Deze optocht gaat als een zeer koude de boeken in. Het was prachtig helder weer, maar door de harde wind en strenge vorst was de gevoelstemperatuur 20 graden onder nul!

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1994 kun je hier terug vinden.

Wagens

1. Gruts Grei

 
 

2. Lo Mar Toete

 
 

3. Durdouwers

 
 

4. Zo Gut Ut

 
 

5. Bekek Ut Mar

 
 

6. Nie Gering

 
 

7. Lochte Klocht

 
 

8. Klore Kwats

 

9. Ok Noch Ok

 

10. Wennig Kans

 
 

11. Moi Gekloi

 
 

12. Petosiestampers

 
 

13. Efkes Anders

 
 

14. Schuimkragen

15. Wanne Wauwel

 
 

16. Gedurig Wispelturig

 

17. Ut Lupt

 
 

18. Loltrappers

 
 

19. Novenant

 
 

20. Asjemenou

 
 

21. Auwzum

 
 

22. Vul Geleuter

 
 

Deel dit met anderen