Carnavalsoptocht Schaijk – 1993

Op het 11-11-bal rijdt de nieuwe Prins der Moeslanden door het witte doek het podium op. In de blauwe Fiat 500 staat een breeduit lachende Hans Heurkens, de gloednieuwe heerser over het Moesland. Prins Has II, onder die naam gaat hij de Schaijkse geschiedenisboeken in.

Een van de meest muzikale gebeurtenissen in het Moesland, is het Moeslands Liedjesfestival. Allerlei muzikaal begaafde Moeslanders, en de laatste jaren zelfs van daarbuiten (Reek), brengen daar een lied ten gehore. Een deskundige, carnavaleske jury bepaalt wie er uiteindelijk met de eer voor dat jaar gaat strijken. Diverse uiteenlopende liedjes hebben in de loop der jaren gewonnen, van vrolijke meezingers tot (bijna) smartlappen. Maar het festival kent intussen een jarenlange geschiedenis die niet altijd over rozen ging.

Elk jaar, op carnavalszaterdag, worden er ruim 111 fruitmanden bezorgd bij Moeslanders die, om gezondheidsredenen of hun hoge leeftijd, niet direct aan carnavalsfestiviteiten kunnen deelnemen. Dat doen de Hofkapel, Dansgardes en Prins met gevolg met zeer veel plezier en toewijding. Zelfs de verste plekken binnen Nederland worden bezocht indien dat nodig is.

Maar dat alles kan eigenlijk niet mogelijk gemaakt worden zonder de vrijwillige bijdrage die we ontvangen als het Moesblad wordt bezorgd. Dankzij de gulle gaven is Stichting Carnaval de Moeslanden in staat om de, in wat ongelukkiger omstandigheden Moeslander, te voorzien van een gezonde hap. Maar ook wordt een bijdrage geleverd in de kosten van de organisatie van diverse carnavalsbals voor ouderen en gehandicapten zoals op verpleeghuis de Nieuwe Hoeven en het KeeMoesbal.

De vijfendertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Gedurig Wispelturig
Winnaar bij de grote loopgroepen: ’t Moes Nie Moete
Winnaar bij de kleine loopgroepen: ’t Lukt ons nog oit
Winnaar bij de individuelen: Jan Thijssen

Bijzonderheden: Gedurig Wispelturig pakt voor de derde keer de eerste plaats.
Moi Gekloi heeft pech. Bij het opbouwen breekt de grootste pop af. Desondanks toch nog een mooie tweede plaats.

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1993 kun je hier terug vinden.

Grote loopgroepen

1. ’t Moes Nie Moete

 

2. ’t Kos Kojer

 
 

3. Vur Sles

 
 

4. Oelewappers

 
 

5. Ut Wier Tijd

 
 

6. Dorstvlegels

 
 

7. Krek Zat

 
 

8. Loltrappers

 
 

9. ’t Klupke

 
 

10. Nie Semmele

 
 

11. Openluchtzwemmers

 
 

12. Auwzum

 
 

Deel dit met anderen