Carnavalsoptocht Schaijk – 1988

Carnavalsjaar 1988 wordt geopend met een echte boerenbruiloft. Niet de eerste uit de geschiedenis, maar wel eentje die als duidelijk voorbeeld kan dienen.

Op 14 november 1987 worden Mark van Hendrik van Coos van Maren en Hannie van Piet van Januske Lips in de onecht verbonden door prins Has I.
Dit heuglijk feit wordt uitbundig gevierd, maar ook geheel in stijl. De bruidegom haalt zijn bruid bij de ouderlijke woning af met de ‘hog kar’ en onder begeleiding van vele Moeslanders in gepaste kledij, gaat de stoet richting de trouwzaal van het toenmalig gemeentehuis van Schaijk (zo wordt Moesland ook wel eens genoemd). Aldaar aangekomen worden zij middels ringen aan elkaar gekoppeld en in de onecht verbonden. Nadien barst er een waar volksfeest los, waarbij zelfs de toekomst van dit onechtpaar gelezen wordt uit de kristallen bol van een zeer bekende zigeunerin. Helaas kennen we tegenwoordig in ons Moesland geen boerenbruiloft meer, maar wat niet is….

Een andere gebruik, wat we ook gerust als traditie mogen benoemen, is de ‘etalagewedstrijd’. Alle winkeliers in het Moesland wordt gevraagd om hun etalage rondom carnaval zo fraai mogelijk uit te dossen. Daarbij hebben ze geheel de vrije hand, zolang het carnavaleske maar de boventoon voert.

En dat ze daarbij hun fantasie gebruiken, is heel wat keren waar te nemen als je in de week voor carnaval eens langs hun etalages loopt. Van eenvoudig met wat slingers en serpentines, tot het gebruik van foto’s van (oud)prinsen en zelfs echte varkenskoppen aan toe. Werkelijk alle registers worden open getrokken en niets is hun te gek.

En als beloning worden deze etalages dan door een deskundige (op carnavalsgebied wel te verstaan) jury beoordeelt en volgt er een heuse prijsuitreiking. En voor het behalen van die eerste prijs moet je echt alle mogelijkheden die er maar zijn gebruiken, anders gaat je concullega er mee lachen.

De dertigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Bierviltjes
Winnaar bij de grote loopgroepen: Vur Sles
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Maarten Peeters
Winnaar bij de individuelen: Jan van de Hoogen

Bijzonderheden:
Er heerste verwarring bij de jury, volgens mij hadden ze een lichte inzinking. De Bierviltjes boven de Petosiestampers? Dat is echt een fout van de bovenste plank! Tijd voor een nieuwe jury.

Hoe dan ook, de Bierviltjes pakte de eerste prijs t.o.v. de Petosiestampers. Of dat terecht is moet jezelf maar uitmaken.

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1988 kun je hier terug vinden.

Individuelen

1. Jan van de Hoogen

 
 

2. AGMSHEOHZGIM

 
 

3. Frank van Dalen

 
 

4. Zwabber

 

Impressie optocht

 
 

Deel dit met anderen