Carnavalsoptocht Schaijk – 1987

Met de installatie van Hans van der Ven, prins Has I, wordt dit carnavalsjaar al goed begonnen. Een echte Durdouwer, maar ook een doorzetter en gangmaker. Met Has aan het bewind gaan we het pas beleven. Want geen enkele andere prins heeft het voor elkaar gekregen om opgesloten te worden in een politiecel. Maar Prns Has I is dat gelukt en nog wel tijdens de carnavalsdagen.

De aanklacht luidde niet eens openbare dronkenschap, of het te luid zingen op straat, of het opstoken van Boerke Moes zonder vergunning. Nee, de aanklachten waren van een veel erger soort. Illegale houtkap, gijzeling van enkele argeloze Moeslanders en zelfs landverraad stonden in het officiële proces-verbaal. Dat zijn toch geen alledaagse bezigheden van de gewone Moeslander. Uiteindelijk mocht Has I op borgtocht gaan en zijn de aanklachten later geseponeerd (zeg maar afgekocht).

Met heel andere problemen kreeg één van de vele Moeslandse clubs te maken. Niet met de dienaren van de wet, maar het aloude principe van “niet groter bouwen dan de deur is”. Zoals er op vele plaatsen in het Moesland, maar ook zelfs daarbuiten, belangeloos ruimte ter beschikking wordt gesteld aan clubs die gaan deelnemen aan de optocht van Schaijk, zo had ook ‘bouwouder’ Harrie van Dinther bouwruimte ter beschikking gesteld in de voormalige sigarenfabriek langs zijn bouwbedrijf (tegenwoordig postsorteercentrum). Maar in hun enthousiasme bouwde de club een wagen die veel groter was dan de aanwezige deuropening. Toen de nood aan de man kwam, moest er uiteindelijk een deel van de zijmuur uitgebroken worden, om naar buiten te kunnen en deel te kunnen nemen aan de optocht. Ondanks dit gebeuren, worden elk jaar toch steeds weer loodsen, schuren en garages ter beschikking gesteld, waardoor vele creaties mee kunnen trekken op Moesmaandag met carnaval.

De negenentwintigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: Petosiestampers
Winnaar bij de grote loopgroepen: ’t Kos Kojer
Winnaar bij de kleine loopgroepen: Ekkes Nie Lulle
Winnaar bij de individuelen: Jan van de Hoogen

Bijzonderheden:
Dit was een optocht die nooit gelopen had mogen worden. Niet vanwege de kwaliteit, integendeel. Maar het weer was uitermate slecht.
Vele wagens en loopgroepen kwamen gehavend uit de strijd, koppen kapot, stukken van de wagen en complete poppen weg.

Dit was eens maar nooit meer, vandaar dat in 1990 de optocht werd uitgesteld. Opvallend detail: Auwzum en Asjemenou hadden beiden dezelfde wagen (in spiegelbeeld) en eindigden niet op dezelfde plaats?!? Verder moest er bij de Zwaluw een muur uitgebroken worden, omdat anders verschillende clubs er niet uit konden. Dit werd opgelost door sloperij “Ut Moes Wel”

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1987 kun je hier terug vinden.

Individuelen

1. Jan van de Hoogen

 
 

2. M. Ploegmakers

 
 

Impressie optocht

Deel dit met anderen