Carnavalsoptocht Schaijk – 1982

Ook voor Prins Toon I is er een derde regeerperiode. Na alle drukte van het 22-jaar feest lijkt er een rustiger jaar aan te breken. Maar door de energieke inzet van o.a. Prins Toon I is daar geen sprake van. Moeslands carnaval leeft volop en binnen alle geledingen van de Moeslanders.

Een groep die juist niet uit Moeslanders bestaat, mag hier wel eens in de schijnwerpers worden gezet. Want zij, de jury van de Moeslandse optocht, doen op Moesmaandag elk jaar weer een schier onmogelijke taak. Zij moeten onderscheid maken tussen al die prachtige creaties en punten toe kennen om zodoende een rangschikking aan te kunnen brengen. Ga er maar eens aan staan! En dan maar hopen dat hun mening een vertolking is van de grootste gemene deler, want anders ben je dan als dank ook nog de gebeten hond.

Dat je als huisarts ook mee mag zwabberen, werd de beide doktoren De Leur en Schulte duidelijk toen zij per brancard van het ene café naar het andere werden gesleept. U kunt wel raden wat er in de infuuszak zat.

In de beginjaren van de Moeslandse pronkzittingen, toen nog hofzittingen geheten, kwamen er nog vele artiesten van buiten om het programma te vullen. Maar dat hoeft anno 1982 niet meer. Er blijken vele artiesten in de Moeslandse bevolking te schuiten. Voor artiesten van buiten is steeds minder ruimte. De belangstelling van Moeslanders om de pronkzitting te zien neemt steeds meer toe en in later jaren is het zelfs noodzakelijk om 3 avonden op te treden voor uitverkochte zalen.

Ondertussen wordt de prijsuitreiking een steeds grotere en langere happening. Maar het behalen van de 1e prijs bij de wagens is nog steeds het hoogtepunt van dit gebeuren. Dit wordt misschien door sommigen nog intenser beleefd dan de optocht. Zoals de clubs daar met elkaar omgaan onderstreept normaals het motto;”Moeslands carnaval, mi zun alle!”

De vierentwintigste carnavalsoptocht van Schaijk. Mocht jij nog foto’s hebben van dit jaar en wil je ze delen met alle Moeszakken en Moeszakkinnekes? Mail ze dan naar info@deoptocht.nl. Zijn ze nog niet digitaal? Geen probleem, ik scan ze graag voor je in!

Winnaar bij de wagens: De Durdouwers
Winnaar bij de grote loopgroepen: Vur Ut Urst
Winnaar bij de individuelen: Individueel (naam niet bekend)

Heb je zelf nog foto’s laat het dan even weten!

De uitslagen van de optocht van 1982 kun je hier terug vinden.

Grote loopgroepen

1. Vur Ut Urst

 
 

2. Narrekap

 
 

3. De Passers

 
 

4. Jong van Harten

 
 

5. Mengelmoes

 
 

6. De Zwabbers

7. Oelewappers

 
 

8. Auwzum

 

9. H.Z.Z.

 
 

10. In de boot

 
 

11. ’t Moes Nie Moete

 
 

12 Dorstige Raven

 
 

Deel dit met anderen