Carnavalsoptocht Schaijk – 1973

Dick Bertels, toendertijd directeur van de Nieuwe Hoeven, neemt dit jaar de scepter over van Harry de Groot en gaat over het Moesland heersen als Prins Dirk I. Daarmee vormt hij een beetje de verpersoonlijking van carnaval.

Maar hét symbool van Moeslands carnaval is en blijft natuurlijk Boerke Moes. Ieder jaar wordt hij bij het bordes van het gemeentehuis (tegenwoordig het Raadhuis) onthuld. Vele malen werd hij daarna ontvoerd en vaak tegen een fikse beloning/losgeld weer thuisbezorgd. Maar zijn lot was elk jaar weer hetzelfde.
Op dinsdagavond 24.00 uur werd hij verbrand, waarmee carnaval officieel ten einde was.

Voorheen gebeurde dat vlak bij het raadhuis, maar toenmalig burgemeester Schouten heeft dat verbannen naar het Europaplein. Maar op de plek bij het Raadhuis staat nu wel een boerke dat daar mag blijven staan.

Uiteindelijk is deze mooie traditie ten onder gegaan aan te geringe belangstelling en is deze traditie alleen nog het jeugdboerke beschoren die in de vroege avond, na de lampionnenoptocht, in as overgaat.

De vijftiende carnavalsoptocht van Schaijk. Van deze optocht zijn niet alle uitslagen bekend. Eveneens zijn de namen van niet alle clubs niet bekend.

Mocht je dit wel weten, of je kent iemand die dit weet, schroom dan niet om contact met me op te nemen; info@deoptocht.nl.

Wagens

1. De Oelewappers

 
 

2. ’t Kos Kojer

 

3. De Bierviltjes

4. De Runzotten

 
 

5. De Houtsmurfen

6. De Narrekap

7. De Moppetappers

 

Plaats onbekend

Deel dit met anderen