Documentaire over 66 jaar carnaval

Documentaire over 66 jaar carnaval

Er komt een documentaire over 66 jaar carnaval in Moesland. Die is voor het eerst te zien tijdens de viering van het 66-jarig bestaan van de Schaijkse carnavalsstichting in september. Twee van de makers van de documentaire, Bas Griffioen en Corné van de Laar, vertellen erover tijdens een speciale editie van het Zondagcafé bij de Phoenix op 9 juni (2024), tijdens Beleef Schaijk.

De opnames van de documentaire zijn al een tijdje achter de rug, vertelt Bas Griffioen. Samen met Corné van de Laar, René Derks en Roy Sijmens dook hij in het Schaijkse carnavalsarchief. “We hebben in de coronaperiode in heel korte tijd een documentaire gemaakt. Dat was echt rammen”, weet Bas nog.

Voor het 66-jarig bestaan van het Moesland komt er een nieuwe terugblik op de geschiedenis. “Nu zijn we ruim op tijd begonnen. Er zijn al negen draaidagen geweest, nu zijn we bezig om het terug te monteren naar een documentaire van iets meer dan een uur.”

Moestour, pronkzitting en ochtendmis
Tijdens die draaidagen blikten de makers met Moeslandse carnavalsprominenten terug op belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van het Schaijkse carnaval. Maar ook momenten die minder vers in het geheugen liggen, komen aan bod. “Wie kent de Moestour nog”, vraagt Bas zich hardop af. “Een verklede fietstocht van Schaijkenaren in de zomer. Dat was een prachtig gezicht.”

De jongeren van nu kennen de Moestour niet meer, maar de documentaire is een reis door de verschillende generaties. “Ook bijvoorbeeld de pronkzitting en de ochtendmis komen aan bod. Het is dus echt voor alle doelgroepen.”
De documentaire is te zien op donderdagavond 5 september, voorafgaand aan het feestweekend.

Naast Bas Griffioen en Corné van de Laar, is adjudant Chantal Roelofs te gast. Zij vertelt over de plannen voor het jubileumfeest van Stichting Carnaval de Moeslanden, dat op 6, 7 en 8 september wordt gehouden. Muziek is er van de Schaijkse band Sixty for Sixty.

Eenmalig buiten, gratis toegang
Tijdens Beleef Schaijk op 9 juni is het Zondagcafé eenmalig buiten, onder een tent voor de deur van de Phoenix. De start is om 14.15 uur. Het evenement is op zondag gratis toegankelijk.

Het Zondagcafé is een initiatief van een groep vrijwilligers uit Schaijk, die in de foyer van dorpshuis De Phoenix in Schaijk regelmatig een live programma presenteert. Elke editie zijn er twee Schaijkenaren met een bijzonder verhaal te gast en is er live muziek. En het is een café, dus wordt er ook flink gebuurt en kan er een drankje worden gedronken. De toegang is altijd gratis.

Bron: Natuurlijk Schaijk