2024 1e plaats wagens optocht schaijk De Wulpse Hertjes

Optocht Schaijk 2024 maakt faam meer dan waar

Optocht Schaijk 2024, wat een pracht en wat een praal! Wat een plezier en wat een genot om het publiek zo te zien genieten van onze optocht. Een jubileumjaar van Stichting Carnaval de Moeslanden brengt altijd bijzondere creaties voort en ook nog eens extra deelnemers. Nog meer dan vorig jaar en dat is een goed teken.

De weergoden waren ons goed gezind en zorgen voor droog weer met zowaar ook nog eens een lekker zonnetje. Met 15 wagens, 10 grote loopgroepen, 21 kleine loopgroepen en maar liefst 10 individuelen was het één grote, bonte, kleurrijke en feestelijke stoet die door de straten van het Moesland trok.

Goei Geknoei had pech bij de start van de optocht maar dit is gelukkig opgelost. Verder had Zot Gefrot pech met hun wagen deze was afgebroken, maar ze hebben wel netjes mee kunnen lopen.

Prijsuitreiking optocht Schaijk 2024 erg spannend

De Wulpse Hertjes waren in 2016 eerste geworden en wilde dit dit jaar ook proberen om zodoende de schaal uit handen te krijgen van clubgenoot Prins Djarek I. Samen met Goei Geknoei, de winnaars van vorig jaar. zaten ze op het podium en een zichtbaar ontroerde prins mocht uiteindelijk de schaal aan zijn club overhandigen. Een mooi moment in de historie van carnaval in Moesland. Het is overigens niet uniek dat de prins de eerte plaats uitreikt aan zijn eigen club. Dit is ook al gebeurd bij de Bierviltjes toen Koos Dekkers prins was.

Harrie Jans
Tijdens de prijsuitreiking werd er door Net Zat een eerbetoon gehouden voor de onlangs overleden Harrie Jans. Bij Harrie hebben vele clubs hun wagens mogen bouwen en er werd dan ook geproost op Harrie.

Lasnie-bokaal
De Lasniebokaal, dit jaar voor de 22e keer uitgereikt door Lasnie, was ook een prooi voor de Wulpse Hertjes. Lasnie roemde de show waarbij de beweging van de complete wagen het belangrijkste onderdeel was. Ook gaf André van Thiel aan dat de Lasnie-bokaal wordt overgedragen aan de Moesacademy.

Gouwe Knipoog
De oproep van Bas Griffioen, bedenker van de Gouw Knipoog, werd door twee clubs uitgevoerd. Ut Nauwt Nie en Schôn Gekwakt. De laatste ging er met de prijs vandoor en de twee trotse bewegers namen deze erg enthousiast in ontvangst.

Bij de grote loopgroepen ging het uiteindelijk tussen Wonow en Ut Wurd Wa. Wonow ging met de eerste prijs aan de haal, waarbij vermeld mag worden dat kartrekker Belinda Jordens en ontzettend veel uren in heeft gestoken en dat was ook te zien. Klasse Belinda en diep respect!

Opvallend bij de kleine loopgroepen
In de reglementen staat dat er maximaal 9 personen bij de kleine loopgroepen mogen deelnemen, dat was dit jaar over het hoofd gezien. Dit zal ongetwijfeld ter sprake komen bij de clubvergadering. Wennig Kans, van huis uit wagenbouwers, werden eerste in deze categorie. Dit is de eerste keer in het bestaan van de club dat zij ooit eerste zijn geworden. Moije zooij, die tweede werden, kregen ook de originaliteitsprijs voor hun mime-act.

Individuelen
Maar liefst 10 deelnemers in deze categorie. Eigenlijk 11, maar CI Remie was gediskwalificeerd vanwege het niet lopen van de optocht. Tijdens de prijsuitreiking gaf Theo Loeffen aan dat dit zijn laatste optocht was en dat er, dankzij het enthousiasme van Bas Griffioen, een vereniging is opgericht: VIM (Vereniging Individuelen Moesland). De nieuwe leden kregen hun VIM-button opgespeld.

Wagens:
1. Wulpse Hertjes
2. Goei Geknoei
3. DGUW Gruwelijk Locht

Grote loopgroepen:
1. Wonow
2. Ut Wurd Wa
3. Auwzum

Kleine loopgroepen:
1. Wennig Kans
2. Moije Zooi
3. Olling Naks

Individuelen:
1. Figo Frenabis
2. Bombus Magnus
3. Plektes

2024 Optocht Schaijk - Gouwe Knipoog Schon Gekwakt

2024 1e plaats kleine loopgroepen optocht schaijk: Wennig Kans

2024 Originaliteitsprijs optocht schaijk Moije Zooij

2024 1e plaats Grote loopgroepen optocht schaijk Wonow

1e Plaats optocht schaijk Individuelen Figo Frenabis

Foto’s: Martin de Groot