De dansmariekes waren bijna uitgestorven

De dansmariekes waren bijna uitgestorven, maar in Schaijk bedachten ze een list waardoor er weer volop gehuppeld wordt

Een flink artikel over de dansmariekes vandaag in het Brabants Dagblad. Een mooie opmaat naar het dansfestival van aankomende zondag in de Raaf.

,,Er zijn zes dansmariekes, waarvan er eigenlijk vier willen stoppen”. Het was geen fijne boodschap die Wouter Spijkers die meekreeg toen hem in 2018 gevraagd werd het dansmarieke-probleem in Schaijk op te lossen. Maar het lukte. Een beetje te goed zelfs.

Het was, een tijd geleden, niet zo cool om dansmarieke te zijn. Tenminste, in Schaijk niet. Het hele fenomeen dreigde in Moesland zelfs uit te sterven. Daar moest een stokje voor gestoken worden, en de stichting Carnaval Moesland gaf Wouter Spijkers de opdracht het dansmarieke-probleem op te lossen.

Dansfestival
,,Het was nog maar een heel klein groepje”, herinnert hij zich de situatie in 2017. ,,Zes meiden, waarvan er eigenlijk vier wilden stoppen. Wél met hele enthousiaste trainsters, dát wel.” Maar hoe krijg je de jeugd weer aan het dansen? Spijkers bedacht een dansfestival. ,,Ik heb ook met die meiden gepraat. Het moest een wedstrijd zijn, zeiden ze, er moest iets te verdienen zijn. Dus ik heb bekers laten maken voor de nummers 1, 2 en 3. En de rest is allemaal vierde en krijgt een medaille” lacht hij.

Het bleek een gouden greep, want gelijk het eerste jaar, in 2018, deden er 120 dansmariekes mee. Het dorpshuis was het toneel, de zaal laaiend enthousiast. De jaren daarna schommelde het aantal deelnemende dansmariekes rond de datzelfde getal. Tot dit jaar.

Dubbel zoveel aanmeldingen
Dit jaar, de vijfde keer dat het Moeslandse Dansfestival gehouden wordt, hebben zich dubbel zoveel dansmariekes aangemeld. ,,Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe het komt”, zegt Spijkers. ,,En ik ben eerlijk gezegd ook een beetje benieuwd hoe we het allemaal voor elkaar krijgen”, lacht hij. Want behalve dat het normale aantal dansmariekes verdubbeld is, is ook de ruimte kleiner. Het dorpshuis was namelijk bezet, dus de wedstrijd vindt aanstaande zondag plaats in partycentrum De Raaf, en daar is het wat kleiner.

Hopeloos ouderwets is het zeker niet, de folklore van de dansmariekes. ,,Nee hoor, het is net als vroeger, maar het wordt op prijs gesteld. We gaan ook op ziekenbezoek, bij de mensen die geen carnaval kunnen vieren, veelal bij oude mensen, en die vinden dat traditionele wel leuk. Maar tijdens het dansfestival dansen ze een gardedans, traditioneel zeg maar, maar óók een showdans. Dat is een stuk eigentijdser, meestal kleden ze zich ook om daarvoor.”

En in Schaijk heeft het dansfestival voorlopig de toekomst van de dansmariekes veiliggesteld. ,,We hebben inmiddels één groep met jonge meiden, en twee groepen met wat oudere meiden. Er wordt weer over gepraat, het is leuk om op school te vertellen dat je bij de Dansmariekes zit. En zo begint het hè.”

Bron: Brabants Dagblad
Foto: Marco Hofste