Moesmunt Schaijk carnaval

Kastelein sleept collega’s voor de rechter vanwege failliete carnavalsmunt Schaijk

Een groot artikel vandaag in het Brabants Dagblad over de perikelen rond de Moesmunt.

De rel om de Moesmunt gaat nu ook richting rechter. De kastelein van café De Raaf stelt drie collega’s hoofdelijk aansprakelijk voor het debacle met de Schaijkse carnavalsmunt, die plotseling onbruikbaar werd verklaard.

Het afschaffen van de vertrouwde Moesmunt raakt honderden carnavalsvierders in Schaijk. De een heeft er nog vier thuis liggen, de ander een handjevol. Maar er zijn ook clubjes met nog honderd of meer muntjes in kas. Die waren eerder dit jaar per stuk nog 2,70 euro waard.

Een storm van kritiek stak op toen de lokale horeca onlangs bekendmaakte dat het over en uit was met de Moesmunt. Want: het systeem was failliet, de kas leeg. En: inleveren van de munt die sinds 2004 bestaat kon niet meer.

‘Wij als trouwe klanten’
De reacties in Schaijkse Facebookgroepen varieerden van verrast tot kwaad en zelfs verbijsterd: ‘Onbegrijpelijk dat dit de manier is waarop wij als trouwe klanten behandeld worden door de horecaondernemers van ons Moesland. Wij zijn óók degenen die jullie in de coronatijd ontzettend gesteund hebben!’

Het horecabestuur met voorzitter Theo Potjes, van café De Potter, belegde daarop een bijeenkomst voor uitleg. Maar ook daar werd niet precies duidelijk hoe het kan dat de kas leeg is terwijl er nog duizenden munten, waarvoor ooit betaald is, in omloop zijn.

Wel bood de horecaclub een soort voorlopige oplossing. Wie muntjes inlevert op 1 december krijgt een voucher. Vóór 1 januari vertellen de horecazaken dan waarvoor die vouchers weer kunnen worden ingewisseld. Deze getrapte aanpak is volgens Potjes echt nodig: ,,Komen er vijfduizend munten of tienduizend terug? Dat moeten we weten voordat we iets gaan zeggen over wat we ervoor teruggeven.”

Café De Raaf is intussen een heel eigen koers gaan varen. Eigenaren Theo en Sissy de Goeij distantiëren zich daarbij openlijk van het handelen van de horecavereniging. Ze deden al het concrete aanbod om twee Moesmunten in te ruilen voor één ‘Raafmunt’.

Hoofdelijk aansprakelijk
Nu gaan ze een stap verder. Ze hebben hun advocaat opdracht gegeven om de drie bestuursleden van Horeca Collega’s Schaijk, de vereniging voor het beheer van de Moesmunten, hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor het door De Raaf geleden verlies van circa 1.500 euro. Naast voorzitter Potjes zijn dit Netty Tielemans (Nieuw Schaijk) en Luuk van Heereveld (De Notaris).

Volgens Sissy de Goeij gaat het vooral om het principe: ,,Zij maken willens en wetens niet echt duidelijk hoe het kan dat die pot leeg is. Nou, krijg ik die inzage niet, dan ga ik mijn geld halen. Dan maar via de rechter.”

Verhouding ‘al op nulpunt’
Angst voor een slechtere verhouding met horecavoorzitter Potjes heeft ze niet: ,,Die verhouding zit toch al tien jaar op een nulpunt.”

Andersom is Potjes weinig lovend over De Goeij. Hij vindt de aansprakelijkheidstelling triest: ,,Ik ga wel voor het hekje staan en zal als het moet die 1500 euro uit eigen zak betalen. Maar het is gewoon slap als je als horecapartij zo je geld probeert te krijgen. Ik heb 19.000 euro verlies genomen. Moet ik dat dan ook op collega’s gaan verhalen?”

Bron: Brabants Dagblad