Moesmunt Schaijk carnaval

Moesmunt per direct niet meer te gebruiken

De Moesmunt is tijdens afgelopen carnaval in mei de laatste keer dat de Moeszakken en Moeszakkinnekes deze hebben kunnen gebruiken. De gezamenlijke horeca van Schaijk trekt per direct de stekker uit de Moesmunt. Erg jammer, want zo gaat er weer een traditie verloren nadat de Moeslandse clubs al afscheid hadden moeten nemen van hun clubbonnen. De Moesmunten die je nu nog hebt worden niet meer aangenomen. Wellicht ten overvloede; Stichting Carnaval de Moeslanden staat hier buiten.

Hieronder de verklaring van de gezamenlijke horeca waarom de stekker uit de Moesmunt gaat.

Beste Moeslanders,
Ongeveer 20 jaar geleden is de Moesmunt in het leven geroepen ter vervanging van de club bonnen. Het systeem van de club bonnen werkte niet omdat niet alle clubs de bonnen die met carnaval uitgegeven waren kwamen afrekenen. Toentertijd werd de Moesmunt enthousiast ontvangen.

Deze is in het leven geroepen door meerdere horeca ondernemers. Er zijn twee varianten gemaakt, een met aan beide zijde een Moeskop en een met aan de ene kant een Moeskop en aan de andere kant logo’s van verschillende carnaval clubs.

Tijdens de corona jaren zijn er geen Moesmunten meer uitgegeven door de commissie. Er zijn toen nog wel Moesmunten verkocht voor een relatief goedkoop bedrag: € 2,35 per groene Moesmunt. In die tijd waren er al horeca ondernemers waarbij de prijs per Moesmunt al onder de normale consumptie prijs was.

In mei 2022 zijn er voor de laatste keer Moesmunten ingeleverd. Dit is toen massaal gedaan. Echter was toen de consumptieprijs door de inflatie al ongeveer € 2,70. Met als gevolg dat de kas hier niet toereikend voor was om de Moesmunten uit te betalen aan de horeca ondernemers. De horeca ondernemers hebben hierdoor genoegen moeten nemen met een vele malen lagere vergoeding per Moesmunt. Met als gevolg een verlies van vele duizenden euro’s voor de huidige horeca ondernemers.

De gezamenlijke huidige horeca ondernemers hebben met pijn in het hart besloten om afscheid te nemen van de Moesmunt. Dit betekent dat we geen Moesmunten meer uitgeven maar ze ook per direct niet meer innemen. Inname vanaf nu zou een verlies van 100% betekenen voor de horeca ondernemers.

We weten dat dit heel erg pijnlijk is voor de carnavalsvierders in Moesland, we betreuren het enorm maar voelen ons genoodzaakt deze beslissing te nemen.

Namens de gezamenlijke horeca waar de Moesmunt altijd ingeleverd kon worden