Wel geld voor bouwschuren in nieuwe gemeente Maashorst?

Wel geld voor bouwschuren in nieuwe gemeente Maashorst?

Afgelopen week werd ik gebeld door Kees Backx van het Brabants Dagblad hij had, n.a.v. mijn ingezonden stuk in de ArenaLokaal.nl, daar wat vragen over. Aangezien ik het belang voor de toekomst van de bouwers in Schaijk heel hoog op mijn agenda heb staan en de nood voor de bouwschuren steeds nijpender wordt heb ik aan Kees uitgelegd wat mijn zorgen zijn.

Gemeente Landerd
Met name het verhaal dat de gesprekken met de Gemeente Landerd in 17 jaar niets concreets hebben opgeleverd steekt mij enorm.
De liefde voor carnaval moet wel van twee kanten komen. Het is natuurlijk hartstikke mooi dat de gemeente Landerd veel interesse toont in de vele activiteiten van zowel Jeugdcarnaval Schaijk en Stichting Carnaval De Moeslanden, maar om de allerbelangrijkste activiteiten (de jeugdoptocht en de grote optocht) in leven te houden zullen er nu toch echt spijkers met koppen moeten worden geslagen. Tijd om een plek aan te wijzen waar een bouwloods kan worden gebouwd. Wij vragen niet om geld, maar om ruimte.
Afijn, jullie weten ongetwijfeld hoe ik er in sta.

Gelukkig staat Stichting Carnaval de Moeslanden ook achter het gegeven dat er wat moet gebeuren. Ook Maarten Hendriks en Ton Snoeks zijn benaderd door het Brabants Dagblad en komen ook netjes aan het woord.

Hieronder het volledige stuk wat in het Brabants Dagblad staat.
Foto: Chris van Cromvoirt
Link naar artikel.

Bouwers van carnavalswagens in Moesland (Schaijk) dreigen dakloos te worden
SCHAIJK/UDEN – Het duurt niet lang meer of stichting Carnaval De Moeslanden in Schaijk raakt zijn bouwlocatie voor carnavalswagens kwijt. De club heeft zijn hoop gevestigd op de gemeente Maashorst.

René Derks, die de Schaijkse Facebookpagina Deoptocht beheert, zag in dagblad Tubantia dat de gemeente Oldenzaal 8,5 ton op tafel legt voor de bouw van nieuwe carnavalsloodsen. ,,Dat zouden wij in Schaijk ook wel willen”, redeneerde hij. Derks stelt nadrukkelijk dat hij niet namens stichting De Moeslanden spreekt. Ofschoon hij geen bestuurslid is, heeft hij zijn hart verpand aan het Schaijkse carnaval. Zijn noodkreet is bij De Moeslanden enthousiast ontvangen, zegt voorzitter Maarten Hendriks desgevraagd.

Eigen nissenhut
De Schaijkse carnavalsstichting beschikt over een eigen bouwloods in de vorm van een nissenhut die met toestemming van de gemeente staat op grond van loonwerker Peter Loeffen. Daar kunnen zes tot zeven bouwgroepen terecht voor het maken van hun carnavalswagen. ,,Maar die hut moet daar op termijn weg en dan hebben we niks meer”, zegt Derks

,,Het zou mooi zijn als we een stukje gemeentegrond zouden kunnen krijgen waar we terecht kunnen”, zegt Derks. Hij weet dat de stichting al jarenlang met de gemeente gesprekken voert die tot nu toe niks concreets hebben opgeleverd.

Handaangedreven wagens
De optocht in Schaijk, een van de grootste in de wijde omtrek, telt jaarlijks ongeveer twaalf tot veertien handaangedreven wagens en dus zou meteen de helft wegvallen als zes of zeven groepen geen bouwruimte meer hebben. ,,Een aantal groepen bouwt bij boeren of bedrijven die ruimte ter beschikking stellen. Maar het aantal boeren neemt af en daarmee ook het aantal schuren”, zegt ook voorzitter Maarten Hendriks die al jaren overlegt met de plaatselijke ZLTO-afdeling.

‘Carnaval heeft in Schaijk een sociale functie’
Ton Snoeks spreekt namens de stichting al jarenlang met de gemeente Landerd over een bouwhal. Zonder resultaat tot nu toe. ,,Al hebben we natuurlijk wel het Frotkot, speciaal voor de jeugd. Maar het duurt allemaal erg lang en de urgentie wordt steeds groter.” Volgens hem zou een stuk grond van achthonderd meter voldoende zijn. ,,Maar de jeugd moet er wel veilig heen kunnen.” Alle leden van De Moeslanders wijzen op de sociale functie van de carnavalsstichting. Die fungeert in Schaijk als een soort spil waar zo’n beetje alles omheen draait.

Derks wijst op het bestaan van de Moesacademy, waarbij de jeugd op bezoek gaat bij oudere bouwgroepen om zo ‘het vak te leren’ en op die manier de traditie in stand te houden. ,,Wat mij persoonlijk steekt, is dat de gemeente Landerd iedere gelegenheid aangrijpt om te ventileren hoe geweldig het carnaval in Schaijk, en met name de optocht, is. Maar nu geven ze niet thuis”, zegt Derks.

Landerd wil niet over zijn graf regeren
Volgens voorzitter Maarten Hendriks heeft de gemeente Landerd het afgelopen jaar weinig meer gedaan, met de fusie met Uden in het vooruitzicht. ,,Ze wil niet over haar graf heen regeren.” Vandaar dat de Moeslanders al uitkijken naar de nieuwe gemeente Maashorst.

De gemeente Landerd laat desgevraagd weten dat ze de carnavalsclub eind mei heeft bericht dat ze pas in 2022 met het officiële verzoek aan de slag kan. ‘Wegens gebrek aan capaciteit binnen zowel het ruimtelijk als het sociaal domein en de naderende herindeling.’

Situatie in Uden verschilt nauwelijks
De situatie in Uden verschilt niet zo veel van die in Schaijk. Roland de Laak, de afgelopen tien jaar voorzitter van De Knoerissen en tegenwoordig prins Porcellus LV (de 55ste), zegt dat een bouwhal in Uden ook nooit is gelukt. ,,We hebben als stichting wel een oude varkensschuur waar we decorstukken bouwen. Misschien dat we straks samen met De Moeslanden één grote bouwhal kunnen realiseren.”