Tiny van der Venne overleden

Tiny van der Venne overleden

Tiny van der Venne: D’n blije boer, ja da war ie!

Heel het Moesland kent hem. Tiny van der Venne was samen met de Hofkapel jarenlang één van de sfeermakers en muziekbrengers in het Moesland. Met zijn grote trom liep hij altijd voorop. Hij was de mens met het meest vriendelijke en plezierige gezicht van het hele Moesland.

Met deze paar regels weet iedereen direct dat hiermee Tiny van der Venne wordt bedoeld. Deze markante Moeslander is helaas op 24 december 2014 overleden.

Vanaf 1971 was hij gedurende 32 jaar het blije gezicht in het prinselijke gevolg van het Moesland.Hij liep altijd voorop bij een opkomst van Prins met gevolg waarbij zijn schik en plezierige uitstraling iedereen meteen in opperste stemming bracht. Er waren in al die jaren maar twee woorden nodig om de zaal op gang te brengen: Tiny, Marske! En dan begon het. Met de grote trom voor op zijn buik ging hij de zaal in. Breed lachend en blij knikkend ging hij al musicerend voorop in het feest. Hierdoor kon niemand in het publiek achterblijven en zat de stemming er meteen goed in.

Als een van de weinigen sloeg hij met zijn rechterhand de trom en in zijn linkerhand de bekken. Dit kon alleen hij uren lang volhouden. Het maakte niet uit hoe of waar, maar hij sloeg altijd gewoon door in de maat, ook tijdens een koprol makend over de trom, onder het biljart, op het toilet. Het ging gewoon altijd door. Ook als na de kreet ‘Tiny Marske’ hij de zaal in liep de rest van de hofkapel gewoon in de hal bleef wachten, het maakte hem niets uit. Als Tiny er was, was er schik en elk feest geslaagd.

Zilveren Moestop Tiny van der Venne

Voor zijn jarenlange bijdrage en inzet voor het Moeslandse carnaval heeft Tiny in 1995 de Zilveren Moestop (de hoogste onderscheiding) mogen ontvangen.

Veel aandacht en belangstelling had hij ook voor anderen. Met name bij het KeeMoesbal had hij een zeer vaste en trouwe schare fans om zich heen, die al lang van tevoren hem stonden op te wachten. Hij was niet alleen een vrolijke muzikant maar beschikte daarnaast over zangtalent. Zijn ‘vaste’ repertoire bevatte minimaal 2 liedjes waarmee hij overal succes oogstte. In de eerste jaren was dat ‘Heid’, wat hij met veel show en gevoel voor de aanwezige Heidi’s vele malen heeft gezongen in het Duits.

Maar wereld/Moesland-beroemd is hij geworden met zijn onvergetelijke lied ‘D’n blije boer’. En dit keer gewoon in de moeslandse taal. Als hij zong over d’n blije boer dan werd hij ook daadwerkelijk een blij boerke. Zijn plezier straalde uit zijn ogen, zijn schik vulde heel zijn gezicht, zijn blije lach werd nog aanstekelijker, zijn voordracht liet niemand onberoerd, dat was Tiny van der Venne, dat was d’n blije boer. De tekst van dit lied is, door broer Arnold, hem op het lijf geschreven. Lees zelf maar:

Kèkt ’s in de oëge van’ne blij’n Boer:
lacht nou ’s ’n bietje, kêkt toch nie zô zoer.
Weg mi al oew zurge, weg mi ’t sjagrijn
Dan zal ik vûr altijd ûllie blij Boerke zijn

Zo zullen wij Tiny blijven herinneren en zal hij voor het Moesland altijd een blij boerke zijn. Tiny bedankt voor jouw bijdrage aan het Moeslandse carnaval, en de hofkapel in het bijzonder.

Namens Hofkapel de Boerenmoeskapel,
Ton Zwaans