Smoesproat

De grote onbekende van het Moesland, altijd een mening, vaak heeft hij een punt. Maar wie is hij; Smoesproat?

De grote onbekende van het Moesland, altijd een mening, vaak heeft hij een punt. Maar wie is hij; Smoesproat.

Aftellen is begonne

Ut is zotterdagmèrrege en kijk mi un kumke koffie op toffel noar buite noar mun buurjungske, die speult in de snöw. Men blik dwoalt af noar carnaval 1991. Da wàr moi snöw tijdens de optocht en deinsdag mi de goapmerrege. Fel gekleurde wagus bedenkt mi un laagske snöw. Ik schiet men stoel uit en loap noar zolder en goa op zuuk noar ouw plèkboeken.

Noa un paar daag he ik ze toch gevonde. Dik onder de stof. Ik blader er dur de plèkboek en ouw carnavalskrant hènne. Ut joar dà Gedurig wispelturig de optocht won. De tijd dà we nog mier wagus han dan gröete en klein loopgruupkus bèelkoar. Naame as Bekèk ut mar, de Moesmaaiers, de Bierviltjes en Novenant deden meej.

Nico Brands wàr onze prins en we betoalde nog mi eige konsumsiebonnen. Anno 2017 is er veul veranderd. Er zèn regels gekomme; afmetinge, alcohol, gemotoriseerd. De Moesmunt is er gekomme, de comsumsieprijs is belacheluk hôg, en de animo is bè veul weg. Ik schrik as ik zie hoe wènnig wagus er ingeschrive zèn. En zèn ut ôk echte carnavalswagus? Qua afmeting misschien wel màr de uitvoering? Ge kunt de fotoos ôk terug zien in ons schôn Moesblad. Wà is de reej dà er zo wènig animo is? Strômt ut carnavalsbloed minder, kost ut te veul, hèn we gen zin of tijd?

Er wurd de afgelöepe tijd veul oan gedon um de jeugd te stimuleren. Er wàr un heuse bouwbus die de jeugd noar de gröete clubs bracht zodà ze een kijkje kon neeme in de bouwschuur en vroage konde stelle. De jeugd hè de toekomst dus goed plan war dà. Weier kumt de ouwerwetse spiegeltent wèr terug dus ôk dà is wèr terug. En natuurlijk is de Millstreet band er ôk wèr bè.

Dus al mi al zal ut wel goed komme. En nog un afsluitende spreuk.

Wilde carnaval in ut Moesland behouwe, goa dan mi un groepke wà mois bouwe.
Zodà de optocht blèft bestoan. En dà de Moeslanders noar op optocht kunne blijve goan.

Houdoe wàr,

Deel dit met anderen