Hè, wa gruwelijk sund toch…

Nog voor het 11-11-bal is geweest is het bouwseizoen al voorbij. Wat al langer in de lucht hing is deze week bevestigt: gèèn optocht in het Moesland. Zowel de grote– als de jeugdoptocht gaat in 2021 niet door. Onze buurtjes, de Kelestrôpers uit Reek en de Smouskes uit Zeeland, hadden het nieuws al eerder naar buiten gebracht. Het was een kwestie van tijd voordat het ook in Moesland naar buiten zou komen.

En dat is balen, gruwelijk balen zelfs. Want het betekent ook niet bouwen, geen gezellige avondjes in de bouwschuur, niet steuken over je carnavalswagen, geen ideeën verzinnen, geen bouwbezoeken met de jeugd, niet kunnen ouwehoeren in de bouwschuur met je vrienden, geen frites eten in de bouwschuur, geen kleding maken voor de optocht, geen bouwfilmpjes van de MoesNOS, niet kunnen opbouwen, geen loopgroepen, geen individuelen, geen Moestempel, geen prinsenwagens, geen jury, geen hofkapel, geen publiek en dus… geen optocht lopen.

Niets in Schaijk brengt zoveel saamhorigheid bij elkaar als de optocht. Het is hèt ding waar we godsgruwelijk trots op zijn en heel veel voor over hebben.

Het is toch hèt evenement van Schaijk: de schonste, grûtste, langste, gezelligste, meest beweeglijke, carnavaleske optocht van hiejel de wirreld! Alleen in 2021 effe niet. En dat is gruwelijk sund…

Maar we moeten ook realistisch zijn. Met de huidige regels omtrent corona en met de vooruitzichten is het simpelweg niet te organiseren. En wat te alle tijden op nummer 1 heeft gestaan is de gezondheid van iedereen en met dit in het achterhoofd is de beslissing van Stichting carnaval de Moeslanden de enige juiste en kun je dat alleen maar respecteren.

Toch nog een beetje carnaval dit seizoen
Nu weten we dat carnaval in het seizoen 2020-2021 er heel anders uit gaat zien. Zo is het 11-11-bal, voor zowel de jeugd als de grote, digitaal. Gelukkig is er wel een nieuw jeugdprinsenpaar en deze worden dan ook bekend gemaakt. Mooi voor de jeugdige Moeszakskes.

Eén van de gezelligste avonden is de pronkzitting. De commissie pronkzitting is volop aan het brainstormen over de invulling van deze avonden. Ik ben zeer benieuwd wat er uit gaat komen en in welke vorm het al dan niet doorgaat.

Onze horeca wordt gelukkig ook betrokken bij de plannen die er ongetwijfeld komen voor de carnaval in 2021. De Moeszakken en Moeszakkinnen zijn zeer creatief en er zal ongetwijfeld een verrassende carnaval uit de koker komen.

Wat ik wel hoop is dat dan iedere Moeszak, jong of oud, man of vrouw, kan genieten van het alternatief carnaval. Want het Moeslands carnaval mag je dan wel laten verrassen, maar we doen het ook ‘mi zun alle’, en dat is veel belangrijker.

Blijf gezond en let op elkaar!

René Derks
www.deoptocht.nl

Deel dit met anderen