Zoals de ouden zongen, piepen de jongen…

Een tijdje terug was ik in Berghem en ik ving daar een gesprek op tussen een man uit Berghem en een man uit Oijen. Ze vertelden tegen elkaar dat er over 15 jaar geen optocht meer zou zijn. Zeker omdat er geen bouwplaatsen meer zouden zijn, de gemeente niet mee werkt en….de jeugd niet meer wil bouwen. Enigszins herkende ik dat wel. Ook bij ons wordt het minder en is de jeugd moeilijk aan het bouwen te krijgen. Maar geen optocht meer…nee, dat kon ik me niet voorstellen.

Landelijk probleem
Het is dus niet alleen een probleem in ons eigen Moesland, het is regionaal. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat het een landelijk probleem is. De jeugd is moeilijk te bereiken en is nog moelijker aan het bouwen te krijgen. En dat vind ik als echte wagenbouwer erg zuur om te moeten constateren. Natuurlijk weet ik ook wel dat ‘vroeger alles beter was’ en dat ik een nostalgische ouwe man aan het worden ben. Maar was vroeger dan ook daadwerkelijk alles beter? Je zou in eerste instantie zeggen van wel. Er was bouwruimte genoeg, de clubs schoten als paddenstoelen uit de grond en ieder jaar werden er meer wagens gebouwd, kortom het kon niet op!

Eigen schuld
Ook de jeugdoptocht bleef maar groeien. Maar schijn bedriegt. Het is inderdaad waar dat de jeugdoptocht ook groter werd. Maar dat lag wel aan de ouders, die bouwden de wagens en zorgden er voor dat complete klassen mee gingen doen met de optocht. Hartstikke mooi natuurlijk, maar dit was wel het begin van ‘het einde’. Vele kinderen stoppen nadat ze het eerste jaar in het voortgezet onderwijs zitten met hun carnavalsclubje. Clubjes groeien uit elkaar, hebben geen feeling met het bouwen en dat is heel erg jammer. Vooral voor de kinderen zelf, maar ook voor het voortbestaan van onze optochten. En als we heel eerlijk tegen elkaar zijn dat weten we dit al veel langer. Maar we deden er niets mee. Dus we mogen zeker de hand in eigen boezem steken.

Doorstromen
Gelukkig zijn er ook clubjes die het tegendeel bewijzen en is het niet allemaal kommer en kwel. Zij zijn van de jeugdoptocht succesvol doorgestroomd naar de ‘grote’ optocht op Moesmoandag. En dat is precies de reden dat de commissie bouwbezoek van Stichting Carnaval de Moeslanden dit zo belangrijk vindt: het stimuleren van de jeugd om te gaan bouwen en leren wat er zo leuk is aan het maken van een carnavalswagen. En dat alles met maar één doel: het behouden van de Schaijkse optocht in het algemeen en het maken van wagens in het bijzonder. Voor de jeugd die gaat bouwen voor de grote optocht liggen er dan ook hele mooie geldbedragen te wachten om de kosten wat te drukken. Wil je daar meer over weten dan kun je contact opnemen met de stichting via info@moesland.nl.

Moesacademy
Al een paar jaar worden er succesvolle bouwbezoeken georganiseerd. De Schaijkse jeugd gaat met een hele bups op bezoek bij de grote clubs en krijgen daar uitleg over het maken van een wagen.

Dit jaar gaat het net ietsje anders. De jeugd mag zelf mee bouwen aan een carnavalswagen. En niet zomaar bij een carnavalswagen! Nee, ze mogen bouwen bij Schon Gekwakt en Vur Mekoar. Beide clubs hebben meerdere malen de optocht gewonnen, dus ervaring genoeg om het bouwersvak over te dragen. Prins Bart I (Bart Bongers van Vur Mekoar) gaat hoogstpersoonlijk de kneepjes van het vormen bij leren. En wie wil dat nu niet leren van een echte prins? Maar er kan ook gelast worden, geplakt en natuurlijk kunnen de schilders onder ons ook flink hun hart ophalen.

Uiteraard worden er ook weer diverse carnavalsclubs bezocht. In totaal zo’n 7 clubs worden vereerd met een bezoekje. Aanmelden voor de Moesacademy is wel nodig en dat kan hier: https://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moesland

Op deze manier proberen we de jeugd warm te maken voor het bouwersvak. Want het is echt een hele mooie bezigheid. Je bent met zijn allen iets aan het maken, je bent creatief bezig, het is zeer sociaal en je hebt een doel: meedoen aan de optocht op Moesmoandag!

En op Moesmoandag ben jij super trots op wat je door de straten van het Moesland trekt met je maten! En dan kun jij aan de jeugd die aan de zijkant staat laten zien wat jullie hebben bereikt met zijn allen!

Al kunnen we maar een paar kinderen met de passie van het wagenbouwen ‘besmetten’, dan zijn we op de goede weg. Want het is echt het mooiste virus wat er bestaat….het bouwersvirus!

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Deel dit met anderen