Laat de Moeslandse jeugd zelf bouwen!

De optochten in Schaijk hebben al vele jaren een ontzettend goede reputatie. Niet alleen in de omliggende gemeenten, maar ook ver daar buiten is de optocht van ons eigen Moesland bekend en zeer gewaardeerd. Dat is iets waar we enorm trots op mogen zijn. En eerlijk is eerlijk dat zijn we ook. We zeggen niet voor niets dat het de ‘schonste, grutste en moiste optocht van hiejel de wirreld’ is. Dit is overigens niet iets wat er ineens was. Daar is jaren hard voor gewerkt door de Stichting, de jeugd en met name de clubs.

De clubs hebben een cruciale rol in dit alles. De clubs bepalen de carnaval, de optocht en…het voortbestaan van Moeslands carnaval. Zonder de clubs staat alles stil.

Clubs ontstaan door vriendengroepjes die elkaar kennen van school, het sporten of van het uitgaan. Clubs ontstaan spontaan, vrijwillig en zonder opgelegde druk van buitenaf. En zo hoort het ook te gaan. Zo is de basis gelegd voor een mooie toekomst als club en kun je jaren meedoen aan de optocht. Zowel bij de jeugdcarnaval op zondag als de grote optocht op Moesmoandag.

En daar zit hem nu net de kneep.

Vele clubjes worden nu al gevormd door de ouders om complete klassen van de basisschool aan te melden voor de jeugdoptocht. Op zich helemaal niets mis mee dat de kinderen mee doen aan de jeugdoptocht, want daar is de optocht per slot van rekening voor bedoeld. Nadeel daarvan is dat de meeste clubs uit elkaar vallen omdat ze naar een andere school gaan na de basisschool en uit elkaar groeien. En…een hoop kinderen hebben hun ‘kruit’ al verschoten door te vroeg te beginnen aan de optocht. Dan is de lol er af en hebben ze geen zin meer om een wagen te gaan bouwen voor de optocht.

Maar dat er door de ouders veruit het meeste werk wordt gedaan aan de loopgroepen en/of wagens is natuurlijk niet goed te praten.

Kinderen leren het meeste door dingen zelf te doen. En dan ziet het er maar iets minder mooi uit. En dan kloppen de kleuren maar niet. En dan hebben de handen maar drie vingers. Dat geeft echt helemaal niets. Het belangrijkste is dat de kinderen er plezier in hebben! En dat ze op zondag met een grote glimlach door de Moeslandse straten trekken en dan echt kunnen zeggen ‘ja, dit hebben wij echt helemaal zelf gemaakt’.
Dan ben je trots en dit gevoel is vele malen sterker dan welk gevoel ook.

En natuurlijk snap ik ook wel dat sommige dingen niet door kinderen gemaakt kunnen worden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze meer kunnen dan dat wij met zijn allen denken. En daar gaat de Moesacademy over.

Moesacademy
Met de Moesacademy proberen we de jeugd weer warm te krijgen voor het bouwen van wagens. Het bouwen van wagens is niet moeilijk. Heel Schaijk doet het al bijna 66 jaar. Het is van generatie op generatie gegaan. In de loop der jaren is het ook veranderd. Technieken veranderen, materialen veranderen en de manier van bouwen is veranderd. Wat niet is veranderd is dat mensen er nog steeds heel veel uren in moeten steken om een wagen te maken. Daar kunnen we niets in betekenen maar wel de jeugd laten ontdekken wat het bouwen aan een wagen inhoudt.

Al doende leer je wat je sterke punten zijn, wat je leuk vind en waar je voldoening uit haalt. En waar kun je nu het beste het vak leren dan in de praktijk bij de wagenbouwers van het Moesland.

Op zondag 12 januari 2020 wordt voor de derde keer een bouwbezoek georganiseerd voor de Moeslandse jeugd. Met dit grote verschil ten opzichte van de voorgaande jaren; er mag nu daadwerkelijk gebouwd worden aan een carnavalswagen voor de grote optocht.

Twee doelen hopen we hiermee te bereiken:

  • Ontdekken wat  je leuk vind om te doen
  • Hopen dat het bouwvirus over slaat naar de jeugd

Het is een super leuke hobby waar je uren je creativiteit in kwijt kunt en dit kun je dan ook nog delen met een groot publiek. Kei moi toch!

Geef je dan ook massaal op voor de Moesacademy! Het is super leuk, leerzaam en helemaal gratis!
Opgeven kan hier: https://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moesland/

We starten om 10.30 uur en verzamelen bij de Piramide.
Het programma duurt tot ongeveer 14.00 uur. Voor vervoer en een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Oh ja, jeugd tot en met 18 jaar kan zich aanmelden. We gaan sowieso in twee groepen aan de slag. Een groep t/m 13 jaar en een groep 14 t/m 18 jaar.

Tot dan!

Houdoe
René Derks

www.deoptocht.nl

Deel dit met anderen