Commotie in Moesland

Het is onrustig in ons Moesland. Waarom? Worden er geen wagens gebouwd dit jaar? Nee, dat is het niet. Gaat de optocht niet door? Nee, dat is het ook niet. Is de vernieuwde jeugprinsenwagen niet op tijd klaar voor de carnaval? Nee, dat gaat helemaal goed komen. Ah, het gaat natuurlijk over de fusie tussen de gemeente Landerd en Uden? Of Oss? Of…. Nope, dat is al lang bekend.

Maar wat is het dan wel? Entree bij de Potter Moeshütte en een forse prijsstijging van de Moesmunt, dat is wat de gemoederen op dit moment bezig houdt in Schaijk.

Berichten op www.deoptocht.nl, Facebook en Instagram zorgen voor veel reacties. En deze zijn over het algemeen niet positief. Vele Moeszakken en Moeszakkinnen waren onaangenaam verrast door het aankondigen van Theo Potjes dat er dit jaar entree wordt gevraagd om bij de Potter Moeshütte carnaval te kunnen vieren. Uitgezonderd de beide prijsuitreikingen (jeugd en grote), ochtendmis, koenken en het Plein vol Plezier, die blijven gratis.

En of dat nog niet genoeg was, kwam de prijsstijging van 15 cent per consumptie er nog boven op. Reden genoeg voor mensen om de Stichting de zwarte piet toe te schuiven en ook ik kreeg de nodige mailtjes. “Waar ik wel niet mee bezig was” of “wil jij de carnaval kapot maken” tot “schandalig, zo kan er niemand meer carnaval vieren”.

Jammer dat er zulke reacties binnen komen. Zeker omdat ik en Stichting Carnaval de Moeslanden er helemaal niets mee te maken hebben. De entree is vanuit de Potter geregeld en de Moesmunt is een initiatief van de gezamenlijke horeca in Schaijk.

Vandaar dat voorzitter Maarten Hendriks met een persbericht naar buiten kwam om duidelijk te maken dat de Stichting er niets mee van doen heeft. Goed gedaan en groot gelijk.

En ik kan met mijn hand op het hart vertellen dat ik toch echt wel de laatste Moeszak ben om het carnaval kapot te krijgen. Ik doe er alles aan om het Moeslands carnaval positief in het nieuws te brengen, de jeugd aan het bouwen te krijgen en om voor het nageslacht alles te bewaren. Mijn carnavalshart is groener dan groen…

Is er dan niks positiefs?
Is er dan niks positiefs te melden? Natuurlijk wel. Tijdens het bouwbezoek heb ik kunnen zien dat er weer flink gebouwd wordt in ons Moesland en dat we weer een fantastische optocht gaan krijgen. Bij zowel de jeugd als de grote! De pronkzittingen waren heel mooi en allemaal uitverkocht.

De jeugdpronkzitting was heel erg goed, Carnavalloverz heeft een mooi programma en bijna alle clubs hebben een eigen ‘clubpagina’ op www.deoptocht.nl. Dat heeft heel veel positieve en leuke reacties opgeleverd. (Kei bedankt allemaal nog! Rest van de clubs krijgen ook nog hun pagina)

Oude traditie weer terug in Moesland?
Ik hoop dat door de commotie het “Zwabberen” weer nieuw leven wordt ingeblazen. In de oude dagen van het Moeslands carnaval werd er op “Zwabberdinsdag” van kroeg naar kroeg “gezwabberd”. Een kroegentocht dus. De Beatrixstraat werd tijdens de carnaval omgedoopt tot Zwabberstraat en met de carnaval deden de bewoners mee als “De Zwabbers”.

Met de Prins der Moeslanden ging het complete gevolg in optocht lopen naar onder andere Parcival, zaal Albers, de Postduif en de bowling. Dat was altijd erg gezellig en hoorde echt bij de traditie van het Moeslands carnaval. De Hofkapel zorgde voor de vrolijke, muzikale noot en er werd het nodige genuttigd.

Misschien dat we de aanwezige negativiteit omtrent de munten en de entree mooi kunnen gebruiken om er een positieve draai aan te geven.

Horeca
Natuurlijk heeft de Moeszak begrip voor het feit dat er door de horeca ook gewoon geld moet worden verdiend. Het is hard werken die dagen en dat moet ook zeker beloond worden. Daar zal ook niemand over vallen, ik denk dat het de combinatie van entree en prijsstijging is geweest die de gemoederen zo bezig houdt. Dat is erg jammer, niet nodig ook. Iedereen kan een keuze maken waar ze carnaval gaan vieren. Dat is het mooie van carnaval. De Raaf is ook bezig met een mooi programma, in de tent van Carnavalloverz komt ook nog een programma voor als Carnavalloverz er niet in zit. Kortom, er is keuze mensen!

Festival
In de media werd gemeld dat carnaval in Schaijk het enige “festival” in de buurt was waar geen entree werd gevraagd.

Carnaval is geen festival, carnaval is een volksfeest. Het is cultuur, het is voor iedereen. Jong, oud, groot, klein, arm of rijk. Carnaval is voor mij dat je in elke horecagelegenheid even binnen kunt kijken. Effe bij buurten, wat drinken, slappe klets verkopen en vooral genieten.

De lach op je gezicht zien te krijgen en die vijf dagen vast proberen te houden. Spanning opbouwen tot aan de optocht het “steuke”. Zo trots als een pauw de “schonste optocht van hiejel de wirreld” lopen. Ontlading bij de prijsuitreiking en het goapen op de Goapmerrege.

Dat is carnaval in Schaijk, dat is wat wij de jeugd mee moeten geven om over 11 jaar nog steeds carnaval te kunnen vieren. Dat is waar het om draait! Ik wens jullie een hele fijne, rustige voorbereiding voor de carnaval toe.

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Deel dit met anderen