Heya Vur Mekoar….Oh nee Hup Oelewappers!

Ieder Moeszakske en Moeszakkinneke, of moet ik tegenwoordig Moeslander zeggen, weet van het bestaan van de schaal bij de wagens af. De schaal werd in 2015 in het leven geroepen door Maf Mar Moi en werd onder de klanken van Tieske en de Lamme Herders met alle oud-winnaars tijdens de prijsuitreiking van 2015 naar binnen gedragen.

Alle oud-winnaars? Nee, helaas niet alle. Niet omdat ze niet konden, maar simpelweg omdat niet alle winnaars bekend waren. De uitslagen van de optocht zijn vanaf 1977 bewaard gebleven op papier en voor die tijd werden de uitslagen op een bord geschreven en zijn dus niet bewaard.

Nu is voor mij de sport om dit dan toch compleet te krijgen. En het liefst voor de prijsuitreiking van 2018. Maar dat zal helaas niet lukken.

Wat is er dan wel bekend? Nou, heel veel! Dankzij de boeken van Koos en Els Dekkers (dankjewel Ilse), de boeken van Ton en Maria Griffioen (dankjewel Ton en Maria) en het sparren met Twan van Zandvoort (dankjewel Twan), hebben we alle prijswinnaars kunnen achterhalen op de volgende jaargangen na; 1959, 1962 en 1965.

Dus als iemand ons kan aantonen wie de winnaar bij de wagens waren in die jaren (uiteraard met bewijs) dan zijn we jullie enorm dankbaar en dan is de schaal helemaal compleet.

Opvallend
En wat is er nu mooier dan ‘un bietje steuke’? Als je zo’n lijst samenstelt dan kom je automatisch tot conclusies. Onze prins, Prins Bart dun allerurste, is lid van Vur Mekoar. Een club met een flinke staat van dienst. Met maar liefst 6 eerste plaatsen voeren zij al jaren de medaillelijst aan. Met zes eerste plaatsen en twee tweede plaatsen heb je echt wel wat bereikt in het Moesland. En dat lieten de dames en heren van Vur Mekoar ook wel blijken. Te pas en te onpas (zoals het hoort) werd er duidelijk gemaakt dat er maar één club was die de beste was.

Hoe anders is het nu. De lijst is bijna compleet en Vur Mekoar zakt van een stevige eerste plaats naar een derde plaats. Ze zijn ingehaald door de Oelewappers met maar liefst 9 eerste plaatsen! Ook de Bierviltjes hebben Vur Mekoar ingehaald. Zij zijn in totaal 6 keer eerste geworden. Net zoveel als Vur Mekoar, alleen de Bierviltjes hebben ook meer tweede plaatsen gehaald. Uiteraard werden er destijds andere eisen gesteld aan de wagens, maar een eerste plaats is een eerste plaats!

Onze Prins weet dus wat hem de komende jaren te doen staat. Minimaal nog 4 keer eerste worden en dan staan ze weer boven aan. Of de Oelewappers moeten het nog op hun heupen krijgen 😉

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Oh ja, en als je tijdens het bouwen lekker wil genieten van heerlijke bouwmuziek dan kan dat! Luister maar eens via de homepagina van www.deoptocht.nl

Heya Vur Mekoar....Oh nee Hup Oelewappers!
Heya Vur Mekoar....Oh nee Hup Oelewappers!
Heya Vur Mekoar....Oh nee Hup Oelewappers!

Deel dit met anderen