Tijd voor een MoesNOS 2.0

Als de eerste berichtjes op Facebook verschijnen over de voetbalwedstrijd tussen de Raad van 11 en het G-team van D.A.W. en de eerste posters hangen voor de ramen dan weet je het: nu duurt het echt niet lang meer en carnaval gaat losbarsten!

Zaterdag de wedstrijd, ’s middags het KBO-bal waar de Ere-Moeszak bekend gemaakt wordt en zondag het mooiste feest van het jaar; het KeeMoesbal. En dan gaat het vanaf donderdag los in Schaijk met bouwfeesten en vanaf vrijdag carnaval! Even alle zorgen opzij en lekker losgaan met de dwaze dagen. En dat doet iedereen op zijn eigen manier. De één doet het heel uitbundig terwijl een ander juist rustig staat te genieten. Allemaal prima, carnaval vier je op je eigen manier. En zo hoort het.

Herinneringen maken en vastleggen
Tijdens carnaval, en ook met de voorbereidingen, worden er herinneringen gemaakt. Het maken van je pakje, het bouwen aan de wagen of oefenen met je dweilorkest. Iedere Moeszak en Moeszakkin probeert zich voor te bereiden op het feest van het jaar: Moeslands carnaval.

In de oude dagen (eind jaren ‘70 en jaren 80) hadden we in Schaijk de MoesNOS (Jan Kops, Theo Kops en Antoon de Louw). Die gingen met zijn drietjes op pad om carnaval vast te leggen op video. Met eigen hesjes en een heus MoesNOS logo. En dat deden ze grondig. Zo is er zelfs een videoband opgedoken met een complete vergadering van de Petôsiestampers.

Op bouwbezoek bij de clubs, filmen bij het plakken, maar ook als er geschilderd werd. Het opbouwen van de wagens en natuurlijk de optocht. Alles werd gefilmd door de MoesNOS.

Het archief van de Stichting puilde uit met videobanden (de jeugd zal waarschijnlijk niet eens meer weten wat dat zijn) van de MoesNOS en die staan inmiddels allemaal online: https://www.deoptocht.nl/films-carnaval-schaijk/.Gemis
Tegenwoordig wordt er beduidend minder vastgelegd en dat is heel jammer. Dit heeft simpelweg te maken met het gemis aan vrijwilligers en tijd. Want er gaat behoorlijk wat tijd inzitten. Het filmen en het monteren heeft gewoon veel tijd nodig. Gelukkig doen Peter Jan van der Ven, Wout van Kessel, Martien van Leuken en Paul Sleiffer hun stinkende best om toch zoveel mogelijk vast te leggen. Maar zij kunnen niet overal zijn, dat is begrijpelijk maar ook ontzettend jammer. En dan komt daar het gemis van Ben Snoeks nog bij. Ben was altijd paraat met zijn camera om de carnavalsactiviteiten vast te leggen, van pronkzittingen, Erewijn tot aan de optochten, Ben was erbij. Helaas is Ben veel te vroeg overleden en werd de club van vrijwilligers kleiner.

Ik wil mezelf bij deze dan ook vanaf volgend seizoen aanmelden als vrijwilliger voor MoesNOS 2.0. Alles vastleggen voor het nageslacht, dus ook weer op bouwbezoek en het bijwonen van het opbouwen van de carnavalswagens. Hoe kan dat nu beter dan met videobeelden? Mocht jij ook interesse hebben in Moesnos 2.0 dan hoor ik dat graag: info@deoptocht.nl.

Videoavond = oldschool
Ook al was het altijd ontzettend leuk, een videoavond is denk ik niet meer van deze tijd. Waar er vroeger naar uit werd gekeken wat er gefilmd was, zowel bij het bouwbezoek als de optocht, is het tegenwoordig allemaal al op internet verschenen. Ik hoor wel vaker dat we ‘oldschool’ zijn en dat is misschien ook wel zo. “Vroeger was alles beter”, nou ja beter….in ieder geval anders.Bouwmuziek
Wat zeker wel beter was in de oude dagen van het carnaval is de carnavalsmuziek. Tegenwoordig moet er een ‘harde koenk’ inzitten voor de jeugd anders is het geen ‘goede’ muziek. Nee, daarin ben ik inderdaad ‘oldschool’. Unne lekkere hoempa afgewisseld met wat foute muziek van Q-music, dat is wat ik mooi vind. Omdat je dat met carnaval weinig hoort start ik ieder jaar de stream weer op. Echte carnavalsmuziek van 1970 tot en met 2020. Leuk om te luisteren, zeker in de bouwschuur als je met zijn allen gezellig aan een potje bier zit. Zet hem maar eens een keer aan, as ge durft: http://radio.deoptocht.nl:8000/streamNou, ik wilde het hierbij laten. Ik wil jullie allemaal een geweldige carnaval toe wensen en geniet er met volle teugen van. Met of zonder MoesNOS, maar leg het vast. En deel het, het liefst via www.deoptocht.nl want die site is er voor iedere Moeszak en Moeszakkin!

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Deel dit met anderen