Unne fijne hoempa

Er is een gapend gat ontstaan tussen de jongere carnavalsvierder en de ‘ouwe garde’. En dan bedoel ik niet alleen het uitgaan. Alhoewel….

Vroeger was carnaval nog simpel. Op het moment dat op de Postduif de rode, gele en blauwe vierkantjes waren geplakt op het pand (wel met de punt omhoog), dan wist je dat het bijna zover was; carnaval komt eraan!

Vrijdagavond piekenbal, bier vur unne gulden (da’s iets minder als vijftig eurocent) en muziek van een dj. Dan zaterdag, zondag, maandag en dinsdag muziek van de Millstreetband en die speelden actuele nummers uit de top 40, wat rocknummers en…carnavalsmuziek. De echte carnavalsmuziek; “Een paard in de gang”, “Bloemetjesgordijn” of “Nou die hendjes de lucht in”.

Tegenwoordig is er wat dat betreft een echte generatiekloof. Als je met deze muziek aankomt staan ze je aan te gapen alsof ze een drol zien vliegen. Nee, tegenwoordig moet er een harde ‘koenck’ in zitten. En als het kan meer dan “785 beats per minute”. Zelfs onze Prins gaat er in mee met zijn eigen nummer. En wat te denken van de echte carnavalskrakers die in een hedendaags jasje worden gestopt. Met? Juist ja een harde “koenck”. Wordt het niet beter op hoor…

En de polonaise lopen? “Wa’s da?”, dat kennen ze al helemaal niet meer. Nee, wat dat betreft is er veel veranderd in de loop der jaren.

Dan is het KeeMoesbal toch echt een verademing. Op het moment dat je binnenkomt loop je direct al in de polonaise mee. En die worden niet één keer gelopen, nee dat kan gerust een keer of 8 op een middag. En….op carnavalsmuziek. Gewoon met een fijne hoempa en een lekker ‘lal’gehalte. Prachtig toch.

Maar goed, carnaval is voor jong en oud. En ieder viert dat op zijn eigen manier en dat is maar goed ook. De jeugd wil ik ook echt niet veranderen. Dat gaat me echt niet lukken en is zeker niet de bedoeling. Al hoop ik wel dat de echte carnavalskrakers in ere blijven.

Ik probeer dat op mijn eigen manier te doen door rond carnavalstijd een muziekstream online te zetten. Met foute muziek, feestmuziek, muziek van onze Hofkapel en muziek met “unne fijne hoempa”, de échte carnavalsmuziek.

Luister maar eens een keer als je durft!

http://radio.deoptocht.nl:8000/stream
Fijne carnaval en geniet van deze dagen en de voorbereidingen.

Houdoe!
René Derks
www.deoptocht.nl

Unne fijne hoempa
Unne fijne hoempa
Unne fijne hoempa

Deel dit met anderen