Hoogtepunten vol met emoties

Het mooie van het bijhouden van het archief is dat je nogal eens een keer terug kunt kijken op wat er allemaal plaats heeft gevonden in ons mooie Moesland. De Erewijn, het babybezoek, de verkleedpartijen, de uitreiking van de Moesbakkus, de optocht en aansluitend de prijsuitreiking of de uitreiking van de Zilveren Moestop. Het zijn stuk voor stuk hoogtepunten in het Moeslands carnaval.

Maar wat mij altijd het meest bij blijft (en de meeste indruk maakt)  zijn vooral de emoties die vrij komen met carnaval.

Of het nu van blijdschap is, teleurstelling, opluchting of trots. Alle vormen van emotie komen met de carnaval voorbij. En dat is mooi. Dat is heel mooi. Carnaval is puur, voor iedereen en van iedereen. En een ieder beleeft het op zijn eigen manier.

Neem bijvoorbeeld de uitreiking van de Zilveren Moestop. Vaak wordt gezegd dat het de ‘winnaar’ van de Zilveren Moestop is. Ik zei dat voorheen ook. Tot dat ik van opper Egbert Manders te horen kreeg: “de Zilveren Moestop die win je niet, die verdien je”.

En dat is zeker waar (al blijft dat erg lastig om over jezelf te zeggen). Wat ik wel weet is dat alle ontvangers van de  Zilveren Moestop dezelfde emoties hebben gehad. Het komt allemaal voorbij; verbazing, ontroering, ontkenning, blijdschap maar vooral trots! Trots op wat je voor het Moesland gedaan hebt (en/of nog steeds doet) en de waardering, die je niet hoeft maar toch,  krijgt. En dat is heel mooi.

Wat ik dan ook enorm aan het Moesland waardeer is dat iedereen aanwezig is om degene die de Zilveren Moestop ontvangt ook te vereren met een daverend applaus. Dat zijn dingen die blijven je bij. En dat doet een mens goed…

Dom om te vermelden, maar ik ga er vanuit dat jullie er ook dit keer weer bij zijn om de Zilveren Moestopper het applaus te geven wat hem/haar toekomt.

Ik heb er gruwelijk veul zin in!
Ik wens jullie allemaal heel veel plezier met de carnaval, succes met de optocht en geniet er van. Mi zun alle. Want carnavalle doe de vur mekoar en mi mekoar!

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Deel dit met anderen