Ut giet oan!

Nou ja, eigenlijk is de carnaval al begonnen. Nu al? Jazeker! Waar het voor mij vroeger begon op vrijdag tijdens het Plekkersbal is dat nu al op zaterdag voor carnaval. Nee, ik bedoel niet het KBO-bal. Nee, ik bedoel zaterdagochtend bij voetbalvereniging DAW, waar het G-team een wedstrijd speelt tegen Prins Bart I en zijn raad. Daar begint mijn carnaval sinds twee jaar.

Vorig jaar werd de eerste wedstrijd gespeeld tussen de twee teams en sinds dit jaar wordt er gestreden om de ‘Moeslandcup’. Prachtig om de pure emotie van het G-team te zien, ze gaan vol voor elke bal en bij elke goal die ze maken spat het plezier van hun gezichten. Overigens ook complimenten voor Prins Bart I en zijn team, ze maken er echt een leuke wedstrijd van. Maar ondertussen staat het in de onderlinge verhoudingen tussen het G-team en de Raad van Elf 2-0. En dat is nog verdiend ook.

En dan is het zondag. De dag van het KeeMoesbal. Sinds twee jaar wordt het KeeMoesbal gehouden op de zondag voor carnaval. Zo ook gisteren. Tsjonge jonge, wat kunnen ze daar feesten. Bij binnenkomst van Prins Bart I, prinses Nomie en gevolg word er nog wat zout in de wonden gestrooid door met sjaals van DAW te zwaaien. Steuke 2.0, daar kan menig carnavalsclub nog een puntje aan zuigen!

De ene na de andere polonaise wordt ingezet, afgewisseld met diverse optredens van de verschillende Moeszakken en Kelestroperkes. Nee, mijn carnaval is begonnen. En met een grote grijns op mijn gezicht. Dat is echt carnaval vieren en met name carnaval beleven. Prachtig! Dankjewel organisatie van deze beide prachtige evenementen.

En dan is het de maandag voor carnaval. Langzaam aan begint het besef te komen dat het nog maar een paar daagjes wachten is voor de vijfdaagse van start gaat.

Vroeger wist je dat het niet lang meer duurde als er bij de Postduif de blauwe, gele en rode vierkantjes werden vastgespijkerd op het pand, de sluizen werden verlost van die hinderlijke paaltjes en de clownskoppen links en rechts voor de ramen werden gehangen. Dan begon het al te kriebelen. Nu is dat iets anders. Die hinderlijke palen bij de sluizen in het centrum zijn al tijden weg. De bomen zijn tot op kniehoogte omgekapt. Daar hebben de wagens dus ook geen last meer van en bij de Potter hangen geen vierkantjes aan de muur, nee die gaat zijn tenten wederom opslaan in het centrum van Schaijk. Het centrum, tsja…Ik ben benieuwd hoe druk het nu wordt langs de route aangezien er links en rechts toch wel wat ruimte weg is om te gaan staan. Waar het oude pakhuis heeft gestaan is de ruimte erg beperkt geworden. Maar goed, dat probleem zal zich ongetwijfeld wel weer oplossen.

Wat veel belangrijker is, is dat we weer een schitterende optocht krijgen. Prachtige kleurrijke, beweeglijke wagens afgewisseld met vele loopgroepen en dit jaar met maar liefst 10 individuelen!

Jan Vos deed jaren geleden een oproep voor meer individuelen en anno 2018 is dat dan uiteindelijk toch maar mooi gelukt. Met zijn allen maken we de optocht, de afwisseling tussen grote wagens, kleine en grote loopgroepen, individuelen en dweilorkesten zorgen voor een prachtig spektakel voor jong en oud. Samen maken we de optocht! Ik wens iedereen een hele fijne carnaval en geniet er vooral van.

En mocht je vast in de stemming willen komen luister dan eens naar deoptocht.nl internetradio; http://82.197.195.78:8000/listen 24 Uur per dag feest op je radio! Als je dan niet meer in de carnavalsstemming komt dan weet ik het ook niet meer.

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl
Foto’s G-team: Roy Sijmens
Foto’s KeeMoesbal: Jan van Ballegooij

Ut Giet Oan!
Ut Giet Oan!
Ut Giet Oan!

Deel dit met anderen