Minder carnaval?

Omroep Brabant had een onderzoek gedaan onder carnavalsvierders en daarin kwam naar voren dat het steeds meer een jongerenfeest is en dat de tradities verdwijnen. Met name de carnavalsmis, een askruisje halen en het haringhappen laten beiden groepen, de jongeren en de ouderen, voor wat het is. Ik durf hier wel te stellen dat dit ook in Moesland het geval is. Dat laatste dan hé…

Hier in huize Derks is het na oud en nieuw carnaval wat de klok slaat. Pakjes worden genaaid, stad en land wordt er afgelopen om accessoires te kopen er wordt geplakt (uiteraard) en het internet wordt afgespeurd voor de laatste dingetjes. Logotjes worden gemaakt en gedrukt. Super leuk om te doen en ik ben altijd blij als het carnavalszaterdag is om ‘mun pekske’ aan te mogen doen. Verder doen we als Klore Kwats nog steeds mee bij de wagens, ook al wordt het ieder jaar moeilijker om een wagentje te maken. Wat dat betreft kan ik me wel in dat onderzoek vinden. Tijd voor de jongeren om prachtige praalwagens te gaan maken.

Het aantal wagens bij de grote optocht op Moesmoandag is iets aan het dalen. Nou zegt dat niet zo heel veel, het aantal deelnemers blijft over het algemeen wel gelijk. Clubs fuseren of gaan in plaats van een wagen, besluiten ze om met de loopgroepen mee te doen. Loopgroepen hebben we op dit moment 31 en 8 individuelen. En dan nog 16 wagens, dan mag je als Schaijk weer trots zijn op wat er weer neergezet wordt dit jaar.

Feit is dat carnaval, en dan met name de optocht, toch de activiteit is waar het meest naar wordt uitgekeken. Dat geldt ook voor mij. Dagelijks, wat zeg ik, een paar keer per uur, kijk ik op de weerapp. Nou eigenlijk meerdere weerapps. De app die wat mij betreft het beste weer voorspelt heeft gelijk. En dat verschilt per dag.

Het zal toch zeker niet dat we hetzelfde weer als vorig jaar krijgen. Regen en nog eens regen. Dat zou wel heel erg balen zijn. Want eerlijk is eerlijk, we willen toch met zijn allen onze creatie tonen aan de duizenden mensen die langs de kant van de optocht staan. En met regen staan er toch wel wat minder. En de sfeer is dan ook beduidend minder.

Maar goed, zoals mijn vrouw altijd zegt, het duurt nog lang voor dat het Moesmoandag is. Naar mijn idee altijd te lang…

Of het carnaval in het Moesland minder wordt? Tjsa, dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het uitgaan zal niet veel minder worden. De Moeslander heeft dit jaar zelfs meer keus dan ooit om uit te gaan. De Raaf heeft een volledig programma, Noorderlicht heeft een tjokvol programma, De Potter heeft zijn tenten weer opgezet bij de Phoenix en de spiegeltent is herrezen aan het terrein van de Jozefschool. Dus wat dat betreft heeft Schaijk met de carnaval keuze genoeg om ergens wat te gaan drinken.

De jeugd heeft een tijdje terug kunnen proeven aan het wagen bouwen in Schaijk. De jeugd werd met de ‘bouwbus’ naar verschillende bouwlocaties gebracht en konden vragen stellen aan de bouwers.

De kinderen kregen ook ‘echte’ juryrapporten mee om punten te geven aan de clubs. Volgens hen zou het gaan tussen Schon Gekwakt en Goei Geknoei. Spannend dus.

Een heel goed initiatief wat volgend seizoen zeker navolging krijgt.

Als jij ook denkt te weten wie de optocht bij de wagens gaat winnen, vul dan even de prijsvraag in.

Zo. Het is weer mooi geweest. Klaar maken voor de carnaval.
Ik wens jullie allemaal fijne carnavalsdagen en geniet ervan, hoe oud of jong je ook bent!

Houdoe!
René Derks

Minder carnaval?
Minder carnaval?

Deel dit met anderen