René van Rooij

Rene van Rooij speelt sinds 1999 bij de Braborockers van WC Experience. Als groot fan vond René het een eer om mee te ‘mogen’ spelen. Tegenwoordig wil ie daar gewoon geld voor hebben! Ontwerpt, bedenkt en voert uit, samen met Patrick Marcelissen. Runt een eigen reclame/productiebureau/studio en treedt ook samen met zijn drinkebroeder Hans van Erp op, onder de naam Pap en Pudding. Schrijft, arrangeert en componeert ook voor anderen.

En naast dat alles schrijft René ook nog columns voor www.deoptocht.nl. En ook nog zoals het hoort; in het dialect!

Columnist voor deoptocht.nl; René van Rooij

Keeke wallik

Mense, de carnaval zit ‘r jammergenoeg al wir op, maar de zommer stu ès ’t goed is vûr de deur. En mi de zommer komme natuurlijk ok de kermisse. Sterker nog: Ik ben al prongeluk mi de kiendjes op únne vurjoarskermis beland in Nijmegen. Naast ’t feit da’k zo’n 150 euro lichter waar als gepland toen ik noar huis ging, kreeg ik giestere nog wa noaweeje: Eén verbaal van 226 euro! (rije dur rooj licht) én één umda ze vonde da’k 6 km te hard reej. Gloeiende gloeiende…….Mar goed zoals gullie misschien geheurd het heb ik m’n gestole accordeons wir terug dankzij de pliessie, dus ik maak ze strakke mar zonder te mokke over, da snapte. Mar goed terug noar de kermis…

Ik vijn ’t geweldig um over de kermis te laope en uit alle hoeke andere muziek te heure. Die sfeer ’s oavus mi die lèmpkes is onbeschrijfelijk. Schitterend gewoon. Vruuger waar de kermis unne ramp vur mèn. Ik kreeg toen ik ’n joar of 9/10 waar van ons Pap en ons Mam 25!!!! gulden per dag um er durheen te drèèje. Da waar in dieje tijd kei veul! M’n zuster din ‘r d’n ollinge kermis mee, en ik waar noa ’n half uur al wir thuis: Ik ha ’t stoan op de grijpers! Lozzies um precies te zijn. Ik ha (en heb nog steeds) unne lozzie-tic, en ik woa toch zo gere die prachtige gouwe lozzies winnen die ik zaag leege. Dus doar stond ’t klein Van Rooijke dus wir, mi rooj orre umda tie alles ha verlorre, wir thuis op de stoep. “Op is op” zin ons Mam, mar soms kreeg ik tóch nog ’n extra tientje……en da verdween: KREK! In de grijpers op jacht noar unne lozzie. Soms ha’k ok wel ’s prijs, en ’t zal jullie nie verwondere da’k altijd teleurgesteld waar in de kwaliteit van de gewonne lozzies. Es de kermis afgebroke wier laag 99% van de bling-bling allang wir in de vuilnisbak umda ze óf nie tege wotter konne (ondanks da ut erop stond) óf ’t kreng scheej ‘r gewoon mi uit! Ons mam wies nie hoe da ze kon vurkomme da ik al m’n geld vergokte, mar de lesten dag van de kermis ha ze ’n idee:

Ik ha da joar uiteraard wir unne lozzie of 5 gewonne, en unnen hoop geld weggegoid. Munne kermis zaat erop. Kloar! Af en uit! Mar ons Mam streek wir over d’r hart en ze zin: “Hier hedde unne gulde vur de keeke wallik, kèkt mar of ’t iets is, als ’t bevalt krijgde van mijn ’n dagkaart”. Kleine Van Rooij liep wir richting kermis. D’n ellende begon al bè de uurste hindernis: Unne lopenden baand die KEI stèèl umhog ging mi ’n razend tempo! Woar da aander jonger kiendjes lachend diejen baand opspronge, stond ik oan ’t begin van d’n baand benauwd scheetjes te loate! Ik durfde nie. De mens van de keeke wallik hielp me umhog, en nog vurda ik van de schrik bekomme waar stond ik alwir op ’n trèpke wa kei onhèndig op en neer schudde! Gloeiende godver! Ik kwaam r bekant nie overheen. Noa veul vijven en zessen lukte ’t dan toch eindelijk, en toen kwaam ‘r ’n groot hamsterwiel! Aander jong liepe d’r durhene alsof ’t niks waar, sommige gingen d’r zelfs inleege, mar ik stond wir ’te knijpe mi munnen endeldèèrum! Mi de grotste moeite schoot ik ‘r durheen en toen viel ik mi munne reet op unnen houten lopenden baand die gruwelijk hard noar beneeje ging. Ik kètste alle kanten op en op ’t eind oandgekomme stuiterde ik op ’n houte drèèjschijf die me mi unne zwiep de houte vloer opflikkerde!

Ik zaag aander jong wir vur de twedde ronde goan, mar ik din op huis oan mi blauw knikkende kniejus! “Ik vond r niks oan Mam, en ik wil noit mer!”. Ons moeder ha wel schik want ik was langer op de kermis geweest mi unne gulde, dan de middag ervur mi 25! Misschien snapte gullie nou wurrum da ik mi unne kermis tegeworrig mar mee ’t terras opschiet, en de keeke wallik gauw vurbè loop……net als de grijpers gelukkig!

Rij en kermis vurzichtig wanne! Houdoe!

Deel dit met anderen