René van Rooij

Rene van Rooij speelt sinds 1999 bij de Braborockers van WC Experience. Als groot fan vond René het een eer om mee te ‘mogen’ spelen. Tegenwoordig wil ie daar gewoon geld voor hebben! Ontwerpt, bedenkt en voert uit, samen met Patrick Marcelissen. Runt een eigen reclame/productiebureau/studio en treedt ook samen met zijn drinkebroeder Hans van Erp op, onder de naam Pap en Pudding. Schrijft, arrangeert en componeert ook voor anderen.

En naast dat alles schrijft René ook nog columns voor www.deoptocht.nl. En ook nog zoals het hoort; in het dialect!

Columnist voor deoptocht.nl; René van Rooij

Dur mekare!

Dur mekare gevat is er eigenlijk nie veul moiiers dan de carnaval, vijn ik. Rooie droad –zeig mar gerust rooie slinger- dur mijn olling leve is de carnaval. Van ‘t keindercarnaval in de Kuil in Hèrpe, van prijsuitreiking van d’n optocht in de Sports in Hèrpe, woar als klein menneke alleen mar konte zag en toffelpoten. Van de 24 uurs bouwmarathon van Gedurig Wispelturig in Schoijk, tot alle optochten in de regio, alles wa mi de carnaval te maken hèt verrijkt m’n leve sinds 1977.

Van ‘t speule mi de kapel in café Wilhelmina in Oss, de Merks in Bèrge, tot het knoertzat over d’n heuvel herrieje mi de dwèilkapel van d’n Hèrtog. Van ‘t speule mi amusementsorkest Crash durpshuis de Schans in Westerbeek. Van ‘t jureren van de luchtgitaarkampioenschappen in café Piepers, woar da de veurzitter van de jury halverwege al kei zat pleite was gegoan, tot janken van blijdschap bij ‘t Boetje oan de bar, toen ik na 4 dagen house en hardstyle EIN-DE-LIJK wir ‘n échte carnavalsplaat heurde: het was allemoal mi de carnaval! Ok op weg mi Pap en Pudding, van kroeg naor kroeg, van feesttent noar durpscafé, ik zu ‘t ammol vur gin goud hebben willen missen! Grootste gemenen deler in die 40 joar da ik carnaval vier: MUZIEK! En de leste 30 kwaam doar ok nog bier bij! Mar de muziek was er altijd.

Het is nie vur niks da ik nog steeds elke week muziek maak, en zo lang als ik da kan, zal ik da blijven doen. Betaald of onbetaald, profesionneel of semi, of gewoon vur de hobby: de vraag of ik van de muziek kan leven beantwoord ik ‘t liefst met: zónder de muziek kan ik in ieder geval NIE leve, en doar is geen woord oan gelogen.

Ik kan zo verrekkenis genieten van ouwverwetste carnavalsmuziek, boerekapelle, joekskapelle, zatte herremeniekes, ik vijn ‘t ammol fantastisch. Ik begin in sommige gevallen zelfs oan de ‘modernere’ carnavalmuziek te wennen, zolang ‘t gin hardstyle, house en andere tyfusherrie is dan. De aller-aller-aller-allermoiste muziek? Da is muziek ‘dur mekare’……dur mekare als ik van kroeg naar kroeg sjouw, als ik langs d’n optocht de ene wagen in de verte al heur speule, terwijl de wagen die veur m’n neus stoat en die een tijdje geleeje al vurbij kwam ok nog zo’n best te heure zijn!

Ik heur oe denken: “Da’s toch herrie?” Neeje! Zolang als da ‘n bietje muziek is die te pruimen is dan is da gewoon ‘n soort drug vur mijn. Alles dur mekare! FAN-TAS-TISCH vijn ik da! Echt! Ok het enige wa ik naast de flikkerende lèmpkes en de sirenes prachtig vijn oan de kermis. Ge kunt mijn geen grôtter plezier doen! En als ge dan zo links en rechts nog ‘n liedje heurt wa ge ooit zelluf opgenomen het………dan bestoat er heeeel efkus gin ellende mer op de wereld, dá is vur mijn de perfecte carnaval! Indien mogelijk ‘n pilske d’r bij , of ‘n lekker Jägermeisterke of een Dropshotje…..mar DIE moete dan wir NIE teveul dur mekare drinken wanne!

Ammol unne geweldige carnaval gewenst mensen.

Geniet ervan!

En van makere!

Deel dit met anderen