René van Rooij

Rene van Rooij speelt sinds 1999 bij de Braborockers van WC Experience. Als groot fan vond René het een eer om mee te ‘mogen’ spelen. Tegenwoordig wil ie daar gewoon geld voor hebben! Ontwerpt, bedenkt en voert uit, samen met Patrick Marcelissen. Runt een eigen reclame/productiebureau/studio en treedt ook samen met zijn drinkebroeder Hans van Erp op, onder de naam Pap en Pudding. Schrijft, arrangeert en componeert ook voor anderen.

En naast dat alles schrijft René ook nog columns voor www.deoptocht.nl. En ook nog zoals het hoort; in het dialect!

Columnist voor deoptocht.nl; René van Rooij

Moesstamp

Kik, da’s nog ’s n onderwerp woar ge in Schoijk mi oan kunt komme denk ik?! Da docht ik ja! D’r zèn tig manieren um moesstamp of moespetozzie te maken en iedereen duug ut op z’n èige manier denk ik. Ik goa jullie dan ok nie laastig valle mi recepten enzo, sterker nog: ik kan ‘m eiges ni ens maken.

Ik heb ok alt geroepen da die van ons mam d’n ennigste waar die ik lustte, mar ik moet bekennen da’k ‘m nou ok verrekkenis gère van m’n schônmoeder heb…..en stèrker nog: m’n schatje hèt ‘m nou unne keer of 5 zelf gemakt en die vijn ik zo meugelik nóg lekkerderderderder! Dus eigelijk kunde stelle da’k al die joare unne kwak smoesjes heb gehad, mar da is nie. Hij smakt oe, of hij smakt oe nie. Punt. Wa ik ’t lekkerste vijn? Goed fijn gestampte en mi de mixer gemakte moesstamp mi doarin uitgebakke spekskes. Unnen vollen bord, kuiltje d’r in, unne kwak azijn in ’t kulleke, onder mekare ruure en dán unnen halve, of liefst unnen ollinge worst in partjes snèèje en die ‘r ok onderdur ruure. Doarnoa dieje gruun mi bruine stapel hellemoal afstucadoren mi goeien hete Franse mosterd! Da’s kösje vur papa’s!

De keinder houwen ’t simpel: alleen ’n bietje azijn en ’n stukske worst er neffe…..és papa um nie al burgemister hèt gemakt dan! Terwijl ik dees zit te tikke, lupt de zèver langs munne moel van d’n honger mense! Als ik ’s ovunds ’t moment suprime wil uitstelle, denk ik altijd oan, eelthakken en ingegroeide kalknagels…..dus um nou te stoppen mi zevere zal ik ekkes wa gruuntes opsomme woar da munnen oenger in enne keer van over is: Spruitjes, flodderbônne, witlof en bloemkôl. Zo! Da werkt!

Tenminste efkus dan……ik zit m’n eige net wir te bedenken da ’t mèrge wir kroketjesdag is bè schônmoeders, dus doar goa’k wir heen mi m’n goei gedrag! Mèrgevruug mar ekkes goan sporten als ’n sort van boetedoening want anders paas ik over ’n enkele moande nie mèr in m’n carnavalskostuumeke vrees ik! Zin he’k ‘r al genoeg in in ieder geval! Over carnaval gesproke: ik ben mi de Pudding al volop bezig mi ’n nèèje carnavalskraker, mar doarover loater meer. Ik goa nou ekkes op d’n biltuba speule op munne porceleine troon, ’n fijne bijwerking van ’n lekker bordje moesstamp of petozzie, wa ge wilt!

Rij en knettert vurzichtig wanne!

Deel dit met anderen